To nás ovšem neopravňuje k jeho bezstarostné konzumaci. Především z důvodu vysokého obsahu cukru a tuků má marcipán velkou kalorickou hodnotu: od 425 po 450 kcal na 100 g, to znamená o něco méně než čokoláda (500-600 kcal na 100g).
Málo informací na etiketě
Etikety marcipánu většinou bývají neúplné – jen občas se na výrobku dopátráme jeho názvu a data spotřeby. Nicméně marcipán je potravina jako každá jiná a kromě uvedených údajů bychom měli být informováni o hmotnosti, složení apod. I u balených marcipánů prodávaných v supermarketech často chybí například způsob skladování nebo nutriční hodnoty, nemluvě o datu výroby. Je pravda, že tyto údaje nejsou povinné, ovšem o jejich užitečnosti není pochyb.Obsah mandlí a kvalita
Jak již bylo řečeno, základem marcipánu jsou mandle a cukr. Mandle obsahují velké množství oleje, který stojí za jejich nasládlou chutí. Cukr tuto chuť ještě umocňuje.Pokud tedy v marcipánu není dostatek cukru, mandlové aroma není tak výrazné. Je-li cukru naopak příliš, je směs přeslazená. Ideální procentuální podíl mandlí je mezi 33 a 50 %.Nejdůležitějším měřítkem kvality marcipánu je tedy obsah mandlí. Podíl mandlí můžeme zjistit na základě množství oleje a bílkovin. Běžně prodávané marcipány obsahují podle průzkumu průměrně 40 % mandlí. Ovšem najdou se i sladkosti s obsahem kolem 25 % a pak je otázka, zda tyto výrobky ještě řadit mezi marcipán.
Někdy jsou do hmoty přidány mandle hořké či zlevněné, nebo dokonce pecky z broskví a meruněk. Takové přísady mohou obsahovat amygdalin, který se někdy transformuje v toxickou látku. Naštěstí bývá podle výzkumu jeho obsah v prodávaném marcipánu tak nízký, že neškodí zdraví.