Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října 2018 na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce čtyři desítky tisíc návštěvníků.
V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí - tradičně nechyběly náplně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné, například mandle, malina nebo jablko.
Koláč pečený s láskou a radostí zvítězil
![soutěž o nejlepší frgál soutěž o nejlepší frgál](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/komercni-valachy-frgalova-soutez.jpg)
O pravém valašském frgálu
Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.
![Valašský frgál Valašský frgál](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/komercni-valachy-frgal-makovy-30.jpg)
Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.
Chcete se naučit pečení frgálů?
![Frgálová manufaktura Frgálová manufaktura](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/komercni-valachy-frgalova-manufaktura.jpg)
Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.
Dozvíte se jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení.
A co si z kurzu odnesete?
Kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky.
Zdroj, foto: Kurz pečení frgálů