Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.09. 2023
Dnes má svátek Jeroným
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Borůvky - víte o nich všechno?

14. 07. 2014 | Péče o tělo

Je léto a s ním nám začíná sezóna borůvek. Pro šlechtěné druhy - kanadské, velkoplodé, zahradní nebo méně známé hroznovité - se můžete vypravit do zahradnictví a vysadit si je v zahradě nebo alespoň na balkoně. Při správné péči se dočkáte vlastní úrody sladkých plodů. Jistě mi ale dáte za pravdu, že nejlépe chutnají „divoké“ borůvky natrhané někde v lese... Jsou aromatičtější, s intenzivnější chutí a hlavně zdravější.

Borůvky rostou především v jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových. Známý keřík (brusnici borůvku) není rozhodně třeba představovat. Ale víte, že léčivé schopnosti tohoto oblíbeného planě rostoucího ovoce se v lidové medicíně využívají už od 16. století? A že v porovnání s jinými druhy ovoce svými léčivými vlastnostmi jednoznačně vedou?

Borůvky po natrhání co nejdříve spotřebujeme: v lednici vydrží dva, maximálně tři dny. Jinak měknou a jsou náchylné k plesnivění. Pokud je tedy do té doby nespotřebujeme čerstvé, můžeme je zamrazit, usušit, zavařit nebo z nich připravit výborné marmelády a džemy. Před konzumací nebo zpracováním je vždy důkladně omyjeme.

borůvkyPodívejme se na složení borůvek:

- jedinečnou zbraní borůvek je myrtilin - typicky borůvkově modré barvivo s antioxidačními účinky, které působí preventivně proti rakovině, útočí na choroboplodné zárodky všeho druhu, má protizánětlivé účinky, zprůchodňuje cévy.

- borůvky mají vysoký obsah vitaminu C, který je důležitý pro posílení imunity,

- obsahují hodně provitaminů A (betakaroten a další), ze kterých se tvoří vitamin A důležitý pro zdravý zrak,

- obsahují železo, mangan a měď,

- mají vysoký obsah vlákniny (pektinu, který prospívá žaludku a reguluje trávení) a kromě toho ještě spoustu taninu (to je tříslovina, díky které mají uklidňující účinek na střeva).

 

Seznam zdravotních účinků borůvek stojí rozhodně za povšimnutí:

- jak již bylo řečeno, antioxidanty obsažené v borůvkách nás ochraňují před mnoha nemocemi včetně rakoviny (zejména před rakovinou prostaty), chrání před srdečně cévními onemocněními, infekcemi způsobenými bakteriemi a viry, zbavují tělo škodlivin, zlepšují funkci lymfatického systému,

- vitamin C posiluje imunitu, působí preventivně i jako lék při nemocech z nachlazení, chřipce a onemocnění sliznic,

- sušené borůvky jsou účinným lékem proti průjmu, ale i v jiné podobě (čerstvé, mražené nebo konzervované) jsou účinné při střevních potížích, kolikách nebo otravách jídlem,

- třísloviny obsažené v borůvkách mírní silné menstruační krvácení a menstruační bolesti,

- borůvky pomáhají léčit zánětlivá onemocnění sliznic, přispívají k rychlejší regeneraci sliznic (zejména při respiračních onemocněních),

- antioxidační účinky borůvek chrání před volnými radikály i jemné vlásečnice v očích, zlepšují zrak, snižují přecitlivělost na světlo a zabraňují změnám, které mohou zejména ve stáří vést k šerosleposti,

- působí mírně močopudně, čistí ledviny a močové cesty, léčí jejich infekce, 

- posilují cévní systém, zlepšují krevní oběh,

- snižují hladinu krevního cukru - jsou velice vhodné pro diabetiky, účinný je například čaj z borůvkových listů,

- snižují hladinu cholesterolu,

- potírání odvarem zmírňuje projevy kožních nemocí (ekzémy, lupénka),

- pomáhají při léčbě hemeroidů,

- jsou účinné při zánětů dásní a při aftech,

- mají protistresové, uklidňující účinky a dodávají energii,

- sušené listy mají podobné účinky jako plody.

 

Borůvky dozrávají až do září, tak si do té doby určitě najděte čas a vyrazte na jejich sběr. Důvodů je opravdu dost, nemyslíte? I kdyby to měly být jen výborné knedlíky nebo koláče. :-)


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vyrážím každý rok, cpu je všude - pečený čaj nemá chybu
Obrázek uživatelky
profil
Kupuji a často - mám ráda na všechny způsoby.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkBorůvky mňamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nás nerostou, musím občas koupit.
Obrázek uživatelky
profil
Borůvky mohu na všechny způsoby Smajlík.Článek se mi líbí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles