Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Upevnění partnerského vztahu? Zkuste sdílený úklid!

25. 06. 2021 | Moderní bydlení
Průzkumy nás dokážou stále někdy překvapit. Úklid domácnosti a jeho sdílení bývá v nejednom partnerství ožehavým tématem a důvodem k neshodám. Podle nedávného průzkumu jsou partneři, kteří si dělí domácí práce rovnocenným dílem spokojenější a šťastnější. Souhlasíte?

Statisticky vzato…


Statistika věda je a často ukáže zajímavé údaje. Agentura Nielsen Admosphere provedla výzkum na vzorku pěti set respondentů české populace, který byl zaměřen na domácí práce a genderové rozdělení rolí v domácnostech. Zřejmě žádnou ženu nepřekvapí, že podle průzkumu zůstává úklid v českých domácnostech stále doménou žen. Podle výsledků nás však muži „trumfnou“ ve vynášení odpadků. Vedle této činnosti se muži hlásí také k mytí nádobí, vysávání či zametání podlahy. Říkáte si, že přesně to sedí i na vašeho partnera? A ocenila byste, kdyby se váš muž zapojil i do ostatních domácích prací? Mezi činnosti, které od svého muže pravděpodobně neočekávejte, patří mytí zrcadel, výměna ručníků či mytí trouby. U všech těchto úkonů jsou největší rozdíly četnosti vykonávání mezi muži a ženami.

NEONOpravdu uklízíš častěji ty, miláčku?


Zeptáte-li se své drahé polovičky, jak vnímá rozdělení domácích prací ve vaší domácnosti, možná budete překvapeny. Z průzkumu, který zrealizovala agentura Bubble pro společnost Philips vyplývá, že 83 % žen se domnívá, že uklízí častěji než muži, avšak 3 z 5 mužů je přesvědčeno, že je tomu právě naopak. Data z tohoto průzkumu také ukazují, že spoluúčast na uklízení se stává mezi partnery důvodem k hádce. Tuto skutečnost přiznalo 7 z 10 žen. Nejčastějším důvodem k hádce bývá mytí nádobí. Říkáte si, že si to nedovedete ani představit, že by se s vám muž o úklid domácnosti „dělil“ rovným dílem? Jak by taková domácnost vypadala? Přesně na tuto otázku nám dává odpovědi další průzkum, který provedli vědci z University of Cambridge v rámci sedmi západoevropských zemích. Výsledky výzkumu ukázaly, že muži, kteří se dělí s ženami o domácí práce, jsou mnohem šťastnější a spokojenější. Výsledky překvapily nejen ženy, ale i samotné výzkumníky.

Dělení úklidu se zrcadlí do spokojeného vztahu


Průzkum probíhal sofistikovaně po dobu pěti let, během kterých vědci zjišťovali, kolik času tráví evropští muži péčí o domácnost a porovnávali jejich výsledky s jejich objektivní životní pohodou a subjektivním pocitem štěstí. Přestože ve více než 68 % domácností měly veškerou péči o domácnost na svých bedrech ženy, v rodinách, kde se o domácí práce partneři dělili, vykazovali mnohem vyšší míru manželské spokojenosti. Mužům férové rozdělení domácích prací prostě a jednoduše svědčí. Dnešní typický muž se zapojuje nejen do péče o domácnost, ale také o děti, mnohem více, než tomu bývalo u našich otců či dědečků. Nemyslíte? Zkrátka v domácnostech, ve kterých muži neberou domácí práce jako doménu a povinnost žen, jsou rodiny spokojenější a oba partneři šťastnější.

Praní prádla nám nevadí


Praní prádla není překvapivě vnímáno většinou respondentů vůbec negativně a umístilo se na první příčce oblíbenosti úklidových činností s celkovými 28 %. Na další stupních žebříčku se zařadilo mytí nádobí, vynášení odpadků či vysávání podlahy. Že by ty hádky o mytí nádobí byly jen v domácnostech bez myčky na nádobí? Nejen praní prádla, ale především žehlení zůstává ve většině domácnostech ženským úkolem. Je však otázkou, zda je to z důvodu, že se partneři k pračce či žehličce zrovna nehrnou, nebo je k tomu prostě my ženy nepustíme. Sáhněme si do svědomí, zdali se nebojíme, zda by to partner zvládl bez nějaké té „nehody“. Mužům můžeme i my péči o domácnost ulehčit. Myčka nádobí by měla být základ, kvalitní pračka se sušičkou určitě také, k tomu kupte kvalitní universální prací gel, který je pro každé prádlo sázka na jistotu. Neradi doma vysáváte či myjete podlahu? Co si tak na letošní velký předvánoční úklid společně pořídit nový tyčový vysavač a pořádný stroj na vytírání podlahy? Domluvte se, jaké dělení činností by pro vás bylo férové a zkuste si u vás doma nový přístup otestovat. Třeba se tím zmírní třecí plochy a ve vašem vztahu zavládne harmonie.


Tipy na produkty pro snadnou péče o domácnost

neon

Chcete-li při praní prádla vsadit na jistotu, vyzkoušejte prací prostředek NEON Universal gel, který je vhodný na bílé i barevné prádlo, a díky jedinečné kombinaci aktivních látek proniká hluboko do vláken, kde zabraňuje usazování nečistot. NEON tekutý prací prostředek Universal gel (20 dávek) zakoupíte za doporučenou cenu 99 Kč například v prodejnách COOP, Hruška, CBA, ENAPO, TERNO, či FLOP.

-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle