Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V létě by noha měla dýchat, pravidla pro letní obuv

3. 08. 2020 | Trendy
Léto je tady, a pokud si vzpomenete na to, jaké bylo počasí během posledních pár let, je jasné, že se budeme opět tzv. pařit od hlavy až po palce u nohou. Právě proto je nutné věnovat větší pozornost výběru správné letní obuvi, a to z více důvodů. Na jednu stranu je důležité, aby bota dýchala, přehnaně se nepotila, netlačila a nedřela, na druhou stranu by se v ní mělo chodit „bezpečně“ a měla by sloužit jen svému účelu. Na výlet po krásách řeckých památek, slovenských hor nebo zámků na Loiře si prostě nebudete brát žabky, ač jsou sebevzdušnější, protože nejspíš zakopnete o první schod či kořen a nohy se rychle unaví.

Možná vám to přijde jako nošení sov do Atén, ale schválně si vzpomeňte a podívejte se kolem sebe, kolik lidí se promenáduje normálně po ulici v naprosto volných vietnamkách a různých nazouvácích? Pravidla zdravého a zároveň pohodlného obouvání, která můžete i najít na webu pohodlipronohy.cz, celkem jasně definují, jak má vypadat bota, která je pohodlná a přitom zdravá a bezpečná. U letní obuvi jmenujme např. důležitý fakt, kterým je ohebnost v prstové části. Tuhá a nepoddajná obuv totiž zvyšuje únavu a zvyšuje potivost nohou, čímž narušuje pohodlí chůze a působí zdravotní problémy (pokles klenby, záněty Achillovy paty aj.)

letní botyNoha během dne mění objem

Dalším důležitým parametrem pro výběr letních bot je přizpůsobivost boty, zejména když ji musíte mít na noze delší dobu. Správně by se totiž obuv měla během dne měnit, podle daného účelu. Každá bota by měla splňovat určitý účel, který se týká nějaké aktivity. Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení. Nohy totiž během dne i v závislosti na teplotě, námaze a prostředí mění svůj objem, a to třeba až o 20 procent.

Přezky, sucháče a tkaničky

Při nákupu obuvi je tak důležité přemýšlet o jejím účelu a době nošení. S lodičkami nic neuděláte, u řady bot možnost volby je. Při výběru bot doporučujeme vybírat zákazníkům takové boty, které umožňují pro celodenní nošení různé možnosti nastavení. Pokud třeba ráno vyrazíte na výlet v trekingových sandálech, je dobré, aby měly pevnou patu, pružnou podešev a různé upínací pásky, buď na suchý zip nebo přezku, abyste si je v průběhu dne, kdy noha více nateče, mohli povolit. Důležitý je i materiál, umělé kůže a plasty dýchání a zdraví nohy rozhodně nepomohou a navíc se rychleji ničí. Zdravá bota by měla být z pravé kůže nebo textilu, s tvarovanou stélkou pro podporu klenby z neklouzavého materiálu, a s ohebnou podešví.

Plážová obuv je vhodná na cestu od hotelu či slunečníku k moři, to je v pořádku, chráníte si nohu před horkými kameny a pískem, či poraněním. Ale jakmile si ji vezmete na procházku městem, už to vhodné není a v podstatě se mnohem víc nadřete, protože chodidlo stále hledá oporu a celkově není chůze v těchto botách tak jistá. I u plážové obuvi však můžete najít lepší a horší varianty, co se zdraví a pohodlí pro nohy týče, proto je lepší připravit se na dovolenou v kvalitním obchodě předem a nekupovat boty u stánkařů.


Zdroj, foto: Santé obuv



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !