Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Varovné signály neplodnosti

7. 09. 2020 | Těhotenství
S počtem neplodných párů roste i míra edukace v této oblasti. Stále více mladých lidí si tak uvědomuje rizika spojená s početím potomka a včas hledá řešení. Kdy mají muži a ženy podstoupit vyšetření plodnosti? Renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan radí, jaké jsou varovné signály poruch fertility.

Údaje Českého statistického úřadu ukazují, že věk českých rodiček stále stoupá. Aktuálně se  průměrný věk maminek blíží k hranici 31 roků. Přitom před 20 lety to bylo 27 let. Spolu s rostoucím věkem rodičů se zvyšuje i počet párů, které řeší problémy s plodností, v dnešní době je to asi každý pátý pár. Spolu s tímto trendem se však zkvalitňuje edukace v oblasti fertility a vyšetření plodnosti podstupuje stále více mladých lidí. Mladí muži a ženy vyhledávají vyšetření zvláště v případě, že prodělali některé choroby nebo mají jiné příznaky, které zhoršují možnost početí potomka.

Varikokéla či pozdější příušnice ohrožují mužskou plodnost

ženaMuži by se o svou plodnost měli zajímat zvláště v případech, když prodělali příušnice v pozdějším věku, tedy v pubertě a později. Existují ale i další případy, kdy by mladí muži měli vyhledat odborníky a řešit fertilitu. Zejména pokud mají varikokélu, tedy rozšířenou žilku odvádějící krev z varlete, častěji se vyskytující na levé straně. Stejně tak pokud měli úraz varlete nebo v minulosti řešili nesestouplé varle, vždy je dobré se včas poradit s lékařem.

Mužskou plodnost ohrožuje i nezdravý životní styl, jako je nadváha, nedostatek pohybu, zvýšená míra stresu či nedostatek spánku. Ve spánku se totiž tvoří testosteron a jeho nízká hladina způsobuje neplodnost. Správnou spermatogenezi pak podpoří zdravý pohyb, dostatek spánku, vyvážený jídelníček doplněný o kvalitní přípravky.

U žen je varovným signálem předčasná menopauza v rodině či akné

Stejně jako u mužů, tak i u žen plodnost ovlivňuje nezdravý životní styl a nadváha. V tukové tkáni se totiž tvoří estrogeny, které rozkolísávají ženskou hladinu hormonů a způsobují neplodnost. Jsou však i další varovné projevy, kdy by žena měla včas vyhledat lékaře. Situaci by měly řešit ženy, u kterých se v rodině vyskytlo předčasné ovariální selhání, jinak řečeno předčasný přechod. Menopauza se může v extrémním případě dostavit ještě před 30. rokem věku. Přechod představuje pro ženy neúprosné biologické hodiny, které překazí jejich možnosti početí potomka.

Včasné řešení plodnosti by měly zvážit i ženy s aknózní a mastnou pletí, ale i ty, které se dlouhodobě potýkají s nepravidelnou menstruací. V těchto případech mnohdy pomůže jen úprava jídelníčku.

Pozitivním signálem je, že mladí lidé se o své zdraví zajímají a varovné signály nepodceňují. Zároveň v dnešní době opět přibývá mladých lidí, kteří začínají zakládat rodinu již po 20. roku věku. Díky tomu se riziko neplodnosti u párů snižuje.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !