Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vybíráte batoh? Zodpovězte si tyto 4 otázky!

19. 08. 2020 | Trendy
Letní jednodenní výlety, cyklotoulky i náročné treky... Tam všude budete potřebovat dobrý batoh. Na trhu jich naleznete široké spektrum, proto si můžete vybrat přesně takový, který vám na záda sedne jako hlemýžďovi ulita. Podle čeho se ale rozhodnout? Nechte si poradit od odborníků!

1. Kam ho budu nosit?


Právě účel je nejdůležitějším kritériem při výběru batohu – podle toho, kam jej budete nosit a jak dlouho vám má dělat společníka, totiž stanovíte nejen objem, ale i další parametry. Jiný batoh budeme potřebovat na jednodenní výlety, kde stačí objem do 30 litrů, jiný zase na lezení nebo skialpinismus, kde budeme upřednostňovat váhu, možnost uchycení lyží či cepínů a dalších nástrojů. A úplně něco jiného bude potřeba na několikadenní expedice s těžkým nákladem. Zde budeme klást důraz na zádový systém, nosnost, odolnost a objem nad 60 litrů.
Svá vlastní specifika pak mají cyklistické a běžecké batohy, které jsou malé a ultralehké.

správný výběr batohu2. Kdo ho bude nosit?


Podstatná je výška postavy, tedy zejména délka zad, ale také pohlaví nositele. Batohy určené pro dámy jsou odlišné nejen, pokud jde o barvy a design. Umožňují jim také pohodlnější nošení, protože jsou uzpůsobeny anatomii ženského těla. Počítají s užšími zády i rameny a nesvírají přes prsa. Vždy je však potřeba batoh vyzkoušet – a pokud vám nesedí, existuje ještě druhé řešení. Koupě batohu s nastavitelným zádovým systémem. Tato volba je také ideální, když kupujete batoh pro teenagera, který ještě roste, nebo takzvaně jeden batoh do rodiny, o který se bude střídat více členů domácnosti.
Také výběru batohu pro děti věnujte pozornost, aby se malým výletníkům pohodlně nosil a byl šetrný k jejich zádům. Zádový systém nastavte tak, aby batoh nepřesahoval nad ramena, ale zároveň končil v oblasti beder. Neměl by nikde tlačit, ani ze zad padat, proto i dětské batůžky by měly disponovat hrudním a bederním pásem, díky nimž bude dobře držet na ramenou a to i při neposedném poskakování. Samozřejmě je důležité ratolestem náklad nepřetěžovat – celková váha by neměla převyšovat 15 % hmotnosti dítěte.

3. Z jakého má být materiálu?


Kromě účelu, k jakému batoh budeme používat, je dobré se podívat, z jakého materiálu je vyroben. U outdoorových batohů je podstatná zejména odolnost, zároveň je třeba myslet na rozmary počasí, protože během putování vás může přepadnout déšť. Pokud je batoh z vnitřní strany opatřen PU zátěrem, zaručuje to jeho velmi dobrou voděodolnost. Batoh lze rovněž ošetřit impregnací, díky níž nepromokne při lehké přeháňce nebo mírném mrholení. V případě většího lijáku je ovšem zapotřebí ochránit zavazadlo pláštěnkou, která bývá součástí batohu. Jestliže tomu tak není, určitě ji nezapomeňte přikoupit. Důležitá je také pevnost a odolnost dna, aby se nepoškodilo při pokládání – obzvlášť pokud se chystáte do hor.

4. Jak batoh správně nastavit?


Kvalita a možnosti nastavení zádového systému umožňují přizpůsobit batoh doslova „na míru“ a díky tomu eliminují bolesti zad a usnadňují pohodlné nošení i těžkých nákladů. „Úplně univerzální batohy z hlediska použití neexistují a stejně by se každý batoh měl dát nastavit dle výšky a anatomie těla uživatele. Správné nastavení batohu začneme uzpůsobením na správnou výšku postavy, poté už na těle s naloženým batohem nastavíme bederní pás a postupně dotáhneme ramenní popruhy. Až poté upravujeme hrudní pás a dotáhneme batoh k tělu pruhy, které jsou na vrchu ramen,“ radí specialista, jakým způsobem batoh správně nastavit, aby padl jako ulitý.


Batohové „vychytávky“


  • Bez zpocených zad: Odvětrávaný nosný systém s napnutými zády ze síťoviny zamezuje nepříjemnému zpocení v oblasti zad.
  • Pití po ruce: Vnější kapsa na lahev umožňuje doplnit potřebné tekutiny, aniž byste museli batoh sundávat ze zad. Některé batohy dokonce disponují hydrovakem s náustkem pro pohodlné pití za chodu.
  •  Kapsa na mobil: Bývá umístěna v bederním pásu, aby byl přístroj dobře přístupný, je však třeba vyzkoušet, zda velikostně odpovídá vašemu telefonu. Tuto kapsu můžete využít i pro další drobné věci, které je dobré mít po ruce a zároveň se nemusíte bát jejich odcizení – například peněženku, klíče...
  • Kompresní pásky: Stahovací popruhy regulují objem batohu. Když bude méně naplněný, stačí je stáhnout a tím batoh zmenšit, aby se lépe nesl. Dá se jimi upevnit na batoh i různý náklad.
  • Více vstupů: V případě plného batohu je praktický druhý otvor (např. ve spodní části či zboku), aby nebylo nutné vyndávat všechny věci, pokud chcete vyjmout něco zespoda.
  • Úchyty: Součástí některých batohů mohou být úchyty na trekové hole, vysokohorské vybavení, karimatku se spacákem... Opět promyslete, zda je ve vašem případě potřebujete.


Zdroj, foto: Norská móda


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda