Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výsadba ovocných stromů

2. 06. 2013 | Zahrádka
Jarní měsíce jsou nejvhodnější dobou pro výsadbu ovocných stromů, převážně broskvoní a meruněk.

Výběr druhu ovocného stromku ovlivňuje mnoho faktorů – orientace na světové strany, velikost zahrady, kvalita půdy či nadmořská výška. V nížinách můžeme pěstovat téměř všechny druhy, ale se stoupající nadmořskou výškou klesá počet druhů, které jsou v tamních podmínkách k výsadbě vhodné – tam volíme např. višně, třešně a další peckoviny.
Po výběru druhu musíme zvolit místo, kam stromek umístíme. Každý druh má své specifické požadavky na klimatické podmínky. Zatímco jabloně a třešně nám porostou téměř kdekoliv, například meruňky a broskvoně jsou velmi citlivé a bez dostatku slunečního záření se jim nebude dařit. Místo také vybíráme v dostatečné vzdálenosti od sousedních pozemků tak, aby tam strom v dospělosti ideálně nezasahoval. Doporučený odstup je podle velikosti stromu minimálně 5 m.

výsadba stromůCo budeme potřebovat?

•    mladé ovocné stromky
•    rýč
•    dřevěný kůl
•    textilní úvazek
•    zahradní nůžky
•    zahradnický nůž „žabka“
•    stromový balzám
•    zahradnický substrát
•    granulovaný kravský hnůj
•    konev
•    ochranná síťovina


1.  Strom bez kořenového balu namočte přibližně 24 hodin před výsadbou do vody.  Kontejnerované rostliny není třeba namáčet, stačí je před výsadbou hodně zalít. Těsně před výsadbou stromek důkladně prohlédneme a zkrátíme poškozené kořeny.

2.  Do vyhloubené jámy, která by měla být asi 1,5krát větší, než je průměr kořenového balu rostliny, nasypeme granulovaný kravský hnůj a zahradnický substrát. Zajistíme tak potřebné živiny pro mladý stromek.

3.  Při sázení dbáme na to, aby místo očkování stromu (tj. ztloustlé místo - pupen, který bude tvořit kořenový systém budoucí nové rostliny) bylo přibližně na šířku dlaně nad výškou půdy.

4.  Stromek v jámě narovnáme, zasypeme kořeny kompostem a zeminou, lehce přitlačujeme, zalejeme a zasypeme zbytkem zeminy. Nakonec znovu přitlačíme.

5.  Prohlédneme korunu, případně ořízneme poškozené větve na vnější očko (tzn. to, které je umístěno vně výhonu a v době rašení nebude směřovat do koruny).

6.  Seříznuté větve a vrcholový terminál ošetříme stromovým balzámem.


7.  Máme-li stromky bez kořenového balu, tj. prostokořenné, je důležité jim zajistit dostatečnou oporu. Do vyhloubené jámy narazíme ještě před usazením stromku opěrný kůl. Strom k němu posléze přivážeme textilním úvazem, který se do kmene nijak nezařezává a nepoškozuje jej.

8.  Stromek, který je v otevřené zahradě, nebo všude tam, kam může v zimě vniknout lesní zvěř, opatříme ochrannou síťovinou.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !