Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základní úklid po povodních

19. 06. 2013 | Domácnost
Přání ulehnout v klidu do vlastní postele ve vlastním domě má nejspíše v současné době spousta lidí, které postihla povodeň. Řeky a potoky se vylily ze svých koryt a zanechaly za sebou spoušť. S tou je teď potřeba se popasovat. Nánosy bahna a všudypřítomná vlhkost jsou nyní největšími protivníky. Na následujících řádcích vám poradíme, jak vyhnat vodu, vlhkost a bahno za prahy vašich domů, chat a garáží, tak abyste se mohli co nejdříve nastěhovat zpátky.

Nutné úkony před samotným odstraňováním škod

Ještě před tím, než se pustíte do odstraňování škod a spouště, kterou za sebou velká voda zanechala, je nutné nechat veškeré zatopené stavby zkontrolovat statikem, zda nedošlo k jejich vážnějšímu poškození. Než začnete cokoliv dělat, určitě se ujistěte, že veškeré přívody energií jsou bezpečně odpojeny. Rozvody plynu a elektřiny nechte před opětovným zapojením/spuštěním zkontrolovat odborníky. Zejména proveďte pečlivou fotodokumentaci, klidně i fotoaparátem na mobilu. Pokud provedete videozáznam, také nic nezkazíte a přivolejte pracovníka pojišťovny, který všechny škody na místě zapíše.

Základní úklid po povodníchZákladem je při práci dodržovat alespoň základní hygienická pravidla. Z toho důvodu bychom měli vždy pracovat s ochrannými pomůckami. Těmi nejzákladnějšími jsou pracovní gumové nebo pogumované rukavice a odolná obuv. V tomto konkrétním případě jsou nejvhodnější obuví odolné holiny, které vás ochrání ve vodě i v bahně.

Voda musí neprodleně pryč

Úkonem, který je nutné provést co nejdříve, je odčerpání veškeré zbylé vody ze zatopených objektů. V případě odčerpávání vody ze sklepů bude představovat největší problém zvýšená hladina podzemní vody, která bude neustále prosakovat dovnitř. Zde je tedy nezbytné odčerpávat vodu postupně a počítat s jejím navracením. K těmto účelům nejvhodněji využijeme ponorná kalová čerpadla, která si poradí i se znečištěnou vodou, v níž mechanické nečistoty mohou dosahovat podle typu čerpadla až několika centimetrů. Ideální je využívat taková čerpadla, která jsou schopna odčerpat vodu, jejíž hladina je max. 6 mm nad pevným povrchem. U silně zatopených sklepů či garáží se dají rovněž využít plovoucí přenosná čerpadla, která bývají standardní výbavou hasičských posádek. Ta jsou výkonnější, a tudíž rychleji zbaví váš sklep velkého množství vody. K finálnímu odstranění vody využijeme kýble, hrabla na sníh či obyčejné lopaty, košťata a savé hadry.

Odstranění bahna

Povodeň s sebou nicméně nepřinesla pouze vodu, ale i bahno a veškeré nečistoty, které s sebou unášela. Nezbyde tak než vzít do ruky opět lopaty, košťata, kýble a kolečka a začít bahno vynášet a vyvážet pryč z pozemku. Práci při odstraňování bahna a nečistot mohou notně usnadnit vysokotlaké čističe, které svým vysokým tlakem vody bahno doslova smetou ze znečištěných povrchů a odplaví je například do místní kanalizace. Čističe celý proces odstraňování bahna notně urychlí, přičemž zanechají povrch relativně čistý (musíme pamatovat na mikroby a jiné škodliviny, se kterými si pouhá voda neporadí).

Jak se zbavit vlhkosti?

Jestliže jsme docílili relativně čistého povrchu a odstranili veškerou stojící vodu, je na řadě voda, kterou nasákly zdi a podlahy domu. Aby podlaha mohla pořádně dýchat, čímž se zbavuje přebytečné vlhkosti, je nutné odstranit veškeré zábrany, které překážejí ve volném odpařování. Odstraňte tedy jak koberce, tak ale i veškeré další podlahové krytiny jako jsou třeba plovoucí podlahy, pod kterými by se mohly držet plísně apod. Jedině tak docílíte stoprocentně suchého podkladu, na který později můžete položit koberce, PVC apod.

U povodněmi postižených zdí představuje jejich ošetření náročnější proces. U méně postižených zdí postačí k jejich navrácení do původního stavu důkladné vysoušení. To může probíhat buďto přirozeným vysoušením, tj. vysoušením, při kterém je využito přirozené proudění vzduchu otevřenými okny a dveřmi. Je však třeba mít na paměti, že v době po záplavách obsahuje i vnější vzduch velké procento vlhkosti. Tím je přirozené odpařování vlhkosti, oproti normálnímpodmínkám, výrazně ztíženo. Proto větrejte především v době, kdy venku panuje teplé, slunečné počasí. Ideálním způsobem je vytvořit průvan, který vlhkost doslova vyhání vlhkost ven z budovy. Připravte se však, že vysychání zdí může trvat Základní úklid po povodníchaž několik měsíců. Druhým příkladem je vysoušení zaplavených prostor urychlením cirkulace vzduchu za použití různých vysoušečů. Mezi nejpoužívanější patří absorpční/kondenzační vysoušeče, při jejichž používání dochází ke srážení vlhkosti obsažené ve vzduchu. Dalším typem jsou horkovzdušné vysoušeče, které vzduch ohřívají, což napomáhá k urychlení odpařování vlhkosti ze stěn. Pokud se vám nepodaří zajistit vysoušeče, pomůže i klasický větrák, čím více jich zapojíte, tím dříve se vám podaří zasažené místnosti vysušit.

Jak používat vysoušeče:

- Před vysoušením je nutné odstranit ze stěn veškeré nečistoty způsobené povodní, odstraňte tapety, obrazy, nábytek u stěn apod.
- Ze zdiva odstranit malbu; je-li to nutné osekat omítky
- Každý vysoušeč má jiný výkon, proto pro jednu místnost může být nutné použít více vysoušečů
- Je nutné zabránit ve vstupu vzduchu z jiných místností a z venkovního prostředí – zabránit ve vstupu přirozeně vlhkého vzduchu – nevětrat! (neplatí pro horkovzdušné vysoušeče)
- Teplotu ve vysoušené místnosti je dobré udržovat mezi 20° a 30°C
- Nepřetržitý provoz vysoušečů 24 hodin denně
- S vysoušením postupovat od spodních částí domu do vyšších
- U horkovzdušných vysoušečů je nutné zajistit jejich pravidelné přemisťování, aby nevysoušely stále jedno místo (dodržujte minimální vzdálenost 70cm od nejbližších předmětů)

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je moc pěkné od vás ,že myslíte na lidi ,kteří byli zatopeni,tímto článkem.Takové rady jsou k nezaplacení,
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles