Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zima v zahradě

18. 02. 2021 | Zahrádka
Zima je pro zahrádkáře spíše odpočinkovým obdobím. Ale i tak najdeme řadu důležitých věcí, které je třeba udělat. Čerstvý vzduch nám navíc udělá dobře a k tomu se i protáhneme.

Ovocné stromy


Pokud máme ovocné stromy, v případě mírnějšího počasí provedeme takzvaný prosvětlovací řez – aby mezi větvemi dobře pronikalo světlo a plody se netvořily jen na okrajích koruny. Nejdřív odstraníme poškozené či uhynulé dřevo a následně prořežeme větve, které jsou příliš husté. V zimě bychom měli ovocným stromům odstranit také borku, tedy odumřelou, druhotnou kůru. Mohou se pod ní totiž skrývat výtrusy hub či kokony škůdců. Odstraníme ji speciální škrabkou a potom ji spálíme. Z korun stromů odstraníme plesnivé plody, protože by mohly být zdrojem infekce.

Zkontrolujte uskladněné zásoby


Uskladněnou zeleninu a ovoce se vyplatí kontrolovat. Zkažené či plesnivé hned odstraníme, aby se znehodnocení nešířilo dál. Sklep je třeba pravidelně větrat – zvlášť, když teploty vystoupají nad nulu.

TIP: Nejlepší způsob skladování ovoce je do jedné vrstvy stopkou dolů, protože okolo stopky jsou plody většinou nejpevnější.

Další práce


    • Máme-li okrasné jezírko, uděláme v ledu díry, aby měly ryby dostatek kyslíku a nekazila se v něm voda.
    • Choulostivé květiny přikryjeme chvojím nebo slámou, suchým listím, senem či netkanou textilií, abychom je ochránili před mrazem. Při oblevě tuto pokrývku odstraníme, aby se nezapařily, a vrátíme ji zpět až po opadnutí vyšších teplot.
    • V mrazu vysazujeme trvalky do venkovních truhlíků – jejich semena totiž musejí projít mrazem, aby vyklíčila.
    • Z krmítek přikrmíme drobné ptactvo zrním a lojem. Nezapomeňme na pítko s čerstvou vodou.
    • Pokud není sníh, musíme se o závlahu neopadavých keřů, zelených trvalek, okrasných trav a také trávníku postarat my. Nezaléváme tolik jako v sezóně, ale závlahu tyto rostliny potřebují.
    • Z větví stromů a keřů setřásáme sníh, aby je nepolámal. U kořenů ale stromy sníh uvítají, protože je pro ně zdrojem závlahy.
    • Chceme-li, předpěstujeme si sazenice okrasných rostlin a keřů, které se déle vyvíjejí – vysejeme je do misek.
    • Vyplatí se zkontrolovat oplocení. Do zahrady se nám pak nedostane divoká zvěř, která by mohla poškodit přezimující zeleninu nebo například okousat stromky.
    • Pokud nemrzne a není sníh, můžeme vysít kořenovou petržel a mrkev.
    • Právě teď je vhodná doba pro zpracování kompostu. Vše z povrchu kompostu přesuneme dovnitř a naopak. Kompost můžeme případně i doplnit.

Připravte se na sezónu


Důležité pro vaši zahrádku může být kontrola osiva a jeho případný nákup, dokud je z čeho vybírat. U starších osiv doporučujeme udělat zkoušku klíčivosti.

Doporučujeme zkontrolovat, v jakém stavu je vaše nářadí a zahradní technika, a tyto věci řešit právě teď, kdy je na vše dostatek času a klidu. Je třeba něco dokoupit, dát do servisu, je vše v pořádku? Abychom pak neřešili věci na poslední chvíli. Potřebujete dokoupit nějaké zahradní vybavení, sehnat nový zahradní stroj?
Pokud využijete zimních výprodejových akcí, můžete ušetřit tisíce korun. Je možné, že budete potřebovat novou sekačku na trávu, řetězovou nebo okružní pilu. Vězte, že mnoho práce vám ušetří například kultivátor (neboli rotavátor), se kterým obděláte půdu rychle a pohodlně – a vybrané modely kultivátorů můžete doplnit i o pluh, hrobkovač, vyorávač brambor, lopatková nebo pojezdová kola a případně je možné je přestavět i na jednoosý traktor. Skvělými pomocníky jsou také třeba křovinořez (také tzv. motorová kosa) či vyžínač. Chcete-li opravdu krásný trávník, využijte provzdušňovač. Máte-li živý plot, základem pro jeho efektivní údržbu je plotostřih.


Zdroj, foto: HECHT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý članekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka