Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, jak ušetřit za vytápění

25. 12. 2019 | Moderní bydlení
Také přemýšlíte, kolik vás bude letošní zima stát? Vliv na to, kolik protopíte má nejen dodavatel energií, nebo zdroj tepla, který během topné sezony už jen těžko změníte, ale také údržba topného systému, způsob větrání a samozřejmě i teplota, kterou si nastavíte. Následujících 5 tipů vám poradí, jak zaplatit co nejméně a přitom neztratit nic na domácím pohodlí.
 
1)    Zanedbanou údržbu rychle dožeňte
Pokud vám přijde, že například topení v obývacím pokojí hřeje méně než to v dětském, zkuste si vzpomenout, zda už jste letos odvzdušňovali. Neodvzdušněný radiátor bude nejen, že méně topit, ale při jeho spuštění lze slyšet i bublání nebo dokonce šplouchání. Vzduchové bubliny je v takovém případě potřeba vypustit odvzdušňovacím kohoutem. Za pár minut péče o radiátor tak možná jeho výkon i podstatně zvýšíte.

2)    Nepřetápějte

Rada snadná, ale ne každému platná. Češi jsou známí tím, že jsou i v zimě schopní doma chodit v kraťasech a nátělníku, tedy alespoň ti, kteří žijí v domech s ústředním vytápěním. I v paneláku je ale nejlepší začít u sebe a zamyslet se nad tím, zda doma náhodou nemáte tropy. V obývacím pokoji je ideální teplota asi 21 °C, v ložnici stačí 18 °C a bude se vám spát lépe než v horku. Pokud vaříte, jistě víte, že spoustu práce za topení v kuchyni odvede trouba a pokud se nechcete péct také, hodí se teplotu vytápění během vaření snížit. Méně někdy znamená více, v tomto případě více energie pro vás, díky kvalitnějšímu spánku, a peněz pro vaše konto. Nárůst teploty o 1°C zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o 6 %.

Obývák3)    Větrejte efektivně
Ventilace a mikroventilace moderních plastových oken dělá mnoha domácnostem neplechu v tom, co pojem „vyvětrat“ představuje. Pokud chcete ušetřit, větrejte dvakrát až čtyřikrát denně a byť jen na pět minut, nechte okna dokořán. Nízká kvalita vnitřního prostředí budov se objevuje především v rekonstruovaných budovách, které jsou nově zatepleny a kde byla provedena výměna starých oken za nová. Starší budovy totiž větraly přirozeně netěsnostmi a uzavřením vnější obálky došlo k zamezení přísunu vzduchu infiltrací.
 
Pokud se nebráníte investici, zvažte pořízení rekuperace. Vzduch současně odvádějí i přivádějí a díky zabudovanému výměníku jsou schopny předávat teplo zpět do interiéru. Účinnost rekuperace těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %.

4)    Ujistěte se, zda váš byt těsní

Větrat je potřeba pravidelně, efektivně, ale nikoliv pořád, a to platí nejen o mikroventilaci. Zkontrolujte, zda vám teplo z bytu neutíká především okny nebo dveřmi. Vadné těsnění může potřebovat vaši pomoc v podobě přelepení nebo utěsnění spár, například silikonem. Na noc zatáhněte žaluzie nebo rolety, i ty vám pomohou.

5)    Nechte teplo proudit (správným směrem)
I teplo potřebuje prostor. V proudění by mu neměl chybět nábytek, mokré prádlo ani závěsy. Naopak pomoci může upevnění hliníkové fólie na zeď za radiátorem. Ta bude teplo naopak odrážet.


Zdroj, foto: Korado



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !