Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolesti zad v době těhotenství

16. 04. 2013 | Těhotenství
Těhotenství je pro ženu přirozeným obdobím, které ale pro organizmus znamená velkou zátěž. Proto se u většiny žen v určité míře objeví i bolesti zad. Spouštěčem těchto potíží jsou především hormonální změny, narůstající váha dítěte, svalová ochablost nebo stres. V těhotenství není vhodné užívat jakékoliv léky proti bolesti, proto se doporučuje několik pravidel, které fungují jako prevence nebo bolest pomohou alespoň snížit.

Myslete na správné držení těla ─ během těhotenství a obzvláště pak po 5. měsíci, začínají být zádové svaly nejvíce zatěžovány. Vyhněte se proto dlouhému stání, hodně odpočívejte a správně seďte (s koleny ohnutými do pravého úhlu, s celou plochou chodidel na zemi).

Mějte dostatek vápníků ─ pokud vašemu tělu chybí vápník, automaticky ho uvolňuje z kostí, které začnou bolest. Jezte proto potraviny bohaté na vápník (ryby, sýry, tvarohy).

Nezapomeňte na pohyb ─ možnosti pohybu a sportování se mění podle stádia těhotenství, každodenní procházka vám ale nikdy neuškodí.

Bolesti zad v době těhotenstvíNenoste a nezvedejte těžká břemena ─ během celého těhotenství byste se měla vyvarovat nošení jakýchkoliv těžkých předmětů, i tašku s nákupem raději přenechte druhým. Pokud nemáte na výběr, rozprostřete váhu předmětu rovnoměrně do obou rukou a vše zvedejte s rovnými zády.

Noste vhodnou obuv ─ vyhněte se botám na podpatku vyšším 5 cm, způsobují totiž bolesti zad. Zcela ploché boty ale také nejsou vhodné.  

Dopřejte si těhotenskou masáž
─ přináší nastávajícím maminkám potřebnou relaxaci
a příjemné uvolnění celého těla. Těhotenská masáž se skládá z masáže šíje, zad a oteklých
a unavených nohou. Celkově harmonizuje psychiku a přispívá k pocitu pohody těhotných žen, což má pozitivní vliv i na dítě. Masáž odstraňuje bolesti zad, otoky nohou, uvolňuje tělo a zlepšuje pružnost pokožky.

Proč vyhledat pomoc fyzioterapeuta?

Pokud vás opakovaně trápí jakékoliv bolesti zad, kloubů či jiných částí těla, dejte přednost profesionálnímu přístupu fyzioterapeuta před samoléčbou. Sami totiž nikdy neodhalíte pravý důvod svých potíží a bez správného vedení nebudete ani schopni vhodné nápravy. Fyzioterapeut je odborník vzdělaný v několika oborech (např. ortopedie, neurologie, interní medicína, traumatologie), které mu dávají možnost dívat se na problém komplexně ─ nezaměřuje se tedy pouze na samotnou bolest, hledá především její příčinu a poté zavádí vhodnou léčbu, tedy rehabilitační program. Fyzioterapeut vám pomůže, abyste se opět radovali z pohybu. Vždy ale mějte na mysli, že bez vaší spolupráce ani sebelepší fyzioterapie nebude mít ten správný účinek.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě boleli záda až po porodu, v šestinedělí. V porodnici jsem si musela říct o prášek, jak mě boleli.
Obrázek uživatelky
profil
Bolesti jsou vždy nepříjemné, a v době těhotenství o to víc. Jedním z důvodů je naše vzpřímená postava. Nedávno jsem o tom četla docela zajímavý článek na www.uspesnedeti.cz/rodicovstvi_01 , tak pokud máte chuť, podívejte se na něj. Určitě stojí za přečtení :

Diana
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles