Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Devět let natvrdo

20. 12. 2016 | Knižní tipy
Název: Devět let natvrdo
Autorka: Jitka Ludvíková
Nakladatelství: Brána
Datum vydání: 9/2016
Kniha vázaná s papírový přebalem
Formát: 123 x 190  mm
Počet stran: 200 stran
Cena: 233 Kč

V tomto titulu se nádherně střetává ženský a mužský pohled na svět. Je to humoristická kniha a jedna z mých nejvíc autobiografických knih. Počala jsem ji psát, když má starší dcera začala chodit do první třídy.

Napsala jsem takový deníček matky prvňáka. K tomu přidala pohled muže a samozřejmě i dítěte. Děj této knihy je sice zasazený do školních lavic, ale je to kniha pro všechny, kteří se rádi zasmějí právě tomu odlišnému pohledu na svět, který má muž, žena a malé dítě. Je to jedna z těch knih, u kterých si budete říkat: jo, to sedí, všude je to stejný, ten chlap v té knize je jak ten můj a při tom se budete strašně smát – to slibuji.

Devět let natvrdoDevět let natvrdo:

Jsme klasická rodina. Já, manžílek a dvě děti. Starší dcera Laura začala chodit do první třídy a můj život je rázem vzhůru nohama…!
Až dosud jsem si myslela, že školní docházka je děs pro dítě, ale v roli matky je to nesrovnatelně horší. Něco jako procházka po žhavém uhlí, s tím rozdílem, že já nejsem zfetovaná osoba v transu, která s nadpozemskou lehkostí pluje nad rozžhaveným uhlím, ale jsem ten malý žhavý uhlík rozpálený doběla, po kterém nějaký idiot dupe.
Je to maraton bez konce. Bez odměny. Bez ovací. Bez vítěze. Horší než prokletý job, zpackané manželství, nebo nevypověditelná smlouva na sadu hrnců. Ponorka, z níž není úniku.  


O autorce knihy Devět let natvrdo:

Jitka Ludvíková se narodila  v Jindřichově Hradci v roce 1981. Po absolvování zdejšího gymnázia se rozhodla pro studium Právnické fakulty na Západočeské univerzitě v Plzni, kterou dokončila v roce 2004. Od té doby se věnovala právnické praxi. Od nudného psaní smluv a přípisů však utíkala k psaní povídek, ze kterých posléze vznikla autorčina prvotina Zkrocení mlsného muže, která se u čtenářů těší značné oblibě.

K psaní a k lásce ke knihám ji potažmo přivedla prababička, která již vedle kolíbky seděla s třetím vydáním Erbenovy Kytice a neúnavně předčítala. Když si autorka osvojila zázrak čtení a propadla černobílé realitě, přispěla svou troškou další babička, která ji celé dětství zásobila haldami knih. Zatímco jiné děti trávily dětství na hřišti, pubertu po diskotékách, autorka seděla na lavičce, namísto jointa svírala knihu a četla. K řadě informací se tak dostala dříve než její vrstevníci, což urychlilo její vývoj a již ve dvanácti nabyla dojmu, že je jí předurčena dráha literárně činorodé osoby a sesmolila svoji první pětiaktovku. Záhy však pochopila, že svět o druhého Shakespeara nestojí a zaměřila se na milostnou poezii. Následovaly drobné fejetony a absurdní minihry s politickou tématikou, které naštěstí nikdy nepublikovala. Nakonec vsadila na psaní povídek, které ji dodaly odvahu napsat svou první knihu. A protože napsat a vydat první knihu je jako droga, silný nával euforie (který autorka zažila předtím jen při narození svých dvou dcer, a neboť se na další porody již necítí), nehodlá se této euforie vzdát a hodlá v psaní pokračovat, dokud to „půjde“!

Autorka má na kontě 5 knih. Píše humoristickou beletrii, ve které svým břitkým humorem vtipně glosuje vztahy mezi muži a ženami:
Zkrocení mlsného muže
Osvícení zoufalého muže
Můj manžel má jinou, no a co?!
Devět let natvrdo



Ukázka z knihy Devět let natvrdo

Karel: Už zase Vánoce!

Sakra, už jsou tu zase Vánoce! Nevím, kde mi hlava stojí, a do toho budu muset koupit pro Nicol dárek. Jasně mi řekla, že letos chce něco jiného než: voňavku (prý ji z mého výběru bolí hlava), bonboniéru (prý se hodí jen jako pozornost do domova důchodců), masáž (po masáži s lávovými kameny měla popáleniny, na masáž medem alergii, po čokoládové přibrala a po masáži spojené s koupelí v šampaňském byla tak nalitá, že ji majitel salónu musel přinést domů nohama napřed), láhev koňaku (údajně ji stopím dřív, než si na ni vzpomene), skok padákem (nechce ze mě udělat vdovce a z dětí siroty) a už vůbec nestojí o dárky typu „radil jsem se u maminky“, neboť je na nahřívací dečku, kosmodisk, šumivé zubní tablety a náplasti na kuří oka příliš mladá.

Taky nestojí o dárky, které pro ni vybírají mé kolegyně z práce, ačkoli já osobně si myslím, že ta souprava tang jí docela padne. Rovněž ji pohoršují tipy od kamarádů z golfu a fotbalu, protože není vhodné, aby se jí příští rok na vánočním večírku ptali, jak se osvědčil ten silikonový minivibrátor s pulsní vibrací. (Mimochodem, celkem si ho pochvaluje!)

Též jsou zakázány prezenty: dovolená u moře, dovolená na horách, dovolená v lese a dovolená ve městě, a to od té doby, co si přála navštívit metropoli (údajně myslela New York) a já jí koupil víkendový pobyt v Bratislavě.

Domácí zvířata také zavrhla, poté, co jsem jí kdysi ze srandy koupil papouška a komentoval to slovy: „Aby ses také mohla někdy poslouchat a nemusel jsem jen já.“

Shrnuto. Vánoce jsou pro mě utrpením, dárek vybrat neumím, a vím, že Nicol nějaký chce. Nedat dárek jsem zkusil jen jednou, před dvěma lety. Do obálky jsem jí vsunul tisícovku se vzkazem „kup si něco na sebe“. Tehdy se na mě vyčítavě podívala a s brekem řekla: „Celé Vánoce mám na krku já a ty máš jeden jediný úkol – vybrat mi dárek. A i na ten se vykašleš!“

Je to děs! Sama fňuká, kolik má práce – uvařit, uklidit, napéct, dárky, stromek, výzdoba, přání, ale kdyby měla vybrat dárek sobě, nevěděla by si rady. To nejhorší zase odřu já! A ani neceknu!


Tuto knihu Devět let natvrdo  koupíte v knihkupectví a na internetových  na stránkách knihkupectví Kosmas.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !