Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po vánočním pečení ani památky

21. 12. 2015 | Domácnost
Vánoce pomalu klepou na dveře a nastává čas příprav. Nákupy dárků a stromečku, pečení cukroví, výzdoba bytů, domůči zahrad, vyrábění adventních věnců, ale i nepříjemný úklid. Nejnáročnější bývá v kuchyni, kde se odehrává většina vánočních příprav. Do generálního úklidu se však pusťte až po napečení cukroví a ostatních dobrot.

Napečeniny v troubě

U trouby platí, že nejlépe se připečené špíny zbavíte ve chvíli, kdy trouba vychladne na bezpečnou teplotu. Z teplých stěn totiž nečistota pustí lépe než, když je úplně studená a nečistoty zaschlé. Na otření použijte utěrku z mikrovlákna. Pokud však čistíte napečeniny po delší době, použijte speciální přípravky na čištění trub. Použít můžete ale i roztok z mýdla a vody. V obou případech přípravky aplikujte na stěny trouby a na přibližně deset minut troubu zapněte na 100°C. Jakmile po vypnutí dosáhne bezpečné teploty, prostředek setřete. Na odstranění otisků prstů zvenku trouby postačí kvalitní utěrka z mikrovlákna s hrubším povrchem, kterána sebe zároveň naváže i prach a mastnotu.

Po vánočním pečení ani památkyDvířka kuchyňské linky

Znáte to, ruce od mouky a těsta, a vy nutně potřebujete vyndat kuchyňské náčiní. Následkem jsou opatlaná dvířka a šuplíky. Pokud kuchyň pravidelně udržujete v čistotě, postačí vám jednorázové vlhčené kapesníčky určené pro čištění kuchyňských ploch. Jestli však úklid odkládáte právě na příležitost Vánoc, vyplatí se použít prostředky a postupy vhodné pro konkrétní materiál. U většiny materiálů však platí, že by se neměly zbytečně namáčet, voda totiž může způsobit velké škody zvláště v místě okrajů desek a hran skříněk. Proto je nutné vodu vždy důkladně utřít utěrkou či hadříkem. Vyvarujte se i čisticím prostředkům s hrubou strukturou, ty by mohly povrch nehezky poškrábat.

Zaneřáděné obklady

Nečistoty z obkladů setřete měkkou stranou houbičky nebo utěrkou z mikrovlákna namočenou ve vlažné vodě. Pokud se vám při pečení povedlo nalepit na obklady kousky těsta nebo třeba čokoládu, nepoužívejte na odškrabování ostré předměty. Hrozí totiž poškrábání, ve kterém by o to více ulpívaly nečistoty a bakterie. Na zašlé spáry pak vezměte parní čistič. Mikroskopicky malé částečky páry proniknou do těžko přístupných míst a uvolní i silně ulpívající nečistoty. Teploty nad 80°C zahubí bakterie a odstraní vodní kámen, mastnotu a jiné. Méně pohodlnou variantou je klasické použití zubního kartáčku a speciálního čisticího prostředku.

Kuchyňské okno

Okno v kuchyni může být radost i starost. Výhodou je, že získáte přirozené odvětrávání vlhkosti a zabráníte tak vzniku plísní. Problémem ale může být, pokud je okno v blízkosti sporáku. To se pak na skle může usazovat jemný mastný film. Nejrychlejším pomocníkem v mytí oken jsou bez pochyby aku stěrky. Výhodou používání okenního vysavače je elektrické odsávání stékající vody a hygienické čištění oken, kdy se nemusíte špinavé vody vůbec dotýkat. Pokud se rozhodnete pro pracnější klasické mytí oken, pak do horké vody s přírodním mýdlem nebo jarem přidejte také citronovou šťávu, která pomůže s odmaštěním. Doleštit sklo pak můžete octem zředěným vodou nebo klasickým prostředkem na leštění skel.

Zdroj, foto: Karcher


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už mám skoro uklízenoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles