Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Údržba vody v bazénu

5. 07. 2013 | Moderní bydlení
Na kvalitě záleží. Každý z nás chce mít jen to nejlepší, což znamená nejkvalitnější. Nejinak by to mělo být i s takovými věcmi, jakou je i voda. Nezávadná by měla být nejen voda pitná, ale i užitková, mezi niž řadíme i vodu v bazénu. Její ošetření nicméně nikdo za nás neobstará, a tak se role správce vody musíme zhostit samy. Pojďme si proto říci, jak a čím vodu udržovat v perfektním stavu.

Preventivní opatření

Nejen z estetického, ale především ze zdravotního hlediska je důležité se o vodu starat. Protože se bazén nachází ve venkovním prostředí, je jeho znečištění okolním prostředím tak jisté, jako je jisté, že tráva je zelená. Proto je nutné vodní hladinu chránit proti vnějším vlivům krycí plachtou. Ta nejenže zabrání mechanickým nečistotám v pronikání do bazénu, ale rovněž sníží energetickou náročnost ohřevu vody. Speciální solární plachty natažené na hladině v době, kdy se bazén nepoužívá, mohou znásobit účinky slunečního záření. Na vás tak po odkrytí plachty bude čekat čistá a příjemně teplá voda.

Údržba vody v bazénuFiltrace, to je základ

Filtrace je úžasný pomocník s péčí o kvalitu vody. Podlaha když je doma špinavá a utlapaná, je jediným řešením hadr v ruce a namáhavé drhnutí. V případě, že došlo k znečištění vody v bazénu, přichází filtrace, která si s nečistotou poradí. Na trhu se nejčastěji můžeme setkat s kartušovými a pískovými filtracemi. Kartušové filtrace bývají méně výkonné, z toho důvodu se hodí pro bazény do objemu 8m3. Jednoduchým vodítkem při výběru správné filtrace by vám měla být následující snadná poučka: platí, že pokud vydělíte objem vašeho bazénu čtyřmi, dostane číslo označované jako „kubíkový výkon čerpadla“. Tato hodnota by měla odpovídat výkonu vámi zvoleného čerpadla.

Kartušová versus písková filtrace

U kartušové filtrace se voda čistí přes papírovou vložku, která zachytává všechny nečistoty. Nevýhodou je časté zanášení této vložky a její nutné čištění. U pískových filtrací je znečištěná voda proháněna přes vrstvu speciálního křemičitého písku, v němž se nečistoty usazují. Filtrační náplň je nutné vyměňovat jednou za 2 až 3 roky, proto údržba není tak náročná.

Sající pomocník

Ačkoliv filtrace zvládne podstatnou část nečistot z vašeho bazénu odstranit, není všemocná. Mnohdy stihnou nechtěné částečky špíny ztěžknout dřív, než je filtrace prožene přes písek, a usadí se na dně. V takových případech nezbývá než nasadit si potápěčské brýle a opatrně… Usazeniny na dně se samozřejmě tímto způsobem neodstraňují. K tomu nám dnes slouží bazénový vysavač. Jedná se o šikovného uklízeče, který může měnit svoji podobu. Děje se tak díky nespočtu nástavců, jejichž prostřednictvím nezůstane žádný kout obtěžkán špinavostmi a mechanickými nečistotami. Můžeme je potkat buď pracující za asistence, kdy je máme plně pod kontrolou, anebo plně automatizované. Automatický bazénový vysavač se po dně a stěnách pohybuje sám, přičemž svými senzory vyhodnocuje stav a kvalitu vody.

Chemií vstříc lepší vodě

Aby voda průzračnou a zdraví nezávadnou byla, je nutné se postarat i o její chemický stav. K tomuto účelu se nejčastěji využívají přípravky na bázi chloru, které aplikujeme zpravidla jednou týdně. Abyste na dávkování nemuseli myslet každý den, je praktické si pořídit plováky s chlorovými tabletami, jež se rozpouštějí průběžně a chlor uvolňují po dobu až 10 dnů.

Boj s bakteriemi prostřednictvím chloru je nutný, nicméně jsou mezi námi tací, kterým kontakt s chlorem nedělá dobře. V takovém případě je radno použít takzvané UV lampy. Jejich prostřednictvím je voda vystavena UV-C záření o vlnové délce, která bakterie účinně ničí.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My jsme si pořídili UV lampu a je to skvělé, chemii používáme minimálně. Syn má alergii na chlor, UV lampou jsme vše vyřešiliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles