Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čichové vjemy umocňují zážitky

2. 12. 2007 | Moderní bydlení
Některé životní etapy, zážitky ubíhají až příliš rychle. Setkání s rodinou a přáteli, vysněná dovolená či kulturní akce, vánoční svátky. Tolik se na různé události těšíme a pak uplynou jakoby nic, i vzpomínky brzy vyprchají. Alespoň částečně nám při uchovávání silných prožitků pomáhají čichové vjemy. Právě ty jsou po čase v mozku nejsilněji rozpoznatelné ze všech smyslových podnětů. Ročně si vybavíme 80 % zážitků spojených s vůněmi!

„Zážitky a vzpomínky, které souvisí s nějakou vůní, jsou nejsilnější, nejrychleji se nám vybavují a slábnou až jako poslední," tvrdí doktor Roland Bachler z univerzity v Curychu.

čichové vjemy Bachler dělal pokusy se dvěma skupinami studentů, kteří se připravovali na zkoušku v učebně provoněné vůní citrónů. První skupině rozprášil vůni i při zkouškách, druhé ne. Ta první měla výrazně lepší výsledky!

Asi každý z nás má podobné zkušenosti, ať už ve spojení s pozitivními, anebo negativními prožitky. Například pach dezinfekce nemocnic či jiných zdravotnických zařízení okamžitě vyvolá vzpomínku na traumatizující hospitalizaci před mnoha lety. Zápach závodní jídelny zase navodí nepříjemný zážitek z dob vašeho školního stravování. Naopak vůně čerstvě upečených buchet vám ihned připomene babičku a zapálené františky a perníková směs vás vrátí do dětství a tehdejších oslav Vánoc.

čichové vjemy „Vůně představují další dimenzi vnímání zážitků a dění okolo nás,“ říká Cristina Sala, návrhářka vůní, a vybízí všechny, aby si čichové prožitky pěstovali a obohacovali se tak o silné vzpomínky. Právě vánoční svátky i doba adventu k tomu přímo vybízejí.

Klasiku představuje aroma jehličí na stromku či adventním věnci, anebo vůně upečeného cukroví. Příjemné vánoční vůně dodají vašemu domovu i nakrájené čerstvé citrusy - pomeranče, grepy či citróny. Využít lze také slupky natažené na nitku a zavěšené například na okno. Slavnostně vám byt provoní rovněž svařené víno či punč. Pokud vám tyto nápoje nesedí, lze jednoduše využít i rozdrcené koření, skořici, vanilku nebo hřebíček, které po rozemletí zahřejete nad párou.

Purpura, františky a pochopitelně vonné svíčky a tyčinky jsou pro Vánoce rovněž typické.

Zdroj: www.ambipur.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jablko a skořice ... svařáček ... to o vánocích u nás vede Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles