Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čichové vjemy umocňují zážitky

2. 12. 2007 | Moderní bydlení
Některé životní etapy, zážitky ubíhají až příliš rychle. Setkání s rodinou a přáteli, vysněná dovolená či kulturní akce, vánoční svátky. Tolik se na různé události těšíme a pak uplynou jakoby nic, i vzpomínky brzy vyprchají. Alespoň částečně nám při uchovávání silných prožitků pomáhají čichové vjemy. Právě ty jsou po čase v mozku nejsilněji rozpoznatelné ze všech smyslových podnětů. Ročně si vybavíme 80 % zážitků spojených s vůněmi!

„Zážitky a vzpomínky, které souvisí s nějakou vůní, jsou nejsilnější, nejrychleji se nám vybavují a slábnou až jako poslední," tvrdí doktor Roland Bachler z univerzity v Curychu.

čichové vjemy Bachler dělal pokusy se dvěma skupinami studentů, kteří se připravovali na zkoušku v učebně provoněné vůní citrónů. První skupině rozprášil vůni i při zkouškách, druhé ne. Ta první měla výrazně lepší výsledky!

Asi každý z nás má podobné zkušenosti, ať už ve spojení s pozitivními, anebo negativními prožitky. Například pach dezinfekce nemocnic či jiných zdravotnických zařízení okamžitě vyvolá vzpomínku na traumatizující hospitalizaci před mnoha lety. Zápach závodní jídelny zase navodí nepříjemný zážitek z dob vašeho školního stravování. Naopak vůně čerstvě upečených buchet vám ihned připomene babičku a zapálené františky a perníková směs vás vrátí do dětství a tehdejších oslav Vánoc.

čichové vjemy „Vůně představují další dimenzi vnímání zážitků a dění okolo nás,“ říká Cristina Sala, návrhářka vůní, a vybízí všechny, aby si čichové prožitky pěstovali a obohacovali se tak o silné vzpomínky. Právě vánoční svátky i doba adventu k tomu přímo vybízejí.

Klasiku představuje aroma jehličí na stromku či adventním věnci, anebo vůně upečeného cukroví. Příjemné vánoční vůně dodají vašemu domovu i nakrájené čerstvé citrusy - pomeranče, grepy či citróny. Využít lze také slupky natažené na nitku a zavěšené například na okno. Slavnostně vám byt provoní rovněž svařené víno či punč. Pokud vám tyto nápoje nesedí, lze jednoduše využít i rozdrcené koření, skořici, vanilku nebo hřebíček, které po rozemletí zahřejete nad párou.

Purpura, františky a pochopitelně vonné svíčky a tyčinky jsou pro Vánoce rovněž typické.

Zdroj: www.ambipur.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kolikrát si člověk při určité vůni vybaví nějaký zážitek
Obrázek uživatelky
profil
Miluji vůně,ale protože mám astma,mám výběr značně omezený.Skořice mi nevoní a různé svíčky a oleje mi vyvolávají záchvaty kašle.Poraďte někdo čím provonět byt,aby to nebylo dráždivý.
Obrázek uživatelky
profil
svíčka s vůní svařeného vína voněla celé svátky...
Obrázek uživatelky
profil
Skořice a vanilka k vánocům určitě patří!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
skořice vzdy provoní celý dům
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles