Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den otců v roce 2019

3. 06. 2019 | Svátky

V povědomí nás všech je zapsaný Den matek, který slavíme vždy druhou květnovou neděli. Stále více se ale i v našich končinách dostává do popředí také Den otců. I tatínkové si přece zaslouží naše poděkování za péči a lásku, přestože tento jejich svátek u nás ještě nedosáhl tak velkého významu a v našich kalendářích bohužel zatím stále chybí.

Kolikátého vlastně letos je Den otců a co všechno o tomto svátku víte?

Pokud toho není zase tolik, možná se rádi začtete do našeho článku.

Den otců se slaví v mnoha zemích světa. Ve většině zemí – a hlavně v Evropě – tento svátek připadá na třetí červnovou neděli; jedná se tedy o pohyblivý svátek. Různé země tento svátek Dne otců slaví v průběhu celého roku, například v latinskoamerických zemích, Itálii, Španělsku nebo Portugalsku připadá na den sv. Josefa, tedy na 19. března. Den otců se váže ale i k jiným datům: v Rakousku nebo Belgii slaví druhou červnovou neděli, u našich sousedů v Polsku 23. června, v Austrálii a Novém Zélandu první neděli v září a třeba v Norsku nebo Švédsku se tatínkové oficiálně dočkají poděkování až v listopadu. Nejlépe jsou na tom tatínkové v Německu, ti mohou oslavovat hned dvakrát: poprvé na tzv. Vatertag, který je oficiálním státním svátkem a slaví se 40 dní po Velikonocích, podruhé v den zvaný Männertag. V mnoha zemích světa se kromě Dne otců slaví také Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopad.

Den otcůCo se týká původu Dne otců, zde existuje několik různých verzí. Podle jedné z nich oslavu tohoto svátku zavedla Američanka Sonora Smart Doddová. Ta chtěla veřejně poděkovat a vzdát hold svému otci Williamovi Smartovi, který jako vdovec pečoval nejen o ni, ale ještě o další její sourozence. Oslava se konala v den jeho narozenin: 19. června. V Americe se tedy první oslava otců uskutečnila v městečku Spokane ve státě Washington a váže se k datu 19. 6. 1910. Podle jiné teorie můžeme hledat počátky Dne otců již v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest 210 otců, kteří zahynuli při neštěstí v dole. Každopádně obliba těchto oslav rychle rostla, a tak není divu, že v roce 1966 prezident Lyndon Johnson vyhlásil oficiální Den otců třetí červnovou neděli a v roce 1972 ho prezident Nixon uznal jako oficiální svátek. Oslava role otců ve společnosti ale údajně sahá až do středověku!

Nezapomeňte oslavit otcovství a roli otců ani letos. Všem tatínkům jistě udělá radost, když si na ně vzpomeneme a jejich péči oceníme třeba malým dárečkem nebo „jen“ společně stráveným časem. Přestože role otce v rodině je jiná než role matky a ve vztahu k dítěti začíná vlastně až jeho narozením, je nezastupitelná. Za ocenění role tatínků u nás bojuje již od roku 2007 Liga otevřených mužů, která v mnoha městech po celé republice pořádá akce s názvem Tátafest – neformální happening pro všechny tatínky. Pokud nejste zvyklí tatínkům děkovat, proč to nezměnit a nezačít?


Letos si v kalendářích či diářích zaškrtněte datum 16. června 2019.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !