Domácí pekárny zvládnou jak proces hnětení, tak kynutí těsta a
samozřejmě i samotné pečení. Zahřívají suroviny na správnou teplotu,
všechno promíchají, uhnětou těsto, ohlídají správnou teplotu
kynutí a nakonec upečou chléb. Stačí do pekárny jen vložit potřebné
suroviny a zvolit příslušný program, žádné špinavé nádobí, mísy, vály,
plechy nebo hrnce.
Každá pekárna zpracuje jak chlebovou směs, tak jednotlivé přísady
pro klasický i celozrnný chléb, koláče nebo i pizzu. Většinou každý
návod k použití obsahuje velký počet receptů, ze kterých si
každý jistě vybere dle svých chutí. Mnoho dalších vyzkoušených receptů
najdete v různých časopisech i na internetu. Pokud se rozhodnete pro
vlastní chléb, doporučuje se držet při pečení alespoň ze
začátku návodu, abyste se důkladně seznámili s jednotlivými pracovními
postupy a nastaveními pekárny. Nějaké modely, musíte si to ale v
obchodě zjistit, dovolí, abyste si naprogramovali i vlastní
postup. Pekárny chleba přinášejí úlevu hlavně pacientům, kteří trpí
celiakií, tedy nesnášenlivostí vůči lepku, některé jsou dokonce vybaveny
extra programem pro bezlepkové pečení. Pečení s
bezlepkovou směsí je důkladně vyzkoušeno a pro mnohé bylo překvapením,
jak chutný může chléb pro diabetiky být.
Jakou pekárnu si vybrat
Při vyběru pekárny se řiďte hlavně obsahem pečicí nádoby, pro
čtyřčlennou rodinu je ideální bochník kolem 1 200 až 1 400 gramů a cenou,
kterou jste ochotni obětovat. Počet háků není až
tak důležitý, spíše je potom rozdíl ve tvaru výsledného bochníku. Dva
háky vám udělají bochník ve tvaru kvádru a jeden hák udělá spíš
krychli. Co se týká kvality, tak se může objevit nějaký
ten poruchový kus, ale většinou jde jen o jeden, než třeba celá řada
jednoho výrobce. Skoro všechny pekárny jsou v podstatě založeny na
stejném principu, to znamená nějaký ten software, topná spirála
a v pečicí nádobě hnětací háky. Mezi výrobci se liší jen programy na
pečení různých druhů chleba, celozrnný program, bezlepkový program,
rychlý program pro pečení bílého chleba a programy, které
slouží k přípravě těsta na bagety, croissanty, rohlíky, pizzu a jiné.
Některé domácí pekárny mají i program, který umí péct z kypřícího
prášku, vynechá fázi kynutí a hned po hnětení začíná péct a
některý si i sám přidá dodatečné suroviny. Některé pekárny mají i
nastavitelný 13hodinový - 15hodinový digitální časovač, který zajistí, že
pečení začne automaticky ve vámi zvolenou dobu tak, abyste si
mohli vychutnat čerstvě upečený chleba třeba při příchodu domů.
Domácí pekárny pomohou i zadělat na kynuté buchty, případně jiná
kynutá těsta. Obsluha je automatická, většinou se nemusíte o nic starat,
jen čekat, až bude hotovo. Pokud chcete třeba bezlepkový
chléb, stačí si vybrat ty správné suroviny, od bezlepkové mouky až po
slunečnicová semínka a ořechy a máte jistotu, že Váš domácí chleb bude
opravdu zdravý.
Všechny pekárny pracují na stejném principu, uvnitř pláště
přístroje je instalována čtyřhranná pečicí nádoba se speciální
antiadhézní povrchovou úpravou, která je vybavena hnětacími háky, kam se
vkládají přísady na pečení, nejdříve tekuté, pak tuhé. Potom jen
stisknete tlačítko a nastartujete program, speciální topné tělísko
pekárnu rozpálí na potřebnou teplotu a po třech až pěti hodinách je
chléb hotový. Není to sice rychlé pečení, ale je to pohodlné a vcelku
snadné a hlavně si uděláte takový, jaký sami chcete, nebo potřebujete.
Markéta
ChytráŽena.cz