Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak prát ručníky, aby byly měkké a voněly?

30. 07. 2019 | Domácnost
Na praní ručníků není na první pohled nic složitého. Přesto snadno ztrácí svou přirozenou hebkost. Jak tedy prát ručníky, aby si zachovaly svou měkkost?

Ručníky by se neměly prát na příliš vysokou teplotu, při které se zbytečně ničí. I prádlo pro alergiky nebo miminka stačí prát na 60 ˚C, kdy se ničí bakterie. Vyšší stupeň nebo dokonce vyvářka není třeba. Už při nákupu si vybírejte ručníky vyrobené z kvalitních materiálů, s vyšší gramáží a ty, které se dají prát na 60 ˚C. Vždy čtěte doporučení výrobce rozlišujte také barvy a světlé ručníky neperte společně s barevnými a tmavými. Nepřeplňujte pračku, protože jsou froté ručníky velmi savé a absorbují velké množství vody. Ručníky by se nemohly v bubnu dostatečně volně pohybovat a pak by se dobře nevypraly.

praní ručníkůPraní ručníků


Kvalitní froté ručníky perte na 60 ˚C a důkladně je vymáchejte. Současné prací prášky si se špínou za této teploty hravě poradí. Do praní nedávejte příliš velké množství pracího prostředku, protože jeho nadbytek pak ulpívá na ručnících a způsobuje tuhost vláken. Příliš mnoho pracích prostředků se navíc usazuje ve tkanině a barva bledne. Použití pracího gelu je vhodnější, protože se rozpouští mnohem lépe než prací prášek. Je také důležité rozdělovat ručníky podle barvy. Nepoužívejte aviváž, která obalí vlákna a sníží jejich požadovanou absorpční schopnost. Bílé ručníky navíc mohou kvůli přidané aviváži zašednout nebo zažloutnout.


Sušení ručníků


Měkkost a jemnost ručníků nejdéle zachováte, pokud je budete sušit v sušičce při nízké až střední teplotě. Sušička prádla totiž při sušení ručníky neustále mírně načechrává. Díky sušení v sušičce můžete dokonce omezit nepříjemný zápach, který se někdy line z mokrých ručníků, které se zapaří. Ten způsobují bakterie rozkládající odumřelé kožní buňky, které ulpí na ručnících. Zápachu předejdete častým měněním ručníků, které by se měly měnit a vyprat alespoň jednou týdně. Ručníky nesušte na přímém slunci ani na radiátoru, jinak ztvrdnou.

Žehlení ručníků


Froté ručníky nikdy nežehlete, protože tím zploštíte a polámete vlákna. Pak ručníky a osušky postupně ztrácí požadovanou schopnost dobře absorbovat vodu při osušování těla.

Jak na tvrdé ručníky


Tvrdost ručníků může také způsobovat i tvrdá voda. Zatvrdlé ručníky namočte přes noc v teplém 30 % roztoku kyseliny citronové a pak je vyperte obvyklým způsobem. Jako prevenci proti vodnímu kameni přidávejte do praní jedlou sodu a místo aviváže vždy přidejte ocet. Soda navíc pomáhá udržet bělost ručníků. Ocet snadno vyčichne při sušení. Ručníky nesušte na radiátoru a nepřesušujte je ani venku na šňůře na přímém slunci.

Jak prát nové ručníky


Nové ručníky před prvním použitím vždy důkladně vyperte, abyste je zbavili nežádoucích prachových částic a přídavných látek, které vznikají během výroby. U froté ručníků také první praní pomůže zatáhnout volnější oka a ručníky se nebudou zatrhávat a párat.


Zdroj: Goldea.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobře rady
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé rady.
Obrázek uživatelky
profil
A já přidávám pravidelně aviváž a asi dělám i jiné chyby,jak se tak dívám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám sušičku a ta mi prádlo pěkně zjemní a změkčí,a prádlo stále krásně vonní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles