Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně odstranit skvrny či obnovit nábytek?

15. 09. 2016 | Domácnost
Bojujete se zažranou špínou v domácnosti, rozlitým červeným vínem či otisky od skleniček na dřevěném stole? Přinášíme několik zaručených rad a správný postup, jak se skvrn zbavit.

Snažte se jakoukoliv skvrnu vyčistit pokud možno neprodleně, a to od okrajů do středu, aby se nerozšířila. Když cokoli vylijete, co nejrychleji tekutinu vysajte ubrouskem, papírovým kapesníkem nebo toaletním papírem. Pořídit si můžete i celulózovou houbičku, kterou můžete propláchnout čistou vodou a použít tak opakovaně. Následný postup se pak liší podle toho, o jakou tekutinu se jedná. Jiným způsobem vyčistíte víno, jinak krev - nakonec tkaniny nezapomeňte vyprat.

Na červené víno bílé i sůl, na kávu zas citrón, na krev slanou vodu
Červené víno vyžaduje rychlou reakci: ihned polít bílým vínem, posypat solí a nechat chvíli působit. Zbytek tekutiny vysajte papírovou utěrkou. Jestli na ubrus, koberec nebo oblíbené tričko vylijete kávu, pokapejte skvrnu citronem a nechte deset minut působit. Následně omyjte vlažnou vodou nebo vlhkým hadříkem a tkaninu usušte. A co když kápne krev? S krví si nejlépe poradí slaná studená voda. Pozor, nikdy nepoužívejte vodu horkou.

boj se špínouSkvrn od rajčat se zbavíte vodou a odmaštěním
Nejen na oblečení ale i kuchyňské lince umí nadělat paseku rajčatová omáčka. Tkaninu nejprve opláchněte studenou vodou, pak důkladně promasírujte odmašťovacím mycím prostředkem a nechte deset minut působit. Pokud se chcete zbavit skvrn na kuchyňské lince, dřezu nebo i plastovém nádobí, použijte pastu z vody a jedlé sody.

Na voskovky papír a žehličku
Na mastnotu působí nejlépe roztok odmašťovacího mycího prostředku a vody. Po vyčištění místo důkladně omyjte vodou a vysušte papírovou utěrkou. A co mastnota od voskovky? Nehody s voskem či voskovkami na malování po sobě zanechávají nepříjemné mastné fleky. Zbavíte se jich tak, že látku vložíte mezi dva savé papíry - pijáky a přežehlíte. Případné zbytky dočistěte opatrně lihem.

Inkoust, lak a asfalt odstraní rozpouštědla
Na skvrny od inkoustu, lihového fixu, laku na nehty nebo dokonce asfaltu použijte speciální čističe s obsahem rozpouštědel. Vždy je však používejte opatrně, aby nedošlo k odbarvení nebo dalšími znečištění čištěné tkaniny.

A co dárky po mazlíčcích? Roztok vody a octa
Pokud máte domácího mazlíčka, který si místo své toalety oblíbil například koberec nebo pohovku, důkladně skvrnu polijte roztokem vody s octem v poměru jedna ku jedné, vysušte hadříkem, zasypejte jedlou sodu a zakapejte směsí peroxidu a aviváže. Vše dobře vmasírujte, nechte patnáct minut působit a omyjte čistou vodou. Vyčištěné místo pak nechte důkladně vysušit.

O dřevo se starat celoročně, pozor na poškrábání
Přírodní nelakované dřevo je doslova magnetem pro kolečka po sklenicích nebo i fleky od jídla. Pokud ale dřevo dvakrát ročně ošetříte tekutou leštěnkou s kvalitními vosky nebo impregnací, odvděčí se vám dlouhou výdrží a odolným povrchem.  A co na skvrny a údržba či obnova lamina? Na lamino a lakovaný nábytek používejte pouze určené čisticí prostředky a jemné hadříky, aby nedošlo k poškrábání povrchu, varují odborníci.


Zdroj, foto: LidskáSíla.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělé radySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bezva radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles