Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybírat boty při zdravotních obtížích nohou?

8. 10. 2020 | Trendy
Stejně, jako existuje obuv, která nám nohy ničí a deformuje, existují i boty, které nám naopak s našimi existujícími deformitami pomáhají. Většinou se jedná o tzv. zdravotní obuv, která je pro nejrůznější deformity přizpůsobená. Nutno říci, že v dnešní době je i u zdravotní obuvi kladen důraz na design a eleganci, takže můžete při výběru vhodného obutí spojit příjemné s užitečným.


Mezi nejčastější estetické problémy nohou patří halluxy neboli vbočené palce. Deformita vzniká častým a dlouhodobým nošením nevhodné obuvi a zároveň nedostatečným cvičením a ztrátou přirozených pohybových schopností nohy. Problém téměř vždy vede v různé míře k nevratným deformitám a nenapravitelným změnám v palcovém kloubu (první metatarzální kloub) i v ostatních kloubech a v podélné klenbě nohy.

Jaká je ideální obuv v případě halluxů?

obuvPokud vás trápí vbočené palce, je možné nohám ulevit výběrem vhodných bot, přičemž některé jsou přímo vyráběné pro tento typ deformity. Ideální obuv v případě počínajících nebo pokročilých vbočených palců (neboli valgózních halluxů) je ta, která je dostatečně široká v oblasti prstů a ani trochu, a to je velmi důležité, nenutí palec být blíže k ostatním prstům než je poloha, ve které je bez obutí. Jinými slovy, palec musí být v prodloužení vnitřní hrany nohy a to musí obuv umožňovat. Čím více palci brání být v ose, tím více problém prohloubí, i když je v jiných ohledech „zdravotní“.

Rozhodně se vyvarujte obuvi se zúženou špicí. Ideální je zvolit obuv z pružných materiálů, která se plně přizpůsobí deformovaným kloubům a nenutí tak palec tlačit na další prsty, protože to může vést až k bolestivému zánětu. Pokud preferujete usňovou obuv, zaměřte se na to, aby v místě vyčnívajícího kloubu nebyl žádný šev, který by dráždil postižené místo. Volte raději hladkou či méně strukturovanou obuv, která se snáze po určité době nošení přizpůsobí tvaru nohou.

Co ještě trápí české nohy?

Dalšími problémy nohou jsou např. propad příčné klenby a bolest přednoží, dále bolest pat vlivem zánětu fascie chodidla nebo propad podélné klenby a bolest chodidel. I takové problémy ale mají podle zkušeného fyzioterapeuta svá řešení: Propadlá příčná klenba může vést ke vzniku kladívkovitých prstů a bolesti přednoží. Problémem propadlé příčné klenby trpí mnoho lidí, kteří mají vbočené palce, ale nemusí to být pravidlo. Propad příčné klenby poznáte podle předčasného prošoupání obuvi, případně mozolů na noze - uprostřed v oblasti přednoží.

Vhodné boty, správné cvičení

Vhodná je taková obuv, která má dostatek prostoru v oblasti přednoží a tvarovanou stélku. Pomoci mohou také tvarované vložky nebo aplikace tzv. srdíčka - malé podpory ve tvaru kapky, která se přesně aplikuje do obuvi. Stimuluje místo největšího zatížení, a tím nohám trochu odlehčí. Cvičení zahrnuje především cvičení s prsty, vědomé pokrčování a natahování ve všech kloubech prstů, cvičení na rovnováhu vstoje a trénink tzv. úchopové funkce nohy.

Prevence zdravým obouváním

I když žádnou z uvedených deformit netrpíte, neznamená to, že byste neměli při výběru nových bot zamířit do prodejen se zdravou obuví či do lékárny. Nošením nevhodných bot „na krásu bez efektu“ si totiž můžete i některé problémy přivodit. A jak takovou pro nohy zdravou obuv poznáme?

Nohy bychom měli chránit komfortní obuví, která je vyrobena z vhodných prodyšných materiálů. Svrch obuvi je nejvhodnější usňový, neboť se nejlépe přizpůsobí tvaru nohy a přitom jí umožní „dýchat“. Stélka obuvi by měla být pohodlná a vyměkčená. Podešev by měla být z flexibilních materiálů tlumících nárazy při chůzi, v její přední části v místě prstových kloubů, by měla být dostatečně prostorná, pružná a ohebná.

Během dne je také vhodné měnit obuv podle účelovosti a pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení.

Zdroj, foto: Santé obuv



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle