Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nakupujte hlavou, vařte srdcem!

2. 06. 2014 | Knižní tipy
Název knihy:
Nakupujte hlavou, vařte srdcem!

Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: START Benešov
Rok vydání: 2014
Rozměry: 145 x 215 mm
Počet stran: 160 stran
Cena: 196 Kč

Nakupujte hlavou, vařte srdcem!


Při posuzování toho, co prospívá a škodí našemu zdraví, zaujímá jídlo a pití významné místo. Přináší nám nejenom stavební materiál pro udržení našeho těla a potřebnou dávku energie, ale i potěšení. Právě v oblasti výživy se setkáváme s tím, že nejrůznější stravovací doporučení a rady se často mění v průběhu doby a v závislosti na nových poznatcích vědy. Od doby, kdy Hippokrates pronesl moudrá slova, že »člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vstupují s jídlem«, uplynulo hodně doby a lidstvo prošlo dlouhým a bouřlivým vývojem. V současné době jsou jeho slova nadmíru aktuální.

Životní styl obyvatel – nás spotřebitelů – se za posledních dvacet let radikálně změnil a velice snadno jsme podlehli svodům a pozlátkům konzumní společnosti. Dnes můžeme nakupovat potraviny a speciality z celého světa, globalizace trhu dosáhla obrovských rozměrů. Většina z nás vyráží za nákupem do super a hypermarketů a z velké části v našich nákupních košících končí trvanlivé a různě chemicky upravované potraviny s emulgátory, barvivy, aromaty, zahušťovadly, zvýrazňovači chuti, náhradními sladidly, prostě »éčky«, kterými se při průmyslovém zpracování potravin většinou nešetří.

Nakupujte hlavou, vařte srdcem!Představy mnohých spotřebitelů o technologiích výroby potravin jsou bohužel, vzhledem k dlouhodobě zanedbávané osvětě, hodně vzdálené realitě. Při jejich výrobě se výrobci starají především o technickou stránku přípravy, dlouhou trvanlivost, vzhled a chuť, což má za následek zásadní změny původní suroviny a obsahu výživných látek. Šikovný marketing a lákavý obal nám často vsugerují představu o zdravé potravině, ačkoli se mnohdy jedná o pravý opak, neboť v chemické laboratoři jde o zdravou výživu až v poslední řadě. Bohužel složení potravin uvedené na etiketě obalu, zdravotní přínos, různé značky kvality, ekologičnost výrobku nebo recyklovatelnost obalu výrobku sleduje jen malé procento zákazníků.

Uzeniny a masné výrobky

Uzeniny a další masné výrobky jsou velmi oblíbeným jídlem, jejich spotřeba je u nás vysoká. Přitom patří mezi potraviny, o jejichž škodlivosti dnes již nikdo nepochybuje. Přední odborníci na výživu je dokonce řadí k nejrizikovější skupině potravin, které velkou měrou přispívají k horšímu zdravotnímu stavu populace. Nejenže mají vysoký obsah tuku, soli, konzervačních příměsí a dalších přídavných látek, ale někteří výrobci se snaží »šidit« kvalitní surovinu a k výrobě uzenin zpracovávají nekvalitní části zvířecích těl, zvyšují hmotnost výrobku nástřikem vodných roztoků a přidávají příměsi zvyšující vaznost masa...

Objevte ukryté »poklady«

Mnohé uzeniny mají v sobě různé »poklady«, které našemu zdraví neprospívají, a my je teď společně krok za krokem odhalíme. Podle zákona o potravinách musí masné výrobky obsahovat nejméně 50 procent masa, tj. masným výrobkem může být i výrobek, který obsahuje 51 procent masa. A co tvoří ten zbytek? Budete se divit! Výrobci díky moderním technologiím při výrobě uzenin pokročili do magické říše řeznických výrobků, kdy až 49 procent uzeniny může tvořit – mouka, sójové proteiny, škroby, tukové emulze, kořenící směsi, stabilizátory a další látky. Ale ani těch zákonem povinných 51 procent masa nemusí být zase až tak velká výhra, neboť při výrobě uzenin se používá i neprodané maso z obchodů, rozličné vnitřnosti a další »zbytky« z těl zvířat, které je výrobcům líto vyhodit. Uzeniny obsahují vysoký podíl živočišných tuků (až 40 procent), které jsou zdrojem tzv. nasycených mastných kyselin. Ty přispívají k obezitě, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, čímž škodí srdci, a zvyšují riziko rakoviny. Podle posledních prováděných studií stačí jeden párek nebo kus uzeniny či salámu denně, a zvýší se tím riziko rakoviny tlustého střeva a slinivky o 60 procent. A rakovina slinivky je mezi lékaři známa jako tichý zabiják, neboť je nejhůře léčitelným onemocněním s nejmenší úspěšností léčby.

V masných výrobcích je obsaženo menší či větší množství přídavných látek, které zlepšují chuť výrobků – sůl je jen jedna z nich. Její vyšší příjem má za následek nejen zadržování vody v organismu, ale postupně dochází ke zvyšování krevního tlaku, který je zařazen mezi rizikové faktory srdečního infarktu. Obsah soli v uzeninách kolísá od 2,5 procenta (u šunky) po 8 až 10 procent (u paštik). A aby uzeniny co nejvíce připomínaly maso, užívají se zvýrazňovače chuti, například glutamáty (E622–625), barví se košenilou (E120), hmota se zpevňuje za pomocí guma guaru (E412) nebo xanthanu (E415), nebezpečné konzervanty dusitany (E249–352) zajišťují lákavé zbarvení, uzenou chuť a zvyšují trvanlivost.

Maso v menšině

Specialitou asi pětiny vyráběných uzenin je tzv. drůbeží separát. Jak už název napovídá, slovo separát je od slova separovat, tedy něco od něčeho oddělit. V tomto případě se strojově odděluje maso od zbytku kostry kuřete, jež bylo na automatické lince postupně zbaveno křídel, stehen a prsou až zbyl pouhý skelet se zbytky masa. A právě takový skelet je zdrojem masa pro náš separát. Maso, nebo spíše zbytky masa, se od kostry kuřete strojově odděluje pod velkým tlakem a vzniká kašovitá hmota. Mnohokilogramové bloky zmrazeného separátu se k nám ve velkém dovážejí také z Polska, Německa nebo Nizozemska. Na pultech našich obchodů se pak se separátem setkáte ve velkém množství uzenin, například v kuřecích pochoutkových párcích, které obsahují 64 procent separátu! Samotný separát je téměř bez chuti, o vůni nemluvě. A protože produkty se separátem špatně drží pohromadě, musí výrobci používat dlouhý seznam »éček«. Možná se ptáte, jak takový produkt poznáte. Tyto uzeniny jsou obvykle na řezu jednolité a mají světle růžovou barvu, a když je ochutnáte, jsou spíše mdlé chuti, maso z nich téměř necítíte. Jedinou výhodou nákupu těchto »uzenin« je jejich NÍZKÁ cena, ale na druhou stranu VYSOKÉ riziko pro naše zdraví.


Knihu Nakupujte hlavou, vařte srdcem! koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách autorky Jarmily Mandžukové  a na stránkách nakladatelství START.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Brzy budu mít tuhle knihu doma Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles