Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejoblíbenější vánoční koledy

21. 11. 2011 | Vánoční koledy
K vánočnímu času a v posledním půlstoletí i k času adventnímu neodmyslitelně patří zpěv vánočních koled. Je v nich obsaženo mnohé: přání všeho dobrého, zdraví, štěstí, požehnání, nálada zimního období a dlouhých nocí, život prostých lidí i veselé lidové muzikantství a především je v nich naděje, pocit sounáležitosti a lásky, ať již opěvujeme narození betlémského děťátka nebo dáváme přednost novodobým vánočním písním.

Některé vánoční koledy jsou veselé a optimisticky laděné, v jiných cítíme smutek a melancholii, protože Vánoce jsou i časem vzpomínek, stesku a nenaplněných přání.

Nejoblíbenější vánoční koledyHistorie vánočních koled sahá do 13. století, podle legendy byl autorem vůbec první koledy svatý František z Assisi. Tehdy se jednalo spíše o písně s křesťanskými náměty a náboženskými motivy, které se zpívaly v chrámech. Později začali města a vesnice obcházet koledníci s housličkami, flétnami či jinými hudebními nástroji, aby přinesli štěstí do domů, hojnost dobytka do chlévů a úrodu na pole, jak lidé věřili. Koledovat se chodilo o Štědrém večeru, na svátek sv. Štěpána, na Nový rok, o dni sv. Tří králů a někde i na Hromnice.

Vánočních koled existuje celá řada. Připomeňme si alespoň pár nejznámějších, které už zlidověly natolik, že mnozí z nás ani nevědí, kdy a kdo je vlastně složil.
Jednou z nejoblíbenějších vánočních koled je Tichá noc, kterou si dnes o Vánocích zpívá přes 200 národů. Slova této vánoční koledy napsal Josef Mohr, působící jako farář v obci Oberndorfu, v pouhých 26 letech. Text poté zhudebnil varhaník tamního kostela a zároveň i kantor - jednatřicetiletý Franz Xaver Gruber. Tichá noc (Stille Nacht) poprvé zazněla o Vánocích roku 1818.

Další všeobecně známou vánoční koledou je Narodil se Kristus Pán, veselme se, která pochází z českých kancionálů. Ty nechala vytisknout Jednota bratrská v 16. a 17. století a snažila se je rozšířit mezi lid. Tato vánoční koleda se stala tak oblíbenou, že se zpívá dodnes.

Určitě také budete znát českou barokní koledu Chtíc, aby spal. Autorem je rytíř, básník, hudební skladatel a varhaník Adam Václav Michna z Otradovic. Uveřejnil ji roku 1647 v kancionále Česká mariánská muzika.

Své k tématu vánočních písní řekl i tým divadla Semafor, odkud vzešla Purpura autorů Suchého a Šlitra. Jiří Suchý prozradil, že tato oblíbená koleda vznikla vlastně na konci letních prázdnin, kdy si autoři řekli, že napíší nějaké vánoční písničky a napsali jich celkem jedenáct. Purpura zabrala na posluchače nejvíc. Je v ní hřejivá vzpomínka na Vánoce, jaké zažíval v dětství Jiří Suchý, a zřejmě nebyl sám, protože mnoho lidí se s těmito pocity dokáže ztotožnit.

Koncem 60. let vznikla i řada vánočních písní ze světa folku, country a později též popu nebo rocku. Vzpomeňme třeba na Ježíška Jaroslava Hutky, Zvon Karla Černocha nebo Vánoční tajemství Hany Zagorové. Z těch nejnovějších asi budete znát hit Sliby se mají plnit o Vánocích od Janka Ledeckého nebo Ladovskou zimu Jaromíra Nohavici. Ta sice nebyla napsána jako vyloženě vánoční píseň, přesto si ji mnozí připomínají právě v tomto svátečním čase.

Hudba zkrátka k Vánocům patří a její tóny v nás navozují sváteční atmosféru. Těžko bychom našli člověka, který by si s chutí nějakou tu vánoční koledu nezanotoval. Někdy nám sice připadá, že v tom předvánočním shonu a kalupu znějí koledy odevšad, přesto se nás ale dokážou dotknout hluboko v srdci.


Seznam těch NEJ vánočních koled:


Vánoční koleda: Den přeslavný jest k nám přišel
Vánoční koleda: Chtíc, aby spal
Vánoční koleda: Jak jsi krásné neviňátko
Vánoční koleda: My tři králové
Vánoční koleda: Narodil se Kristus Pán
Vánoční koleda: Nesem vám noviny
Vánoční koleda: Půjdem spolu do Betléma
Vánoční koleda: Purpura
Vánoční koleda: Slyšte, slyšte, pastuškové
Vánoční koleda: Rolničky
Vánoční koleda: Štědrý večer nastal
Vánoční koleda: Tichá noc
Vánoční koleda: Vánoce, Vánoce přicházejí
Vánoční koleda: Veselé vánoční hody


Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Koledy má rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vánoční CD + svařák a může se péct cukroví Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejraději mám ráda Purpuru zpívanou Rudolfem Hrušínským.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tichá noc a slzy se mě derou do očí...
Obrázek uživatelky
profil
jakmile začne Advent, koledy u nás jedou denně několikrát. Máme snad 10 CD. Patří to prostě k vánocům.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice