Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po karanténě budeme národ dětských otesánků!

22. 05. 2020 | Výživa
Práce, stres, domácí výuka, omezený pohyb. Tato slova v poslední době skloňuje denně většina rodičů. Není jednoduché vše skloubit, pokud se k péči o děti a práci navíc přidá každodenní starost o zajištění celodenního přísunu jídel často pro celou rodinu.

Prvním místem, kde dokážeme ušetřit čas, je příprava jídla. Časté objednávky z fastfoodů mohou být po určité době ten největší problém. Jak vyjít ze začarovaného kruhu zdraví a přitom vše zvládnout? Jak se k problému staví odborníci na výživu?

Jak je to s tuky v dětském jídelníčku

Zvláštní kapitolou dětského jídelníčku jsou tuky, které by měly tvořit asi třetinu energetického příjmu. Je však nutné věnovat pečlivou pozornost výběru správných druhů. V dětském jídelníčku je třeba maximálně omezit potraviny s vysokým podílem nasycených (živočišných) tuků a to i ve skryté formě. Mezi takové patří např. uzeniny a masné výrobky, tučné maso, chipsy, jemné a trvanlivé pečivo či některé cukrářské výrobky s tučnými krémy a polevou, ve kterých je palmový tuk. Vhodnou volbou je používání kvalitních rostlinných olejů.

banánové lívanceTy mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky pozitivnímu ovlivnění hladiny cholesterolu. Zároveň je řepkový olej bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které mimo jiné mají protizánětlivý efekt a tělo si je neumí vyrobit.

Pokrmy pro děti bychom měli připravovat z kvalitních a čerstvých potravin. V případě tuků nejde pouze o množství, ale také o prospěšnost vybraného druhu. Nutričně hodnotný řepkový olej je pro dětskou kuchyni výhodný i díky své jemné chuti. V jídlech připravených za použití řepkového oleje nedominuje tuková příchuť a děti je neodmítají, jak tomu často bývá v případě chuťově i aromaticky výrazného oleje olivového. Řepkový olej je univerzálně použitelný a hodí se k přípravě zeleninových salátů, stejně tak jako na tepelnou úpravu pokrmů. Jeho výhodou je také jeho cenová dostupnost. Rozumná dětská strava neznamená žádná drastická omezení či drahá opatření. Stačí vzít rozum do hrsti, dodržovat základní pravidla a dbát na pestrost jídelníčku.

TIP na rychlý oběd pro děti - Zdravé lívance s vůní banánů

Zavolejte děti k přípravě, bude jim tak chutnat ještě více a vám pomůžou. Vidličkou rozmačkejte zralý banán, přidejte dvě celá vejce a vše rozmixujte. Lívancové těsto máte hotové. Tak jednoduché to je. Nyní jen na oleji dozlatova osmažit z obou stran. Díky neutrální chuti řepkového oleje tak zůstane banánová chuť v lívanečkách dobře znatelná. Navíc se ke smažení hodí nejlépe, protože se přepaluje až při opravdu vysoké teplotě. Před podáváním můžete ozdobit čerstvým ovocem, marmeládou nebo skořicí.

Autorka: MUDr. Hana Mojžíšová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dětskou obezitu bych nesváděla na karanténu. Je dlouhodobým problémem. Naopak být doma = více času na vaření a vyzkoušení nových receptů. A - ruku na srdce - omezení pohybu? Jakého? Děti většinou vozí rodiče do školy auty, doma leží u počítačů ...
Je takové hezké úsloví - vždy je třeba najít viníka Smajlík Platí to i v tomto případě, je snadnější svádět cokoli na druhé, třeba i na karanténu, místo aby člověk začal u sebe a nudu neřešil žraním.


Obrázek uživatelky
profil
jen dětských Smajlík. Ano, chce to také pohyb.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc