Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní radosti na zahradě

19. 10. 2015 | Zahrádka
Bylo by chybou domnívat se, že s koncem léta končí i úkoly spojené s údržbou zahrady. Čeká na vás plno činností, které je potřeba před koncem sezóny stihnout. S příchodem chladnějších dnů vám sice odpadne nutnost zavlažování trávníku, ale přibude naopak starost s odklízením suchého spadaného listí. Zároveň si pro vás také zahrada připravila mnoho radostí, které vás mohou těšit.

V září byste se měli pustit do posledního posekání trávy a následně mu dopřát vertikutaci. Ta jej zbaví mechu a pořádně jej provzdušní, snadněji tak bude vstřebávat živiny, vzduch a vodu a na jaře se opět budete moci těšit z jeho uklidňující zeleně. Určitě se vyplatí pohnojit trávník také speciálním podzimním hnojivem. To má obvykle nízký obsah dusíku a vysoký obsah draslíku. Zvýšený obsah draslíku trávu posiluje a zvyšuje její odolnost vůči mrazu a chorobám. Tradičním travním hnojivům se raději vyhněte, protože obsahují hodně dusíku a podporují rychlý růst trávy, což následně zvyšuje její citlivost na mráz. Zároveň pravidelně odstraňujte napadané listí, aby mohl trávník dobře dýchat. Z části listí také můžete utvořit útočiště na zimu pro ježky, kteří jsou již v některých evropských zemích na seznamu ohrožených druhů.

příprava na zimuUdělejte si zásoby na zimu
Těšit se můžete také na doslovnou sklizeň plodů své práce. Vaše celoroční úsilí je v tomto období korunováno sklizní ovoce a zeleniny, kterou jste po celou sezónu opečovávali. Při jejich uskladňování musíte dodržet několik důležitých pravidel.

Zejména se vyvarujte skladování ovoce a zeleniny ve stejné místnosti. Určité druhy ovoce, především jablka, totiž vylučují hormon etylén, který urychluje dozrávání zeleniny, čímž přirozeně zkracuje dobu jejího skladování.  
Samozřejmostí je vybírat pro uskladnění takové plody, které nenesou známky poškození, aby nedošlo k přenesení hniloby, nemoci či škůdců na ostatní skladované ovoce či zeleninu. Provádějte po celou zimu pravidelné kontroly zásob a nahnilé či jinak poškozené kusy okamžitě vyhoďte. Přestože je počasí na podzim často nevyzpytatelné, je ideální sbírat a skladovat úrodu za suchého počasí, aby nezahnívala. Kořenovou zeleninu je dobré skladovat ve vlhkém písku, aby nevysychala.

Sežeňte si podzimní dekorace do bytu přímo na zahrádce
Na podzim se zahrada začne proměňovat a hraje teplými odstíny barev. Přeneste si kousek i do svého bytu a vytvořte si podzimní kytice i s použitím spadaných barevných listů. Pro sušení nesbírejte květiny, které jsou navlhlé. Zároveň se vyhněte květinám s příliš rozvitými květy, aby jim při sušení neopadaly okvětní lístky.
Nejvhodnější je sušit rostliny na suchém vzdušném místě bez přístupu denního světla. Svažte kytici provázkem nebo gumičkou a zavěste ji květy svisle dolů. Můžete zvolit také metodu sušení ve vodorovné poloze na roštech.

Přesazujte, dokud je čas
Na podzim se můžete s klidným srdcem pustit do přesazování a sázení nových rostlin. Půda je totiž stále přiměřeně teplá z léta a díky pravidelným deštům, které k podzimu přirozeně patří, je také dostatečně vlhká. Rostliny tak mají dost prostoru na to, aby si zvykly na nové místo a stihly utvořit nové kořeny.

Prořezejte keře a křoviny
Když začnou keře žloutnout, ohnou se jim stonky k zemi nebo začnou tvořit semena, je ten pravý čas je ostříhat. Je to proto, že rostliny teď natahují svou mízu zpátky do kořenů a když se neostříhají, mohou uhynout. Keře a křoviny lze zkrátit na přibližně čtvrtinu jejich velikosti. Může se to však lišit podle konkrétního typu dané rostliny. Podobně jsou na tom živé ploty. Ty by se měly prořezávat naposledy na podzim, aby se předešlo jejich hnití, kdyby se v nich nahromadila vlhkost. Zkracujte jen listnaté živé ploty. Zároveň z živého plotu pravidelně odstraňujte veškeré napadané listí z okolních stromů, aby měl plot dostatek čerstvého vzduchu.

Zdroj, foto: Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !