MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pojištění domu - co to je a kdy ho potřebujete?

3. 10. 2013 | Domácnost
Stát se majitelem nemovitosti neznamená jen jistotu vlastního bydlení. Vlastnictví nemovitosti s sebou přináší i náklady na údržbu a opravy nemovitosti, a to i v případě, že ke škodě došlo z důvodů, které jsme nezavinili (požár, vichřice, povodeň, atd.).
Zvažujete li tedy, zda nemovitost pojistit, položte si nejprve otázku: Budu mít vždy dostatek peněz na novou střechu, pokud přijde vichřice a střechu mi zničí? Zaplatím nové bezpečnostní dveře, pokud je zloděj rozbije? Jestliže si nejste jisti, že vždy budete mít dostatečnou rezervu na opravy, nebo jen nechcete riskovat, je pojistka krok správným směrem.

Je rozdíl mezi pojištěním domu a bytu?

Pokud jste majitelem bytu, je pro vás vše snazší. Byt je součástí bytového domu a ten je obvykle pojištěn jako celek. O pojištění bytového domu se stará společenství vlastníků, případně družstvo a majitel bytu se na pojištění domu podílí prostřednictvím fondu oprav. Jiné je to ovšem u rodinných domů či nemovitostí pro rekreační účely, tam za vás pojištění nikdo nezařídí.
Pojištěním (bytového) domu není chráněno zařízení bytu. Chcete-li si pojistit vnitřní vybavení bytu nebo rodinného domu, zajistěte si pojištění domácnosti.

rodinný důmJakým rizikům předcházet?

Při volbě pojistné ochrany je důležité zvážit, jaká nebezpečí vám hrozí. V posledních letech se příroda často chová nevyzpytatelně a mnohdy jsou lidé zaskočeni přívalem vody i v místech, kde dříve nikdy nebyla. I domy daleko od jakéhokoli vodního může zasáhnout nečekaný příval vody z kopce po bleskové průtrži. Nestačí jen vybrat všechna možná rizika, důležité je i vyptat se zástupce pojišťovny, za jakých podmínek pojišťovna poskytne plnění a jak musíte svůj majetek chránit, abyste v případě škody měli nárok na pojistné plnění.


Nejčastější omyl pojištění nemovitosti: Chybná pojistná částka

Téměř každý, kdo zvažuje uzavření pojistky, hledá logicky co nejvýhodnější variantu. A právě v tom je největší úskalí pojistných smluv. Pojišťovny se řídí zákonem o pojistné smlouvě, ze kterého vyplývá, že jen ten, kdo je plně pojištěný, může být plně odškodněn. Lidé často dojdou k závěru, že při vichřici může vítr zničit střechu za 500 000 a uzavřou pojistnou smlouvu s pojistnou částkou v uvedené výši. Až ve chvíli, kdy dojde ke skutečné škodě, zjistí s překvapením, že situace je úplně jiná. Na místo očekávaných 500 000 dostanou jen zlomek uvedené částky. Jak je to možné?

Pozor na podpojištění!

Při výplatě pojistného plnění postupují pojišťovny tak, že určí cenu pojištěného majetku. (předpokládejme, že se jedná o běžný rodinný dům v ceně 2 000 000 Kč). Poté pojišťovna zkontroluje, jak vysoké je vaše pojistné (v našem případě předpokládáme 500 000 Kč). Z uvedeného si pojišťovna snadno spočítá, že jste si pojistili jen jednu čtvrtinu rizika a ze vzniklé škody vám tak proplatí jen jednu čtvrtinu. Na místo očekávaných 500 000 Kč dostane překvapený pojištěnec jen 125 000. Právě uvedený princip výpočtu pojistného plnění je největším rizikem pro pojištěné a je i častým zdrojem následných problémů. Je však zbytečné obracet svůj hněv na pojišťovnu, i zde platí tolik opakované heslo „neznalost neomlouvá“.  Před uzavřením pojistné smlouvy se tedy co nejpodrobněji vyptejte na podmínky jednotlivých pojišťoven a zajímejte se především o výši pojistného plnění.

Pojištění odpovědnosti

Vraťme se však ještě k předchozímu příkladu. Odnese-li vítr vaši střechu, je na místě předpokládat, že střecha někde přistane. Co se však bude dít, když přistane na sousedově autě? Pro tyto a obdobné případy (např. rozšíření požáru z vašeho na sousední dům, pád stromu z vašeho pozemku na sousední nemovitost, sesunutí sněhu ze střechy a poškození zaparkovaného vozidla) se lze ochránit pojištěním odpovědnosti z držby nemovitosti. Toto pojištěné bývá většinou součástí pojištění nemovitostí a záleží jen na vás, jestli ho využijete.


Nicméně všem čtenářům přejeme, aby pojistné platili jen pro svoje klidné spaní, a čerpání pojistného plnění nikdy nemuseli požadovat.

Autor: Ing. Pavel Šmíd


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Koukni se tady, je to tam docela přehledně popsané a pomůže ti to pochopit co a jak, když si chceš pojistit nemovitost
http://www.gpf.cz/snadny-postup-pojisteni-nemovitosti
Obrázek uživatelky
profil
nechápe zavolám makléře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles