Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předporodní kurzy a návštěva porodnice

13. 02. 2013 | Porod

Těhotenství znamená v životě každé ženy velikou změnu - celé toto období je vlastně přípravou na příchod nového člena rodiny; období těšení se, ale také období obav: jak těhotenství co nejlépe zvládnout, jak se připravit na porod a následně na mateřství... A jde se na to vůbec připravit?

Pokud patříte k těm, pro které jsou tyto otázky v současné době aktuální, pak vás snad uklidním. V dnešní době mají nastávající maminky možnost absolvovat předporodní kurzy, kde se seznámí nejen s průběhem těhotenství, ale hlavně se pod odborným vedením komplexně připraví na porod a také na péči o miminko a úspěšné zvládnutí šestinedělí. Spolu s budoucími maminkami se kurzů samozřejmě většinou mohou zúčastnit i budoucí tatínkové, případně další členové rodiny nebo někdo blízký. Zvláště prvorodičky hledají a nalézají odpovědi na svoje otázky právě tady.

Kde hledat předporodní kurzy a co konkrétně nabízejí?

předporodní kurzy a návštěva porodniceNa kurzy v okolí vašeho bydliště se můžete zeptat přímo vašeho gynekologa nebo ve vybrané porodnici. Hledat můžete i na internetu a pokud u vás pracuje mateřské centrum, často probíhají předporodní kurzy i tam. V dnešní době kurzy fungují již ve většině měst.

Kurzy jsou placené (některé pojišťovny ale přispívají určitou částkou, proto je vždy dobré se u nich předem informovat) a cena i doba jejich trvání se liší. Obsah bývá podobný. V naprosté většině se skládají ze dvou částí: teoretické, kde přednášejí porodní asistentky, gynekologové a další odborníci a kde budoucí maminku připravují na porod po psychické stránce. Další část je praktická - zde se nastávající rodiče seznámí prakticky s přípravou na porod a na panenkách si vyzkouší správné zacházení s novorozencem (jak ho přebalit, vykoupat, ustrojit atd.).

Co konkrétně se zde můžete dozvědět nebo naučit?

Například naučit se vnímat v těhotenství jak sebe, tak miminko. Dozvědět se o významu zdravého životního stylu, naučit se relaxační techniky. Dozvědět se to nejdůležitější o průběhu těhotenství i o tom, ve kterých případech je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Pro prvorodičky je důležitá informace, jak poznají začátek porodu; seznámí se s úlevovými polohami, které podporují zdárný průběh porodu a snižují jeho bolestivost. Naučí se také technice správného dýchání při porodu a seznámí se i s porodními polohami - naučí se (pokud je to v dané porodnici možné) vybrat tu, která jim bude nejvíce vyhovovat. Dozvíte se vše o nutných lécích u porodu, případně o císařském řezu a možných komplikacích. A až bude miminko na světě, účastnice kurzů budou znát i úskalí šestinedělí a kojení a nebude jim dělat potíže například výběr kosmetiky pro miminko, nošení v šátku, polohování nebo masáž miminka a spousta dalších důležitých věcí. Nepřekvapí je ani fyzické a psychické změny, které se jim po porodu nevyhnou.

Součástí většiny kurzů bývá také těhotenské cvičení, které pomáhá maminkám s udržováním dobré fyzické i psychické kondice. Maminky se díky němu lépe přizpůsobují změnám organismu v těhotenství, méně trpí na bolesti páteře a kloubů a dobrá fyzická kondice pak v neposlední řadě může přispět k rychlejšímu a méně vyčerpávajícímu porodu.

Některé předporodní kurzy zajišťují i návštěvy přímo v porodnici, jinde se do porodnice budete muset vydat sami. Tam si můžete většinou prohlédnout porodní sály, vybavení porodnice i pokojů, dozvědět se vše o možnostech vedení porodu a o následné péči poskytované na novorozeneckých odděleních. Dozvíte se také, jak daná porodnice postupuje v případě, kdy porod nezačne ve vypočítaném termínu. Seznámí vás tu s doprovodem na porodním sále a s obvyklými zvyklostmi.

Váš gynekolog nebo porodnice vás seznámí také s tím, jaké doklady jsou nutné k porodu a kdy a co vzít do porodnice s sebou jak pro vás, tak pro vaše miminko.

Kurzy nejsou pro nikoho povinné, ale během nich se nastávající rodiče a obzvláště prvorodičky mohou dozvědět spoustu užitečných informací. Správně vedené kurzy minimalizují strach a obavy z porodu i bolesti při něm, budoucím maminkám přinášejí větší psychickou pohodu. I tatínkové mohou mít díky kurzu bližší vztah nejen se svou ženou, ale posléze i se svým potomkem.  

A co říct závěrem? Sama jsem předporodním kurzem neprošla a mám dvě zdravé děti. Zafungovaly instinkty. Najednou prostě víte, co a jak dělat. Z mého okolí znám případy, kdy předporodní kurz měl smysl, ale také ty, kdy rodička na všechnu „teorii“ prostě při porodu zapomene. Někdo je pro kurz, jiný ne. I druhorodičky vidí danou problematiku už jinýma očima. Každopádně když náhodou předporodní kurz nestihnete absolvovat, nebojte se - všechno zvládnete!  


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zvládnout bez nich to jde, ono ženě asi ani nic jiného nezbývá. Ale rozdíl je pak v tom, jaký pocit z porodu má. Po dobré přípravě a fyziologickém porodu s minimem zásahů, často prohlásí, že to byl krásný zážitek.
Po špatné přípravě, nebo žádné, prohlásí u stejného porodu byl to "porod", ale dítě mi to vynahrazuje a už jsem na to zapomněla, ale znám případy, které už druhé dítě nemají, jan kvůli traumatu z porodu.
Obrázek uživatelky
profil
stejně vás navigují sestřičky a někdy člověk zapomene i to co se naučil, rozhodně jsem měla myšlenky na úplně jiné věci Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem je nepotřebovala...zvládla jsem to bez nich...a nyní je už přenechám jiným
Obrázek uživatelky
profil
Pokud není vstřícný lékař (většinou nemá moc času na vysvětlování), ani sestra na gyndě a mladá maminka tápe v nejistotě a obavách, pak je dobré navštívit nějaké kurzy.
Obrázek uživatelky
profil
Zbytečně vyhozené penízky.. Dýchat a tlačit se naučí každá. Nic nového pod sluncem.. Je to taková moderní vytahovačka peněz.. no jo, byznys je byznys i dle mého gyn dr.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles