Léto - čas jahodLéto - čas jahod Čas malinČas malin Borůvky - víte o nich všechno?Borůvky - víte o nich všechno? Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.07. 2020
Dnes má svátek Luboš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Rady a tipy, jak na znečištěný gril

1. 07. 2020 | Moderní bydlení
Bez ohledu na to, zda disponujete grilem plynovým, elektrickým či na dřevěné uhlí, stačí pár efektivních triků a grilovací sezona může opět začít aneb pár rad, jak na péči o gril.

Nejdůležitější je čistá mřížka


Místo, na které se pokládají potraviny musí být vždy důkladně čisté. Právě mřížka totiž ovlivňuje to, zda budou grilované speciality zdraví prospěšné či nikoli. Jakékoli staré usazeniny se pod žárem znovu rozpustí a jejich výpary se promění v karcinogenní, navíc mohou připečené zbytky pokazit chuť nově připravovaného jídla. Na hrubou nečistotu vezměte například zednickou špachtli, následně pod proudem vody vyčistěte mřížku pomocí drátěnky.


Na elektrický gril se musí jemně i v případě čisticích prostředků


gril

U elektrického grilu je důležité začít s čištěním, dokud je stále horký. Pokud jste to po posledním grilování zanedbali, doporučuje se gril znovu nahřát. Před samotným čištěním je však důležité jej odpojit ze zásuvky. Zároveň je nutné mít na paměti, že povrchy elektrických grilů jsou náchylné k poškrábání a jakékoli rýhy způsobí pozdější připalování pokrmů. Obecně platí, že k čištění postačí hladká strana houbičky či papírové utěrky a jemný čisticí prostředek, nejlépe ten určený přímo na grily, ne však s brusným – abrazivním účinkem.

Plynový gril vyčistí vysoká teplota


V tomto případě je nejsnazší postup údržby velice jednoduchý. Po každém použití gril rozpálíte na vysokou teplotu, a tím se zbavíte všech zbytků mastnoty a jídla. Že máte čisto poznáte jednoduše – jakmile přestane vycházet kouř. Všechny nečistoty se promění na popel a ty hravě odstraníte pomocí hadříku či utěrky. Rošt vyčistíte pomocí škrabky nebo drátěnky.

Gril na dřevěné uhlí je třeba vypálit


Nejdříve je důležité odstranit veškerý popel a zbytky jídla, čímž se doba výpalu zkrátí. Na vyčištění roštu postačí houbička na nádobí a čistič na grily. O vnějšek grilu se v tomto případě není nutné starat vůbec. Nicméně je možné ho natřít třeba voskem nebo olejem.

Prevence je základ


Čím více opatření učiníte, aby se jídlo nepřipalovalo, tím méně práce do budoucna budete mít.  Aby se maso a další potraviny nepřichytávaly k roštu, postačí jídlo před grilováním potřít trochou oleje. Další možností jsou misky na grilování. Existují buď jednorázové z alobalu nebo třeba smaltované na více použití. Pokud by chtěl člověk uchránit před znečištěním i ohniště – u grilů na uhlí – může spodek grilu vyložit alobalem. A samozřejmě platí, že je třeba gril ihned po použití vyčistit a nenechávat zaschnout. Jakou metodu zvolíte záleží na vás, nejjednodušší je určitě sáhnout po přípravku přímo určeném na grily. Pak už si stačí jen vychutnat oblíbený pokrm a užít si krásné jarní dny.

Zdroj: Larrin

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !