Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Lakomci se smějeme a zároveň vnímáme humor hry i kritiku morálky

2. 07. 2020 | Kultura
Divadlo Kalich otevře svou letní scénu pod žižkovskou věží

Přípravy druhého ročníku divadelního festivalu Hvězdné léto pod žižkovskou věží už opět běží naplno. Pořádající Divadlo Kalich jen posunulo jeho začátek o týden později oproti původním plánům, startovat tedy bude 1. července 2020.

Repertoár se opírá vedle pořádajícího Divadla Kalich o inscenace Komorního divadla Kalich, jak zní nový název dřívějšího Divadla v Rytířské, Divadla Palace, Divadla Verze či Činoherního studia Bouře. Pod věž se vrátí rovněž vyhledávané tituly Caveman, Dva nahatý chlapi a Federer-Nadal. Akustické koncerty tu odehrají Tomáš Klus, František Nedvěd, Michal Hrůza nebo 4TET. Léto se ponese také v rytmu první republiky s Ondřejem Havelkou.


ROZHOVOR S JURAJEM NVOTOU o jeho představení Lakomec


Čemu podle vás vděčí Lakomec za to, že dodnes nezmizel z jevišť?
LakomecPopisuje vztahy rodičů a dětí, které jsou věčné, neduhy charakterů, kterých jsme se nezbavili a nezbavíme jako společnost, neboť lákadla peněz, chtíče a strach ze stárnutí nás lidi pokoušejí. Situace v Lakomci jsou modelové, dají se přenést do různých prostředí a vždy v nich budou fungovat. Tím pádem žije i humor té hry a skrz něj umíme takovou kritiku morálky přijmout. Smějeme se a zároveň vnímáme ten význam.

Kudy pro vás vedla hranice, jak Lakomce přiblížit modernímu divákovi, a zároveň mu neubrat na osobitosti, původním kouzlu a náboji?

Jazyk musí být co nejvíc současný. Musíme rozumět, jasně vnímat, co postavy říkají. Molière tu nemá verš, který by byl určující pro tok řeči, proto je možné jeho slova upravit do současnější podoby, aby byla ostrá a jasná tak, jako jsou dnes ostré a jasné vztahy, které popisují. Ve výtvarném pojetí jsme zvolili posun do nedávné minulosti. Jde o francouzskou komedii, a tak jsme se inspirovali zlatým obdobím francouzské filmové komedie 60. a 70. let – velmi zlehka, co by přineslo nadhled, ale i potřebné zesoučasnění.

Lze na Harpagonovi vůbec najít něco pozitivního?
Všechno je otázka míry. Cokoli přeženeme, je špatně. A Harpagon nemá žádné speciální vlastnosti, ani to není zrůda. Je stejný jako my, akorát v něčem extrémnější.

Je Harpagon rolí, do níž musí herec takzvaně dozrát?
Ano. Jeho prostor ve hře je obrovský, je nutné ho pevně uchopit a ovládnout, a na to herec musí mít určité zkušenosti i vnitřní klid.

Proč je právě Pavel Zedníček pro ni ideální?
Protože není klasický typ Lakomce, jak se většinou obsazuje. Pavel je hodný, slušný a pokorný člověk a tyto vlastnosti z něj logicky vyzařují také na jevišti. To se nedá ignorovat, proto jsme začali přemýšlet, jak se přihodí, že i lidé, kteří chtějí jen to nejlepší a všechno myslí dobře, se najednou ocitnou v nějakém extrému, pod jehož vlivem se úplně změní.

Lakomec nebyl ve své době dobře přijat, tehdejší společnost ho odmítla. Myslíte, že dnes jsme na satiru lépe připraveni než Francie 17. století?

To nedokážu posoudit. Každopádně to, co nám Lakomec dnes říká a jak to říká, už dávno není nic pichlavého nebo skandálního. Ovšem pokud se vztahy v něm rozehrají dobře, začne z nich vylézat zajímavá černá groteska, která už v sobě ty pichlavé tóny nese.

Pavel Zedníček o Lakomci

„Je to role, ve které je opravdu co hrát, úplná klenotnice herectví,“ zamýšlí se Pavel Zedníček, proč je hlavní postava Lakomce Harpagon považována už více než tři století za jednu z největších hereckých příležitostí vůbec.  „Vedle tématu hamižnosti a posedlosti majetkem se v Lakomci hraje o rodině, vztazích v ní, tedy o něčem v podstatě velmi intimním a hlavně stále platném. Proto si můžeme dovolit nabídnout Harpagona jako našeho současníka,“ doplňuje herec.

„Samozřejmě moc dobře vím, s jakými jmény je u nás Harpagon spjatý – pánové Pešek, Filipovský, Kopecký, Preiss, Nárožný, Rözner, Polívka… jsou velcí herci a já doufám, že si v téhle společnosti neutrhnu ostudu. Celý život jsem měl štěstí na role – už od Provázku, přes Činoherní studio v Ústí nad Labem a divadla Na zábradlí a Bez zábradlí až po posledních dvacet let v Kalichu, žádnou jsem tedy nevyhlížel jako vysněnou, takovou jsem nikdy neměl. Nicméně jsem moc rád, že se můžu s Harpagonem na jevišti potkat, a to ještě k tomu u příležitosti dvou kulatin,“ říká Pavel Zedníček.

Režisér Jakub Nvota do dalších rolí obsadil Janu Švandovou, Mariku Procházkovou, Ondřeje Nováka v alternaci s Alešem Petrášem, Sarah Haváčovou, Romana Štabrňáka v alternaci s Lukášem Králem, Mojmíra Maděriče ad.

Dárek 100,- Kč pro všechny Chytré Ženy,

pojďte na Hvězdné léto pod Žižkovskou věží !


Slevový kód platí na každou jednu vstupenku na představení v červenci 2020:

CHYTRAZENA20


Kód uplatněte v Košíku v kroku Platba a doručení a napište jej do pole Slevové/dárkové poukázky, klikněte na +. Pro ponížení ceny druhé vstupenky musíte znovu napsat stejný kód a znovu kliknout na +.

Vstupenky si můžete rezervovat v pokladně Divadla Kalich nebo objednávejte on-line ZDE




Zdroj, foto: Hvězdné léto



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku V Lakomci se smějeme a zároveň vnímáme humor hry i kritiku morálky:

V Lakomci se smějeme a zároveň vnímáme humor hry i kritiku morálky
V Lakomci se smějeme a zároveň vnímáme humor hry i kritiku morálky
V Lakomci se smějeme a zároveň vnímáme humor hry i kritiku morálky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !