Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výhody a nevýhody při používání dudlíku

24. 06. 2022 | Vývoj
-Komerční sdělení-

Máte na cestě miminko a ještě nevíte, jestli používat dudlík? Podívali jsme se na jeho největší výhody i rizika.

Výhody používání dudlíku


Podle webu Bezvaplenky.cz má dudlík hned několik benefitů. Nejenže miminko bezpečně a jistě ukolébá ke spánku, ale také může předcházet syndromu náhlého úmrtí kojence.

Mezi další výhody dudlíku patří i to, že si bez dudlíku miminko může zvyknout cucat prst. A odnaučit ho dudlíku je mnohem jednodušší. Pokud si děťátko zvykne na ožužlávání prstu, tento zlozvyk mu může zůstat i do pokročilého věku, kdy se nejedná pouze o estetický, ale také hygienický problém.

výhody a nevýhody dudlíkuRizika dudlíku


Proti dudlíku jsou některé duly a laktační poradkyně. Podle jejich názoru může dudlík narušit proces kojení, protože se jedná o „šidítko.“ Místo dudlíku by podle nich měly maminky nabídnout spíše prso. To však často není možné ani příjemné. Záleží tak především na vaší preferenci.

Mezi další rizika dudlíku patří také možné snížení motoriky jazyka a špatným dýchacím návykům. Pokud má miminko dudlík i v období růstu zoubků, může docházet k jejich deformacím a zvyšuje se tím možnost, že bude potřebovat rovnátka.
Těmto negativům se však dá vyhnout, pokud miminko od dudlíku včas odnaučíte.

Od kdy a do kdy dudlík používat?


Někdo doporučuje začít dudlík používat až od prvního měsíce – právě z důvodu, aby si miminko bez problémů zvyklo na kojení. Názory se však liší a určitě se nic nestane, pokud ho začnete v případě potřeby používat už v porodnici.

Rozpor je v názorech i na to, kdy miminko na dudlík odnaučit. Ideální je začít s tím v šestém měsíci, a v roce už se bez něj obejít. Některé maminky nechávají miminkům dudlík klidně až tři roky, což komplikuje odnaučení a zvyšuje nejen riziko závislosti, ale také zmíněných deformací zoubků atp.

Zásady používání dudlíku


Pokud se pro dudlík rozhodnete, nezapomeňte dodržovat pár zásad. Miminku byste ho nikdy neměli nutit, a to ani například tak, že ho namočíte ve sladké tekutině.

Dudlík se musí pravidelně – alespoň jednou týdně sterilizovat a nejpozději jednou za dva měsíce vyměnit za nový.

Pokud miminku vypadne z úst během spánku a neprobudí se, tak mu dudlík nevracejte.
 
 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !