Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Založení zahradního rybníčku

6. 07. 2013 | Zahrádka
Nejen v horkých letních dnech je vodní nádrž na vaší zahrádce oázou vláhy a svěžesti. Samotný pohled na hladinu má podobné hypnotizující účinky jako pohled do sálajících plamenů. Snad i proto si lidé odjakživa na svých panstvích budovali vodní příkopy, umělá jezera nebo fontány. Máte pouze malou zahrádku, ale přece jen byste o jezírko stáli? S trochou šikovnosti si ho na zahrádce můžete založit sami. Pojďme se podívat, jak založit již hotovou nádrž krok za krokem.

Co budeme potřebovat?

•    rybniční nádrž (TIP: pokud chcete chovat rybičky, pořiďte si min. 800 l  nádrž)
•    vodováha
•    krumpáč, rýč, lopata, kolečko
•    písek (půl fůry)
•    dekorativní štěrk
•    hadice s přípojkou vody
•    doplňky (dekorativní kameny, LED osvětlení, trávy, vodní aplikace – vodotrysk apod.)

Založení zahradního rybníčku1.    Nádrž rybníčku položíme na vybrané místo. Okolí nádrže a rozdílné hloubky vrstvené vany jezírka si vyznačíme linií z písku. Vyznačený tvar nám pomůže lépe určit jednotlivé hloubky, protože výkop musí co nejpřesněji kopírovat tvar nádrže. Dno výkopu by mělo být asi o 10 cm hlubší, než je hloubka nádrže. To kvůli vrstvě písku, kterou nasypeme v dalším kroku.

2.    Vyzkoušíme, zda nádrž pasuje přesně do vyhloubeného otvoru. Podle potřeb otvor upravíme.

3.    Vyhloubenou jámu dosypeme vodorovnou vrstvou písku asi do výšky 10 cm. Usnadní se tím vyrovnání nádrže, která bude po vyplnění vodou velmi těžká. Vrstva písku nádrži dodá stabilitu, a tak se jezírko při prvních deštích nebude v půdě posunovat nebo převracet.

4.    Vrstvu písku pečlivě zarovnáme do vodorovné plochy.

5.    Do jezírka napustíme trochu vody, aby bylo stabilní. Vodováhou se přesvědčíme, že nádrž je zapuštěna vodorovně tak, aby voda nevytékala ke stranám. Dále rybníček plníme vodou až do jedné třetiny.

6.    Opět zkontrolujeme vodorovnost usazení nádrže a vysypeme mezery kolem nádrže pískem.

7.    Pískový lem okolo jezírka pečlivě uhladíme a začistíme.

8.    Kraj jezírka doplníme dekorativním štěrkem nebo oblázky či kůrou a dopustíme zbytek vody.

9.    Na závěr rybníček vybavíme nezbytným příslušenstvím a vysázíme rostliny. Čerpadlo zapojíme až poté, co necháme usadit kal.

10.    A takto vypadá jezírko jako součást okrasného záhonku.

Zdroj, foto:OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, letos jsme taky stavěli jezírko a docela mi tady chybí obložení jezírka izolační fólií? Vidím, že na fotce je sice plastová vana, ale i tak by kolem měla být položená fólie.. my to např. probírali s odporníky na závlahy a fólie, www.toro-zavlahy.cz, a tam nám to jako silně doporučovali...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles