Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravá strava a výživa v těhotenství

10. 08. 2012 | Těhotenství

Trošku bych Vám chtěla napsat můj osobní přístup ke zdravé a zdraví prospěšné stravě v těhotenství. Jak to vnímám já a co přesně dodržuji a co ne. Některé maminky budoucí i nastávající na to "kašlou", ale mně osobně na tom hodně záleží. Hlavně kvůli zdraví mého miminka a upřímně taky i proto, abych po porodu nevypadala nijak otřesně a prostě "vycpaně" , nevím jak to říct. Ovšem prioritou je pro mě zdraví mého miminka.


Zdravá strava

Co si máme ale představit pod pojmem zdravá strava? Já myslím, že každý rozumný člověk v dnešní době už to ví. Hodně věcí uslyšíme v televizi v pořadech typu "Jste to, co jíte", které mimochodem doporučuji, je tam spousta objektivních a pravdivých věcí, taky existuje mnoho knih a publikací, či témat v časopisech a i internet nabízí nepřeberné množství informací.

zdravá výživa v těhotenstvíJá si pod pojmem zdravá strava představuju hlavně konzumaci zdravých potravin, a to převážně ovoce a zeleninu a hodně kuřecího či drůbežího masa. Důležité v těhotenství jsou také ryby, které já ovšem nemám vůbec ráda, mám je opravdu výjimečně a proto se dopuji vitamíny - Omega 3 a jódem, protože ty jsou pro miminko v bříšku opravdu důležité. Takže když máte rády ryby, tak si je v těhotenství dopřávejte minimálně dvakrát týdně. Zeleninu a ovoce se snažím jíst opravdu každý den i po více kusech, mám obojí velmi ráda, takže mi to nedělá žádný problém. Kuřecí maso se u nás jí vlastně skoro jako jediné, takže s tím také nemám žádný problém, výjimečně máme vepřové a úplně minimálně hovězí, bohužel je pro nás moc drahé.

Snažím se taky jíst hodně mléčných výrobků - jogurtů, zákysů, kefírů, mléka, sýru apod., neboť obsahují vápník, který je jak je známo důležitý pro kosti miminka. Maminky, které mají málo vápníku, po porodu mají často i velké problémy např. s vypadáváním vlasů, s nehty, také se zuby apod. Pár takových maminek znám, takže mléčné výrobky opravdu doporučuji, myslím, že jsou velmi nutné. A zvlášť v době těhotenství. Taky by měl jídelníček obsahovat hodně luštěnin, polévek apod. Neměl by obsahovat smažená jídla, tzv.polévky a jídla ze sáčku, nebo příliš tučná jídla, těžce stravitelná. Samozřejmě by budoucí maminka neměla kouřit a pít tvrdý alkohol. Jsem hodně proti těmto dvěma věcem, miminko pak může být postižené a nebo trpět vrozenou nevyléčitelnou chorobou či nemocí. A bohužel potom už se nedá nic dělat. Je to smutné. Proto by měly na sebe maminky dbát a hlavně během těhotenství, je to důležité období pro miminko...

Velmi důležité, jak v normálním, tak i v "těhotenském" životě, je jíst pravidelně. A to nejméně pětkrát denně a velmi důležitá je snídaně. Já taky snídám a to nejméně do hodinky po probuzení, a pak si jídlo dopřávám zhruba co tři hodinky, samozřejmě velký oběd a větší večeře, a mezitím malé svačinky, ale koná se tak opravdu asi tak co tři hodinky. Čím častěji jíte, tím lépe, ale samozřejmě v menších porcích, ne v obřích. Tělo nesmí mít pocit hladu. Večeři si dávám zhruba dvě hodinky před spaním, jak je doporučeno.

Další důležitou věcí je pitný režim, dospělý člověk by měl vypít až 3 l tekutin denně, i to se snažím dodržovat. Sice se teď během těhotenství uběhám na záchod, ale to nevadí (pokud je záchod po ruce). Pít bychom měly, i když nemáme žízeň, prostě nějak průběžně a pravidelně v malých doušcích.

Samozřejmě i já někdy zhřeším a dopřeju si tučný hamburger a nebo slané brambůrky, ale doopravdy se snažím hodně kontrolovat a dívat se na to, co jím. Chci, aby moje miminko bylo zdravé, protože zdraví je opravdu to nejdůležitější na světě. A snažím se proto udělat maximum a doufám, že budu dobrou inspirací pro další nastávající maminky. Vím, že každý má na jídelníček v těhotenství jiný názor a tímto ten svůj nikomu nevnucuji, jen se snažím inspirovat a ukázat pro některé snad dobrou cestu ke zdravému těhotenství, miminku i přibírání.

Snad se Vám článek líbí.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zdravá strava a výživa v těhotenství:

Zdravá strava a výživa v těhotenství
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě, že je důležitá strava, ale nikdy nedám tělu to co by potřebovalo v těhotenství, gynekolog mi doporučil užívat promimi z elasti-q, řady, je v něm co potřebuje mimi i já a nemusím myslet, co si mám dát k jídlu
Obrázek uživatelky
profil
Nic nového, co by člověk nevěděl.. To, že se má jíst hlavně ovoce, zelenina atd. vědí už i malé děti.
Nedokážu si představit, že bych do sebe v těhotenství cpala kila zeleniny a různých jiných údajně zdravých jídel, jen pro to, že to někdo doporučuje. Už tak se do jídla musím nutit a ještě abych se krmila něčím, na co nemám chuť. Tělo si řekne samo, co potřebuje. A nervovat se kvůli tomu, že jsem na posezení snědla pytlík brambůrek se fakt nehodlám Smajlík
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
přesně tak, mám děti 4 roky po sobě a taky se spousta věcí doporučovala jiných nebo jinak, takže člověk zapojil nakonec selský rozum. Dokonce při mém 2. těhotenství mi doktor doporučoval spoustu potravinových doplňků, bez kterých by údajně miminko nebylo zdravé Smajlík. Ušetřila jsem peníze a vsadila na zdravou stravu, svoji hlavu a bylo to v pořádku Smajlík
Každopádně je ale dobře, že máš snahu hlídat co jíš. Přeju hodně štěstí a zdravé a spokojené miminko!
A mimochodem: 3 litry tekutin bych brala s rezervou a ne jako "normu"; vápník neobsahují jen mléčné výrobky a důležitá je taky kyselina listová, která se tady vůbec nezmiňuje SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Patrně to myslíte dobře, ale kdo na to jak píšete "kašle", bude na to kašlat pořád neb podobné články nečte nebo ignoruje. Spíše mám dojem, že současné nastávající a čerstvé maminky to přehánějí s vyhledáváním informací co je a co není vhodné a poněvadž si tyto informace zhusta protiřečí, mají z toho akorát "schýzu"Smajlík Mám děti v odstupu tří let a u každého bylo v té době lékaři doporučováno něco jiného.
A pak ta děsná masáž reklam, to je kapitola sama pro sebe...
Jak píše cudovluc, chce to spíš ten selský rozum.
Obrázek uživatelky
profil
tyto obecne zasady, jak sam pises, snad kazdy zna. Spis se priklanim k pouzivani selskeho rozumu nez nejakym danym doporucenim. Ryby typu vietnamska ryba, telu moc prospesnych latek nedaji, spis bych se bala, ze muzou uskodit, to radsi platek kvalitniho liboveho veproveho nez vietnamskou rybu. nemluvis o morskych plodech, ty v tehotenstvi vubec nejsou doporucene.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles