Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřest - zelenina vhodná při redukčních dietách

24. 05. 2013 | Škola vaření

Chřest neboli špargl je stále oblíbenější jarní zeleninou. Do České republiky se většinou dováží, i když před druhou světovou válkou byl bělený chřest pěstovaný pod hliněnými zvony výhradně českou specialitou. Škoda. Třeba se k nám chřest zase časem vrátí...     

A než se vrátí, něco si o něm povíme.

Chřestu je spoustu druhů a barevných variant. Vyjma již zmíněného bílého se pěstuje chřest zelený a fialový. Kromě průmyslově pěstovaného samozřejmě roste chřest i divoce a to hlavně v jižní a východní Evropě a severní Africe. Asparagus officinalis – latinský název chřestu, je vytrvalá dlouholetá bylina, do rodu asparagus patří i všem známá zelená dekorativní pokojová rostlina. To, co z chřestu konzumujeme, jsou ze země  čerstvě vyrašené výhonky.

ChřestJako všechna zelenina, i konzumace šparglu má spoustu pozitivních dopadů na naše zdraví. V první řadě je to velmi vysoký obsah vlákniny, která čistí střeva a bojuje proti zácpě. Chřest pomáhá rozpouštět usazené nečistoty v organismu, je tedy vhodný při nejrůznějších detoxikačních dietách. Kromě toho působí močopudně, pravidelná konzumace chřestu zmírňuje celulitidu a různé otoky. Chřest obsahuje cenné minerální látky jako zinek, fosfor, železo, jod, draslík a sodík, vitamíny skupiny B, zejména je chřest cenný pro vysoký obsah kyseliny listové. Dále stojí za zmínku významný obsah betakarotenu, důležitého pro naše oči, kůži a ochranu proti některým druhům rakoviny. Chřest je i bohatým zdrojem vitamínu C a E. Již před 5000 lety ve starověkém Egyptě moc dobře věděli o prospěšnosti konzumace této zeleniny na naše zdraví, vyráběli z něj dokonce elixír mládí a tvrdili, že je afrodiziakem. Zdá se vám to trochu nadnesené? Není to tak. Kombinací všech blahodárných látek v sobě obsažených nám chřest dopomůže ke zdravému srdci a cévám, vitamíny A a B spolu se zinkem nám zajistí lesklé vlasy, pevné nehty a pleť jako broskvičku. Zmírňuje projevy akné, klidní nejrůznější ekzémy a pomáhá upravovat cukrovku. Celkově nám dodá vitalitu, veselou mysl a svěžest, proto ho můžeme afrodiziakem klidně nazvat.

I přes svou vysokou nutriční hodnotu má tato zelenina jen velmi málo kalorií, je tedy vhodná při redukčních dietách. Na jemné hráškové chuti si můžeme pochutnávat bez omezení všichni včetně seniorů a dětí, často v něm naleznou zalíbení i děti, které jinak zelenině příliš neholdují. Vyhnout konzumaci chřestu by se měli pouze lidé nemocní dnou, chřest obsahuje látky zhoršující průběh této nemoci.

Jak chřest upravit?

Po zakoupení chřest do několika dnů spotřebujte, dlouhým skladováním pozbude na chuti a kvalitě. Při přípravě pokrmů nejprve odstraňte konce stonku, které jsou často dřevnaté. Bílý chřest je třeba někdy oloupat.

Křehké hlavičky mladého chřestu jsou vynikající syrové, třeba jako složka zeleninového salátu. Tepelně lze upravit chřest na spoustu způsobů, od polévky, přes risotto, vaječnou omeletu, chřest politý máslem, zapečený chřest se šunkou a sýrem, chřest uvařený v páře jako přílohová zelenina k masu, fantazii se meze nekladou.

A protože sezona chřestu právě začíná, přeji Vám dobré chutnání!

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chřest - zelenina vhodná při redukčních dietách:

Chřest - zelenina vhodná při redukčních dietách
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já chřest miluji. Díky za hezký článek
Obrázek uživatelky
profil
Chřest miluju s holandskou omáčkou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
chřest je výbornýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekný príspevok, tento týždeň sme mali už 2x jedlo zo špargleSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chřest máme rádi a teď si ho užíváme. V lednici na nás čekají oba dva.

Dobrý je uskladňovat ho v lednici a postavit do mističky s vodou. Déle vydrží a je stále dobrý (jestli byl už na počátku...Smajlík)

Díky za užitečný článek. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles