Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

100 aktivit pro výuku angličtiny

28. 11. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: 100 aktivit pro výuku angličtiny
Autor: Zuzana Hlavičková
Nakladatelství: Portál
Rok vydání 2010
Počet stran: 192 str.
Cena: 233 Kč

Příručka s nejrůznějšími náměty k aktivnímu vyučování anglického jazyka je zaměřená zejména na práci s tzv. průřezovými tématy.

100-aktivit-pro-vyuku-anglictinyVelkou pozornost věnuje rozvoji globálního myšlení, a to ve spojení s posilováním komunikačních dovedností žáků. Publikace nemá ambici zkoumat globální témata z odborného pohledu a speciální znalosti z této oblasti nepředpokládá ani u pedagogů. Didaktické zpracování jednotlivých kapitol autorka ověřila ve své pedagogické praxi. Chce přispět k tomu, aby se o těchto tématech ve škole diskutovalo nejen v mateřském, ale i v cizím jazyce.
PhDr. Zuzana Hlavičková vystudovala anglistiku na FF UK a vyučovala angličtinu na různých typech škol. Dlouhodobě se věnuje otázkám globálního rozvoje.

Ukázka z knihy 100 aktivit pro výuku angličtiny:

Kdybys neuměl číst…

If you couldn’t read…

Věk: 9–12 let
Úroveň: středně pokročilí
Jazykové dovednosti: podmiňovací způsob
Obecné cíle: Žáci si uvědomí, proč je důležité umět číst, a zamyslí se nad důvody, proč mnoho dětí na světě do školy chodit nemůže.
Pomůcky: fixy/křídy, tabule, krabička od léků, „mapa“, kterou sami vyrobíme, „jízdní řád“, list papíru s tabulkou
Příprava: Vyrobíme rekvizity pro tuto aktivitu: z krabičky od léků odstraníme přiložené pokyny a nahradíme je listem papíru s nečitelným písmem, vyrobíme „mapu“ – pár náhodných čar na listu papíru s nesrozumitelným textem a „jízdní řád“ – list papíru s tabulkou obsahující  ymboly namísto čísel.

Warm-up
Děti rozdělíme do skupin a na úvod je požádáme, aby sepsaly každodenní aktivity, k nimž potřebují umět číst (a znát čísla). Pak vedle každé položky uvedou, co by se stalo, kdyby číst neuměly. Necháme jim několik minut na práci a po uplynutí této doby děti vyvoláváme, aby prezentovaly, co sepsaly. Jednotlivé příklady činností zapisujeme na tabuli.

Simulation: What would happen if…

Požádáme tři dobrovolníky, aby přišli k tabuli. Jednomu z nich dáme krabičku s léky a požádáme ho, aby léky předal svým přátelům, ale musí je upozornit, že je musí užívat přesně podle návodu, jinak by jim léky mohly velmi ublížit. Na krabičce s bílými tabletkami je nečitelný popis a vložená příbalová informace napsaná nesrozumitelnými klikyháky (ne latinkou). Zdůrazníme, že je nutné léky užívat přesně podle návodu a že své přátele musí rychle odvést k lékaři. Poradíme jim, jak se tam dostat – dostanou od nás „mapu“, na níž je vyznačena cesta. Je to daleko, takže mohou jet autobusem – dáme jim jízdní řád. Ani v jednom z toho se nevyznají, protože neumějí číst „písmena“ ani „čísla“. Necháme je sehrát scénku. Velmi pravděpodobně se ukáže, že nejsou schopni úkoly splnit. Zeptáme se jich, jak se v takové situaci cítí.


Tuto knihu 100 aktivit pro výuku angličtiny koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
super nápad
Obrázek uživatelky
profil
Napřed se musíš naučit mluvit a porozumět a pak šprtat nějaká slovíčka.Čím více je vyuka pestrá tím víc si toho děti zapamatují,než nějaká strohá vyuka slovíček.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale naučit se jazyk předpokládá zejména "sedět na zadku" a učit se slovíčka mluvnici. Hry pomohou, ale základ je jinde.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles