8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 + 1 tip pro malé koupelny: místo ušetří walk-in sprchový kout i Slim příslušenství

22. 12. 2016 | Moderní bydlení
Zatímco při projektování domu můžeme koupelně s toaletou věnovat  dostatek  místa, ve starších bytech si musíme vystačit s velmi omezeným prostorem. Koupelny v panelovém domě  mnohdy mívají přibližně 4 metry čtvereční, toalety pak maximálně 1,5 metru čtverečních. Následující  tipy vám pomůžou vybavit  i  malou  koupelnu  účelně, funkčně a zároveň podle moderních trendů.

Tip č. 1: Walk-in sprchový kout lze velikostí přizpůsobit na míru

K efektivnímu vybavení malé koupelny je potřeba co nejlépe využít prostor, který nám nabízí.  Koupelna by  však  měla působit  vzdušně a otevřeně. I proto dává řada lidí  při zařizování menší  koupelny přednost sprchovému koutu před vanou. Běžná vana českých domácností má totiž rozměr 160 x 70 centimetrů, zatímco kout lze přizpůsobit na míru. Pro menší prostory jsou ideální rohové či podélné sprchové kouty. Trendy řešením jsou sprchy bez vaničky, takzvaně walk-in. Nejen že dobře vypadají, ale jsou snazší na údržbu a navíc bezbariérové. Sprchový  kout  pak stojí přímona  podlaze, odtoky jsou řešeny liniovými podlahovými žlaby. Při  výběru žlabů je kromě výrobního materiálu důležitá i rychlost průtoku. Ideální je alespoň 60 litrů za minutu, což zamezí úniku vody.

koupelnaTip č. 2: Dbejte na dostatek místa v okolí umyvadla

Přizpůsobit malé místnosti lze i umyvadlo. Při zařizování menší koupelny se pro větší vzdušnost  doporučuje spíše  samostatné  umyvadlo  bez  úložného  prostoru.  Důležité je  i umístění umyvadla  v  souladu  s  dalším zařízením.  Vzdálenost od  sprchového  koutu či  toalety by  tak měla být nejméně20 centimetrů. Jde však o úplné minimum, ideální jsou větší rozestupy.

Tip č. 3: Prostor ušetří závěsné WC se SLIM systémem

Nad  rozměryje potřeba přemýšlet ještě důkladněji, pokud je součástí  koupelny  i  WC. Doporučený  minimální  prostor  k umístění  toalety je80  x  120  centimetrů.  Pro  úsporu  místa jsou ideální takzvané Slim varianty zabudovanýchWC systémů. Díky předstěnovým instalačním  systémům Slim lze ušetřit až 5 centimetrů. Zatímco Slim systém je hluboký pouze  8,4 centimetru, běžné předstěnové systémy dosahují hloubky 12,5 centimetru. K těmto rozměrům je nutné navíc  připočíst nosnou konstrukci a krycí vrstvu. Pokud je  toaleta poblíž sprchy,  měl by být rozestup mezi  nimi alespoň 20 centimetrů. Mezi okrajem mísy a dveřmiby měla  být  vzdálenost nejméně 30 centimetrů, vzdálenost od topení pak minimálně 50 centimetrů.

Tip č. 4: Úložné prostory navrstvětena sebe

Nábytek  v malé koupelněby neměl být robustní a tmavý. Naopak lehký, jednoduchý a elegantní design malou koupelnu opticky zvětší. Ani o úložný prostor v malé koupelně přijít nemusíte. Stačí sedržet pravidla, že co nelze dát do šířky, půjde do výšky. Poličky či skřínky tak  můžete vrstvit  libovolně nad sebou či vedle sebe. Je  možné  využít  také  prostor  nad toaletou a dveřmi,  který standardně  zůstává  volný, ale v případě malých koupelen je  jejich využití praktické.

Tip navíc: Zvětšit místnost můžete alespoň opticky

Do malých prostor se  hodí kombinace světlých  materiálů  s leskem. Ten  má totiž  stejný  účinek jako zrcadlo - odráží světlo. Čím víceje odrazivých ploch, tím větší koupelna působí. Stěnám  a  podlaze  v malé  koupelněsvědčí  velkoformátové  obklady,  a to v jednom či  dvou barevně  decentních  laděních.  Dekoracím v  podobě  pruhůči  mozaiky se raději vyhněte, koupelnu by   zbytečně   zmenšily.   Naopak zvětšení   místnosti   dosáhnete   využitím   dvou zrcadel na protilehlýchstěnách. Nebojte se ani materiálů, které  jsou  pro koupelny  netradiční. Například přírodní světlý  kámen,  dřevo či sklo dodávají příjemnou relaxační  atmosféru a zároveň punc luxusu, ať už jsou v podobě obkladů, nábytku či doplňků.

Zdroj, foto: Alca Plast


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !