Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

4 tipy pro jarní péči o trávník

6. 04. 2022 | Zahrádka
S koncem zimního období je nutné začít věnovat náležitou pozornost nejen rostlinám, stromům a keřům v zahradě, ale také samotnému trávníku. Ten vyžaduje před nadcházející sezónou řádnou péči.

1. Odzimujte sekačku na trávu


Veškerá zahradní technika, zejména motorová, zaslouží po zimě kontrolu. Pozornost věnujte především zahradní sekačce na trávu, hlavně té benzínové: Zkontrolujte nejen ostrost nožů, ale také vyměňte svíčku a nalijte provozní kapaliny U benzínových sekaček na trávu je nutné před prvním použitím vypustit starý benzín (pokud jste tak neučinili již před zimou a příště rozhodně doporučuji) a doplnit benzín nový. Moderní paliva totiž obsahují biologické složky, které jsou nestabilní, vážou na sebe vodu, gelovatí a ucpávají pak palivový systém. Pokud necháte v sekačce stát benzín několik měsíců, může se stát, že biologické složky reagující se vzdušnou vlhkostí úplně ucpou karburátor a bude nutné jej složitě mechanicky vyčistit.

Vhodné je také použít stabilizátor paliva, který benzín udrží čerstvý, a vyhnete se tím komplikacím při startování. Tyto problémy mohou nastat už při více než 10denním odstupu od posledního nastartování motoru.

2. Trávník provzdušněte


Po zimě dochází k tvorbě travní plsti, kdy odumřelé části rostlin, mech, plevel a zbytky posekané trávy tvoří nepropustnou vrstvu. Ta brání výměně plynů a přístupu vody do půdy. V tomto případě hrozí napadení trávníku různými houbovými chorobami či zkracování kořenů travního porostu. V suchém období pak dochází k odumírání stébel, protože kořeny nedosáhnou na vláhu z hlubších partií půdy.

Vertikutace znamená prořezání čili provzdušnění trávníku. Pomocí vertikutátoru (neboli provzdušňovače) odstraníte z trávníku zplstnatělé vrstvy mechu, odumřelých stébel a dalších nečistot. Prořezáním trávník vytvoří nové kořeny, ze kterých poroste nová tráva. Na menší plochy trávníku můžete použít provzdušňovací železné hrábě. Provzdušnění trávníku se provádí vždy až v době, kdy teploty neklesají pod body mrazu.

3. S prvním sečením trávníku počkejte, až nebude mráz


S prvním sečením nespěchejte a počkejte, až teploty opravdu vystoupají výrazněji nad nulu, a půda tedy bude mít šanci rozmrznout. Kdybyste se snažili vše uspěchat, můžete trávníku nenapravitelně uškodit. První jarní sečení by mělo být důkladné a trávník by měl mít začátkem jara délku zhruba 3 cm. Pokud jste váš trávník dostatečně zkrátili již na podzim, je to v pořádku. Pokud ne, pak jej posekejte zhruba na tuto délku hned s příchodem jara. Výhodou je, že na moderních sekačkách si můžete délku trávníku pohodlně a snadno nastavit.

4. Vysejte novou trávu


Vyskytují-li se na trávníku holá místa, zasejte na nich travní směs. „Postup je jednoduchý. Půdu nejprve lehce prohrábněte a smíchejte ji s pískem. Pak teprve proveďte výsev a půdu uválejte nejlépe travním válcem. Poté tato místa vydatně zalijte. Pokud budete provádět výsev na větším prostoru, pomůže vám s pohodlným a rovnoměrným výsevem sypací vozík. Pamatujte ale, že na první setí by měla teplota půdy dosahovat alespoň 8 °C.

Zdroj, foto: Hecht


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles