Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 důvodů proč neprodávat nemovitost svépomocí

25. 06. 2022 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Podle průzkumu se v Česku prodá každá desátá nemovitost pod cenou. To je scénář, kterého se bojí při prodeji svého domu, bytu nebo pozemku téměř polovina dotázaných. Je důvod k obavám? Poradíme, jak svou nemovitost prodat nejvýhodněji.

Prodej vlastními silami


Hledání zájemce o nemovitost můžete mít zcela ve svých rukou. Při prodeji rodinného domu, bytu nebo třeba chaty vám nejvíce pomohou internetové portály, které se na realitní inzeráty zaměřují (například Bezrealitky.cz). Sami si řídíte prodej nemovitosti i vyjednávání o ceně. Může mít ale takový prodej svépomocí nějaká úskalí? Ano, našli jsme jich rovnou 5:

    1) Prodej pod cenou

Největším rizikem při prodeji nemovitosti po vlastní ose je, že byste za ni mohli dostat méně peněz, než je na realitním trhu běžné. Jednoduše nemáte oproti odborníkům dostatečné zkušenosti a odhad. Taky se zamyslete, jak dobří jste ve vyjednávání o ceně a jestli jsou vám podobné situace jako z tureckého trhu vůbec příjemné.
Bezrealitky.cz
























    2) Velká časová zátěž

Abyste mohli nahrát svůj inzerát na internet, musíte nejdřív dům, byt nebo chatu do nejmenšího detailu vyfotit. Dalším úkolem je sepsat dostatečně podrobný, ale i lákavý inzerát, vše zkontrolovat, nahrát... A to chce čas. Poměrně dost času. Který možná nemáte, nebo byste ho dokázali využít nějakým užitečnějším způsobem.

    3) Složitá administrativa

Veškerá administrativa kolem celého procesu prodeje bude jen na vás. Kromě časově náročného vytvoření inzerátu počítejte s následnou komunikací se zájemci, se schůzkami a prohlídkami nemovitosti, s přípravou smluv, s veškerou administrativou na katastru nemovitostí a s dalšími náležitostmi prodeje.

    4) Malá síť kontaktů

Klidně se může stát, že pro vaši nemovitost se na internetových portálech s realitami nenajde zájemce. Oproti odborníkům na trhu s realitami máte jednoduše mnohem menší záběr a omezené možnosti, jak kupující oslovit.

    5) Jste dobří v něčem jiném

Když nasčítáte čas a úsilí, které do prodeje nemovitosti svépomocí vložíte, můžete se dostat na několik měsíců a poměrně slušnou sumu peněz. A to i v případě, že vše půjde hladce. Proto si při prodeji vlastními silami dobře rozmyslete, jestli byste neměli tyto měsíce strávit raději činností, ve které jste dobří vy, a reality nechat odborníkům na realitní trh. I za cenu provize, kterou budou za své služby požadovat.


Jaké jsou jiné možnosti?


Při prodeji rodinného domu, bytu, chaty nebo pozemku na to nemusíte být sami. Svěřte se do rukou odborníků, kteří se postarají o administrativu i další náležitosti. A vy se budete mezitím věnovat něčemu smysluplnějšímu.

Prodej nemovitosti přes realitní kancelář

Výhodou oslovení realitní kanceláře je to, že naprostou většinu práce udělají za vás. Také si za to ale nechávají relativně dobře zaplatit v podobě takzvané provize. Právě z vysoké provize mají obavu při prodeji nemovitosti přes realitní kancelář 43 % lidí. Obvykle si realitky z prodejní ceny nemovitosti ukrojí pro sebe 3–5 %. Navíc musíte ještě připočítat DPH 21 %. Při prodejní ceně bytu 3 000 000 korun je tak provize pro realitku až 181 500 korun.

I v případě prodeje nemovitosti přes realitní kancelář může celý proces trvat měsíce. Když potřebujete peníze rychleji, zkuste výkup nemovitostí.


Výkup nemovitostí specializovanou firmou

Pokud na prodej spěcháte (nejčastěji při rozvodu, po dědění nebo kvůli exekuci), je pro vás výkup nemovitostí nejlepším řešením. Jak to probíhá?

Na vás je pouze udělat první krok a vyplnit jednoduchý online formulář na stránkách společnosti specializované na výkup nemovitostí. Následně se vám ozve specialista firmy, se kterým se domluvíte na dalším postupu podle vašich potřeb. Veškeré papírování vyřídí za vás (podá návrh na vklad do katastru nemovitostí, zařídí plnou moc i kupní smlouvu a další).

Největší výhodou je, že na peníze nečekáte – zálohu dostanete hned při podpisu smlouvy a zbytek dohodnuté ceny okamžitě po prodeji nemovitosti novému zájemci. Prodej je plně v režii firmy, vy už se vůbec o nic starat nemusíte.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !