Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů jak děti naučit smrkat!

20. 01. 2019 | Dětské nemoci
Onemocnění horních cest dýchacích jsou nejčastější důvody, které plní ordinace dětských lékařů. Jedná se o komplikaci pro dospělého a pro děti ještě o to větší. Jak se takovému náporu na dětský nosík bránit a co dělat preventivně?

Funkce nosu


Nos je sídlem čichu a pomáhá vnímání chuti. Zároveň ale plní i funkci „klimatizace“ – tedy vdechnutý vzduch otepluje či ochlazuje, zvlhčuje a čistí tak, aby měl ideální vlastnosti pro cestu do plic. A právě čistící funkce má zásadní vliv na prevenci vzniku onemocnění. Pokud vše funguje jak má, dochází k transportu hlenu, který je produkován nosní sliznicí a pomocí hustého koberce řasinek neustále posouván do hltanu odkud je polykán. Tímto způsobem se veškeré viry, bakterie alergeny a další nečistoty přirozeně odplavují z povrhu sliznice.

Jak naučit děti smrkat ?Rýma


Rýma nastává v případě, že řasinky správně nefungují. Tím dochází k narušení ochranné funkce nosu, vysychání sliznice, hromadění hlenů a omezení průchodnosti nosu. Při rýmě u dětí je především důležité pečovat o zachování průchodnosti nosních cest. Zejména u kojenců je dýchání nosem důležité, protože do několika týdnů věku nedokáží dýchat ústy a navíc jim ucpaný nosík brání správně a dostatečně sát při kojení.

Při rýmě zajdete do lékárny, koupíte sprej či kapky a máte vyhráno. U dětí to ale takhle jednoduché není. Sliznice u malých dětí je velmi jemná a běžně používané spreje či kapky by ji mohly spíše poškodit a problémy s nosní neprůchodností ještě zhoršit.


Pravidelná péče


Nosní hygienou se rozumí pravidelná péče o nosní sliznici. Tedy pravidelné očišťování sliznice nosu a její hydratace pomocí solných roztoků. Především u dětí, které ještě neumí pořádně smrkat a samy si tak nepomohou od nečistot v nose, jsou tyto solné roztoky vhodné.

Náš dýchací systém se však skládá nejen z nosu, ale i horních a dolních cest dýchacích. Při respiračních problémech i prevenci bychom se měli postarat o dýchací systém komplexně. Ideální pro prevenci je inhalace. Pozor však na klasické vdechování horké páry, u kterého hrozí popálení a navíc pročišťuje jen horní dýchací cesty. Inhalace s pomocí inhalátoru je moderní způsob, který přináší efektivní a účinnou léčbu. Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 - 15 minut. Ideální čas je večer před spaním, protože je k tomu potřeba klid. Inhalace je šetrný způsob prevence. Navíc často urychluje léčbu běžných respiračních infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací.


5 tipů jak děti naučit smrkat


Děti jsou schopné samostatně smrkat od cca 2 let věku. Některé však žijí spokojeně s plným nosíkem bez nutnosti smrkat i dalších několik let. Je však nutné jim nutnost smrkání vysvětlit a hlavně je to naučit. Ale jak?

    1. Začněte tehdy, kdy je dítě zdravé a v dobré náladě. To je základ.

    2. Nejdřív jej naučte foukat ústy. Osvědčené je foukání do píšťalky, papírové kuličky po stole, sfoukávání svíčky a další.

    3. Pokud zvládnete foukání ústy, zopakujeme bod č. 2, ale nyní již foukáme pomocí nosu. Případně můžete pro oživení přidat i troubení do kapesníku jako slon, funět jako ježek nebo foukat nosem na zrcadlo, které se zamlžuje.

    4. V dalším kroku je ještě vhodné naučit je foukat i jen jednou nosní dírkou. I následné smrkání „na ostro“ se doporučuje pouze jednou dírkou, díky které se zaručí dostatečný tlak.

    5. Nezapomeňte na malou odměnu! Buďte ale bdělí, aby dítě smrkalo doopravdy a nejen foukalo do kapesníčku pro uspokojení rodičů.

Tip navíc – pořiďte dětem barevné potištěné papírové kapesníčky. Uvidíte, že se jim bude hned smrkat lépe!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík tak to s dcerkou zkusím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle