Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 věcí o Bitcoinu, které musíte vědět, ale bojíte se zeptat

3. 12. 2020 | Technika
-Komerční sdělení-

Bitcoin je kryptoměna, o které se v současnosti mluví stále častěji. Není se čemu divit, protože její cena stále roste, a přitahuje k sobě tak mnoho pozornosti. Je tomu už pár let, kdy Bitcoin přestal být záležitostí skupiny světloplachých IT nadšenců a stal se seriozním finančním nástrojem, který stojí i o vaši pozornost. Pochopit ho není zdaleka tak složité, jak byste si mohli myslet.

    1. Proč vznikl Bitcoin?


Bitcoin je síť transakcí, která byla publikována jako open-source kód (program, jehož zdrojový kód je zveřejněn zcela otevřeně) již v roce 2008, a v roce 2009 byla tato síť spuštěna jedním či skupinou programátorů, kteří zcela záměrně zůstali v absolutní anonymitě pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Jejím základním parametrem je to, že je plně decentralizovaná - neexistuje žádný jeden konkrétní bod v síti, který by ji mohl jakkoli ovlivňovat.

Žádná banka, centrální instituce, dokonce ani sám autor nemůže ovlivnit žádný z jejích parametrů. Finální počet Bitcoinů je předem dán a jeho postupné uvolňování (pomocí odměn za těžbu Bitcoinu) do oběhu je známo dopředu. Tato digitální měna tak není předmětem vlivu žádné politiky či ekonomiky státu, zájmových skupin, či bank. Bitcoin tak nezná neřízenou inflaci a je čistě řízen nabídkou a poptávkou trhu. Je první opravdu neovlivnitelnou a plně digitální globální měnou. Vznikl s ideálem poskytnout lidem na celém světě skutečnou finanční svobodu.

Trezor
















    2. Jak to celé funguje?


Aniž bychom zaběhli do přílišných technických detailů blockchainových technologií, Bitcoin  je tvořen řetězem transakci (respektive bitcoin ve vaší peněžence je výsledek příchozí transakce). Každá transakce - nákup, prodej, přesun, útrata atd. - nese kód své unikátní informace. Po svém vzniku je každá transakce odsouhlasena plně automatizovaně komunitou (tzv. peer-to-peer P2P) a přiřazena v rámci bloku do řetězce bloků, které jsou řazeny pečlivě za sebou. Každý blok obsahuje kromě informace o transakci také informaci o předchozím bloku v řetězci, a jeho unikátní umístění v řetězci je tak nezaměnitelné - tedy nenapadnutelné.

Jednoduše řečeno, tam, kde musí dnes existovat nějaká autorita, která garantuje pravost papírových peněz, ji nahrazuje technologie blockchainu, který zcela automatizovaně a bez potřeby dohledu garantuje unikátnost každého Bitcoinu a jeho nakládání s ním.

    3. Je to bezpečné?


Krása kryptoměn spočívá právě v tom, že díky plně otevřeným pravidlům hry, která jsou předem dána, pevná a neměnná, se nemusí majitelé Bitcoinu obávat žádných vlivů třetích stran. Bitcoinová síť není nikým vlastněna, Bitcoin se nedá  devalvovat, nelze zkonfiskovat a také vám s ním nikdo nemůže zakázat obchodovat. Nepotřebujete žádného makléře a získat tuto měnu je velice snadné. Dá se tak říci, že odstraněním těchto největších rizik je Bitcoin bezpečnější než všechny měny na světě. Pro vstup do Bitcoinu potřebujete pouze internetové připojení, a to odkudkoli na světě. Pozor ale na počítačové piráty, neboli hackery, Bitcoin se dá totiž ukrást.

Jako vše, co je umístěno online na síti, i Bitcoin lze odcizit. Pokud totiž své finance necháte ležet na burze kryptoměn, a tu potom nějaký hacker napadne, může se stát, že o své úspory a investice přijdete. Proto vzniklo zařízení, jako je hardwarová peněženka. Jedná se o malé elektronické zařízení, které chrání přístup k vaší digitální měně pomocí souboru ochranných prvků. Tím, že je toto zařízení offline, je těžké ho napadnout. V oblasti zabezpečení kryptoměn je předním inovátorem česká společnost SatoshiLabs, která v roce 2013 uvedla na celosvětový trh první hardwarovou peněženku Trezor One.
Trezor





   4. Kde koupit Bitcoin a kde ho uplatnit?


Nakoupit, prodat či uplatnit Bitcoin je dnes poměrně jednoduché. Pro získání Bitcoinu lze využít některou z online burz, nebo například aplikaci Trezor Suite, která přehledně nabízí několik možností, kde získat výhodně kryptoměny z pohodlí vaší hardwarové peněženky. V Čechách jsou ale například velmi populární kryptoměnové automaty, kde lze nakoupit přímo v hotovosti či kartou bez nutnosti složité registrace na burze. Možností, kde populární kryptoměnou platit, je pak stále více a více. Pro přehlednost můžete navštívit například projekt coinmap.org.

    5. Jak se vyznat v Bitcoin žargonu a nebýt za hlupáka?


TrezorKomunita bitcoinových nadšenců, byť velmi rychle roste, má tvrdé jádro, které si vytvořilo svůj vlastní jazyk, jímž mezi sebou mluví. Následujících deset termínů vám pomůže se v konverzaci kolem Bitcoinu úplně neztrapnit.

ATH - z anglického “all time high” neboli nejvyšší cena v historii
Altcoin - alternativa Bitcoinu - jiná kryptoměna než Bitcoin
Bull run - situace na trhu, kdy můžeme pozorovat prudký nárůst ceny a přibývání uživatelů kryptoměny
Bear market - bitcoinová recese - neboli pokles zájmu investorů o kryptoměny
Cold vs. Hot Storage -  offline či online způsob zabezpečení Bitcoinu. Hardwarová peněženka jako např. Trezor je cold storage a tedy nejbezpečnějším způsobem, jak uchovávat digitální měnu
FOMO - z anglického Fear of Missing Out - jedná se o jev, kdy lidé začnou nakupovat měnu (často ve fázi, kdy její cena prudce vzrostla) ze strachu, že přijdou o příležitost na prudkém vzrůstu cen zbohatnout
Hodl - hodler - původně vzniklo z překlepu “to hold”, tedy držet měnu a neprodat ji, dnes jsou tak označováni ti majitelé Bitcoinu, kteří s měnou neobchodují, ale naopak ji drží
To the moon - zbožné přání fandů bitcoinu, že prudce vzroste jeho cena
Whale - Velryba - člověk vlastnící velké mění v Bitcoinu
Wholecoiner - člověk vlastnící alespoň jeden celý Bitcoin




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 5 věcí o Bitcoinu, které musíte vědět, ale bojíte se zeptat:

5 věcí o Bitcoinu, které musíte vědět, ale bojíte se zeptat
5 věcí o Bitcoinu, které musíte vědět, ale bojíte se zeptat
5 věcí o Bitcoinu, které musíte vědět, ale bojíte se zeptat
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Budete podporovat XRP Flare airdrop? Jsou to peníze zadarmo. Manžel má naspořené v ripple a chtěl by investyci zdvojnásobit
Obrázek uživatelky
profil
Pozor na podvodníky. Manžel si vyměnil peníze na Bitcoiny, objednal zboží a nedostal ani zboží a peníze jsou také pryč. Všechno vyřizoval v PNS.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles