Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů, jak u dětí překonat strach z vody

6. 10. 2022 | Vývoj
Strach má občas každý, dítě i dospělý. Jedním z těch nejčastějších je strach z vody. Ten, především ty nejmenší, odrazuje od toho, aby se neučili plavat. Strach může mít svůj původ ve špatné zkušenosti, nedůvěře nebo necitlivém postupu při učení. Poradíme vám, jak u své ratolesti překonat strach z vody a získat nadšení pro vodní prostředí.

Odbourání vlastního strachu z vody patří k základním plaveckým dovednostem. Pokud chcete, aby si vaše dítě vodní hrátky zamilovalo a přestalo se bát, musíte postupovat pozvolně, od základů. Neměl by vám chybět klid a rozvaha, klíčem k úspěchu je citlivý přístup.

    1. Povídejte si

Než půjdete s dítětem do vody, povídejte si o ní. Zkuste se dopátrat, kde se samotný strach vzal. Příčina, která vaše dítě brzdí, totiž může být zcela iracionální. Nevysmívejte se jeho obavám, spíše se je snažte rozumnými argumenty vyvrátit.

plavání dětí    2. Povzbuzení dokáže zázraky

Předně do kontaktu s vodou dítě netlačte. Jestli má překonat strach z vody, cítit se v ní dobře a pohodlně, musí panovat pohoda. V žádném případě dítě do vody neházejte se slovy, že se přece nemá čeho bát. Povzbuzujte, chvalte a seznamujte ho s vodou pomalu, klidně prstík po prstíku.

    3. Polévání vodou

Polévání vodou patří mezi základní techniky odbourávání strachu z vody. Co se týče kontaktu s vodou, bývá z pravidla nejproblematičtější obličejová část. Buďte jemní, pro začátek stačí trocha vody v dlani, kterou spustíte dítěti po tváři a hlavě. Jako zpestření můžete využít pomůcku, třeba část oblíbené skládačky ve tvaru mističky. Nácvik je vhodné doplnit nějakým pozadím, třeba písničkou, které dítě zaujme a odvede jeho pozornost od prožitku kontaktu obličeje s vodou.

    4. Držte se na mělčině a využijte pomůcky

Za začátku se držte u břehu. Když dítě dosáhne na dno, cítí se sebejistější. V nalezení jistoty mu pomůže také plavecký pásek. Nafukovací kruh určitě vynechte, může být spíš nebezpečný.

    5. Hrajte si

Hra je pro nácvik základního pohybu ve vodě nejlepší. Je spousta možností, jak dítě ve vodě zabavit, použijte různé hračky a pomůcky. V zápalu hry totiž dokáže dítě zapomenout na všechny strachy a brzy mu začne voda přinášet radost.

    6. Potápění pod vodu

Potápění pod vodu patří k základním plaveckým dovednostem. Pro správné osvojení této techniky je třeba se již na začátku vyvarovat špatným návykům. Pokud dítě naučíte potápět se nesprávně, nejen že následná náprava bude mnohem složitější, může mu to navíc zabránit v budoucím správném provedení konkrétního plaveckého způsobu.

    7. Obraťte se na odborníky

Nejen pro nácvik správné techniky potápění, ale i následné osvojení plaveckých způsobů bez chyb, kterých se naše rodiče často nevyvarovali, doporučujeme obrátit se na odborníky. Je dobré si uvědomit, že plavání není jen zdraví prospěšný sport, ale hlavně životní dovednost, která v krajních případech může zachránit život.


Zdroj, foto: ZŠ Plavání


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !