Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Artyčok – zelenina, kterou možná (ne)znáte

20. 07. 2010 | Škola vaření

Artyčok není naší klasickou „domácí zeleninou“ nicméně se nedá říct, že by byl v našich zeměpisných šířkách extrémně neznámý. Víte však k čemu všemu se tato zelenina hodí, jak se upravuje, kde roste nebo jak vůbec vypadá?


Artyčok je vysoko rostoucí rostlina, která přesahuje i jeden metr. Přízemní listy vyrůstají v růžici a jsou velké a šťavnaté. Plodem artyčoku je nažka. Artyčok roste především v teplejších oblastech, takže u nás nějaké artyčokové zahrady zřejmě nenajdete. Artyčok nesnese teploty nižší než – 10 stupňů a daří se mu skvěle ve středomoří.


artycokyArtyčok vyniká svými zajímavými vlastnostmi a hojným způsobem použití. Působí skvěle na trávení, játra a žlučník. Pomáhá bojovat se žlučovými kameny, zvyšuje tvorbu žluči i její vylučování. Hojně se využívá při detoxikaci organismu a snižuje také hladinu cukru v krvi. Dále artyčok podporuje produkci trávících enzymů ve slinivkách, a proto se hojně doporučuje při poruchách její funkce.


Artyčok podporuje látkovou výměnu a má také výrazné protialergické účinky. Jako zelenina se zpracovávají její křupavé pupeny, které obsahují vitamíny A a B. Z artyčoku lze také uvařit skvělý čaj, který odstraňuje výše zmíněné problémy.


Chuť artyčoku je po uvaření hořko-sladká a používá se jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo je součástí salátů. Artyčoky lze vařit v osolené vodě a podávat polité máslem a posypané strouhankou. I když se tato varianta nezdá na první pohled příliš chutná, opak je pravdou. Udělejme proto něco pro naše zdraví a zaexperimentujme s méně známými druhy zeleniny.  


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
varila som ju raz a nechutila mi
Obrázek uživatelky
profil
tchyne je pestuje, je to tady na jihu prvni jarni zelenina. velka dobrota, uvarene ve vode s petrzeli a posypane strouhankou, presne jak je uvedeno vyse. nebo ruzici otevrit a strouhanku s petrzeli a vajickem nacpat dovnitr a uzavrit kouskem syru, vyrovnat naplnenymi hlavickami nahoru do hrnce a uvarit. slast! muzu je mit kazdy den a nepreji se mi po celou sezonu
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji pít odvar z artyčokové natě. Je velice prospěšný pro naše tělo. Čistí močové cesty,snižuje choresterol... Koukněte se na tento odkaz http://www.prodejbylin.cz/artycok_nat/index.html Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
před 40ti lety jsem pracovala ve Výzkumném ústavu zelinářském a tyhle artyčoky jsme pěstovali..........mohutné rostliny se vysekávali rýčem a byla to pěkná dřina......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles