8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Astma u dětí

1. 03. 2012 | Dětské nemoci
Průduškové astma se vyskytuje u velkého procenta obyvatelstva, vzniká nejčastěji na genetickém a alergickém podkladě. Postihuje lidi jakéhokoliv věku, nejčastěji se však rozvíjí astma u dětí, v dětském věku.

Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna já budu muset řešit téma astma u dětí.
Já i manžel jsme zdraví, přesto naše dvě děti jsou od mala astmatici. Syn má inhalátory již od roka, dcera od 4 let. Začali jsme v rodině pátrat, zda někdo také není astmatik a astma jsme zjistili pouze u pratety a u prababičky. Ale pan doktor nás ujistil, že astma je dědičné, ale také nemusí být.

Syn od narození měl téměř každý měsíc zánět průdušek, byli jsme odesláni na alergologii, kde nám nepotvrdili žádnou alergickou reakci. Přesto syn na dušnost a průdušky trpěl dál... A tak jsme v roce dostali inhalátor a dávali léky na dušnost.

Dcera se nám od tří let začínala také zadýchávat při větší námaze a celý noci prokašlávala. Lékař nám řekl, že ty noční kašle bývají první známkou astmatu a jestli se jí to nezlepší, tak dostane inhalátory také. Bohužel jsme se jim nevyhnuli.

Doma jsme vyměnili koberce za lina, koupili polštáře a peřiny z dutého vlákna, abychom odstranili možné alergeny, které astma zhoršují.
Dnes už je to 3 roky, co inhalátory máme a už je ani tak často nepoužíváme. Je možné, že až budou děti starší, tak se jim to ještě zlepší... doufám.

V případě astma u dětí jde o onemocnění, které postihuje dýchací cesty a projevuje se charakteristickým souborem příznaků, z nichž nejzávažnější je dušnost (pocit ztíženého dýchání způsobený zúžením průdušek). Mezi další příznaky patří suchý, dráždivý kašel, který se objevuje především po ránu.

Příznaky průduškového astmatu:

noční dušnost
dušnost při nebo po tělesné námaze
dráždivý chronický kašel
opakující se záněty průdušek
záchvaty kašle při emocích - pláč, smích
kašel vyvolaný kontaktem se zvířetem
kašel při pobytu ve starém, prašném a vlhkém domě
kašel vyskytující se v určitém ročním období

Nedaří-li se dostat astma u dětí pod účinnou kontrolu, může přinášet nemocnému významná každodenní omezení. Při horšícím se průběhu onemocnění se prohlubuje postižení průdušek, kterými proudí vzduch do plic. Průdušky jsou postiženy alergickým zánětem, jsou sevřené a jejich průsvit je navíc zúžen oteklou sliznicí a ztluštěním jejich stěn. Takto vzniklé zhoršení průchodnosti dýchacích cest vede k silné výdechové dušnosti.

Astma u dětí: možné průvodní znaky:

otok sliznice
nadměrná tvorba hlenu
ztížené dýchání
pískoty a vrzoty při výdechu
stažení dýchacích cest
výdechová dušnost
bolest na hrudi
celková únava
slabost, vyčerpání organismu

Léky určené k léčbě astmatu se podávají především inhalačně. Astma u dětí - u kojenců a malých dětí jsou častěji využívány také některé léky ve formě sirupové, inhalační forma je však nejvýhodnější i v této věkové skupině. Podle stupně astmatu lze dávky léků měnit, ale i kombinovat. U dětí a v určitých případech dospělých astmatiků, je možno podávat dlouhodobě i léky bez kortikoidů.

Speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdravím všechny maminky, které mají doma dítě astmatika. Náš Honzík začal kašlat asi ve dvou a půl letech. Běhali jsme po doktorech a nakonec se ukázalo, že má astma. Teď už je to skoro pět let a hodně se to zlepšilo, ale v začátcích jsme si s tím teda pěkně užili. Co se nám nejvíce osvědčilo jako první pomoc například při záchvatu kašli byla bylinná mastička psí sádlo. Tu moc doporučuju, opravdu pomůže zklidnit a usnadnit dýchání. PS: chtějte psí sádlo s pejskem na obalu. Ne, že by bylo ze psa, ale s ním mám nejlepší zkušenost.
Jinak přeji pevné nervy a spoustu síly.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles