Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Astma u dětí - Nemá ho vaše dítě?

10. 04. 2012 | Dětské nemoci

Průduškové astma u dětí neboli asthma bronchiale patří k nejčastějším chronickým onemocněním v dětském věku. Nejnovější statistiky ukazují, že u nás počet nemocných v dětském a dorostovém věku stoupl z 3,3 procenta v roce 1996 na 8,6 procenta o deset let později, což je opravdu hrozivé číslo. Podle odhadů lékařů je ve skutečnosti tento údaj ještě vyšší, protože řada dětí se neléčí. Nepatří mezi ně i to vaše?

 

Vaše dítě začalo kašlat, takže mu v lékárně koupíte v minulosti osvědčené kapky proti kašli. Ty ale náhle nezabírají. Po týdnu tedy navštívíte pediatra, který může usoudit, že se asi nejedná o virovou, ale bakteriální infekci a doporučí antibiotika. Kašel ale ani po dvou týdnech neustává. Co teď? „V takovém případě je určitě třeba myslet na to, že se může jednat o alergii, jejímž prvním projevem je astmatický kašel. Doporučuji neváhat a navštívit lékaře odbornosti alergologie a klinická imunologie – ten potvrdí případný alergický původ obtíží a nasadí vhodné léky,“ doporučuje doc. MUDr. Vít Petrů, CSc. z Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce. To je optimální postup, jenže ve skutečnosti je astma objeveno jen asi u poloviny takto nemocných dětí. Příznaky astmatu jsou totiž často netypické a můžeme je zaměnit třeba s projevy alergické rýmy.

 

Astma u dětí lze dostat pod kontrolu

Právě alergická rýma přitom často vede k astmatu: jeho hrozba je u nich o 60 až 80 procent vyšší oproti zdravým dětem. Alergici, které trápí rýma, by proto měli mít alespoň občas zkontrolovány i plicní funkce, protože jejich astma může zůstávat dlouho skryto. Klasickým projevem této choroby je astmatický záchvat spojený s náhlou, silnou dušností a zhoršeným vydechováním. Jiným projevem, především u dětí bez jakýchkoliv zjevných známek infekce, bývá záchvat dusivého, dráždivého kašle. Může se objevit kdykoliv, klidně v noci nebo po námaze, může je rozkašlat prudká změna teploty vzduchu stejně tak jako větší rozčilení, stres či fyzická zátěž.

Astma u dětí se nedá vyléčit, léky lze ovšem dostat pod kontrolu astmatické záchvaty i kašel. Ačkoliv se astma může objevit v každém věku, děti patří mezi nejohroženější. Dvacet procent případů astmatu u dětí se projeví už během jejich prvního roku, další desetina onemocní ještě před nástupem do školy. Při podezření na astma je důležité vyhledat lékaře, protože jinak se může rozvinout v těžší, hůře léčitelnou formu.

 

Astma u dětí - Kortikoidů se nebojte

Dítě v péči lékařů má k dispozici dva typy léků. První jsou takzvané záchranné léky (beta mimetika): inhalují při akutním astmatickém záchvatu a jsou mimořádně rychlé a účinné – už po několika minutách dojde u dítěte k rozšíření dýchacích cest, takže se mu výrazně uleví. Pokud je nemoc závažnější (záchvaty se objevují i několikrát do týdne), dostane dítě předepsány takzvané protizánětlivé preventivní léky, které se inhalují nebo vdechují v práškové formě pomocí speciálního dávkovače. Jde o hormony kůry nadledvin – kortikoidy, kterých se mnoho rodičů bojí, protože se domnívají, že budou mít negativní vliv na jejich tělesný vývoj či zdraví. Mají například strach, že nevyrostou, což vychází z určité zkušenosti, která však není objektivní. „U dětí užívajících dlouhodobě inhalační formu kortikoidů bylo opravdu pozorováno zpomalení rychlosti růstu. Jednoznačně se ale prokázalo, že na konci puberty se jejich výška vůbec nelišila od populace, která kortikoidy neinhalovala. Zpomalení rychlosti růstu bylo tedy jen přechodné,“ zdůrazňuje V. Petrů. „Pokud jsou tyto léky užívány a dávkovány tak, jak je doporučeno, pak nemají žádné závažné negativní účinky, protože vdechnutá dávka je naprosto minimální a téměř vůbec se nedostanou do krevního řečiště. Působí tedy pouze v dýchacích cestách a dětem při jejich užívání nehrozí žádné nebezpečí,“ dodává.

U moderních léčiv s výborným bezpečnostním profilem, například u ciklesonidu, nehrozí dětem ani moučnivka neboli soor – nepříjemné plísňové onemocnění na sliznici měkkého patra úst a v nosohltanu. To se objevuje jako následek starších typů léků, které se inhalují ve větších dávkách a nevyplachuje se po nich ústní dutina (možná jste soor viděli u některých miminek v porodnicích, kterým se kvůli tomu pusinky natírají genciánovou modří). Moderní léky jsou ale připraveny tak, aby účinkovaly až v dýchacích cestách – do sliznic v dutině ústní a nosohltanu se nevstřebávají.

 

Astma u dětí - Hlavně doma nekuřte

Pokud máte doma malého astmatika, doporučuje se v rámci prevence astmatického záchvatu, aby se dítě nedostávalo zbytečně do kontaktu s potvrzeným alergenem – typicky s domácími zvířaty, kočičí srst je přímo „klasickým“ příkladem. Nevhodné jsou i plyšové a vlněné hračky či rostliny v dětském pokojíčku. Myslete i na to, že pro astmatika je ideální, aby teplota v místnosti, kde spí, nepřesahovala 20 stupňů Celsia a byl v ní zvlhčován vzduch. Vyměňujte mu často ložní prádlo a vysávejte matraci. V bytě byste měli mít pečlivě utřený prach a místo koberců si pořiďte plovoucí podlahy.

Výbornou prevencí jsou pobyty na horách, u moře či v lázních, lékaři doporučují i rozumné saunování a otužování. Tristním faktem je, že někteří rodiče nepřestanou ani kvůli nemocnému dítěti kouřit doma, přitom i pasivní kouření prokazatelně zvyšuje reaktivitu dýchacích cest. Nechoďte s dítětem ani do restaurací, kde se kouří, ani na návštěvu ke kuřákům. A nekuřte v autě z okýnka. Pokud budete dodržovat všechna preventivní opatření a dávat dítěti předepsané léky, je velká šance, že bude žít úplně stejný život jako jeho kamarádi.

 

Autorka: Mgr. Marta Duspivová (Štěpánková)



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !