8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Atopický ekzém u dětí

17. 04. 2012 | Dětské nemoci
Atopický ekzém - jedná se v podstatě o zánět kůže, převážně alergického původu. Atopický ekzém může být způsoben mnoha faktory, předně jde o genetickou dispozici a až pak o faktory vnějšího prostředí. Jen některé jsou čistě alergické, mnohé další patří mezi takzvané spouštěče nespecifické  (fyzikální, chemické i fyzické ). Jestli se ekzém objeví, nebo ne je dáno působením různých vlivů, takzvaných provokačních faktorů, což mohou být například různé alergeny.

Atopický ekzém - jaké jsou příznaky?

Atopický ekzém se obvykle objevuje kolem 3. měsíce věku dítěte - zejména na obličeji, krku a třecích partií rukou a nohou. V předškolním věku většinou přetrvává v takzvaných ohybech - loketních a zákolenních jamkách, na zápěstích a nártech, pod hýžděmi.

Léčba pro atopický ekzém

Základními léčebnými prostředky atopického ekzému jsou tzv. emoliencia - promazávací tělová mléka, krémy, masti a koupelové oleje. K zevní léčbě se obvykle používají hormonální léky, tzv. kortikoidy. Mají silné protizánětlivé účinky, ale zároveň při nesprávném používání i účinky vedlejší - proto je doporučováno je používat krátkodobě a na malé plochy kůže. Důležité je řídit se při aplikaci radami lékaře.

Jestliže máte doma dítě s atopickým ekzémem, je důležité, abyste z jeho okolí odstranili co nejvíce alergenů. V bytě by se nemělo kouřit, je důležité pravidelně vysávat, vhodné je nepoužívat koberce ani závěsy. V okolí dítěte by neměla být zvířata se srstí nebo peřím.

Hygiena pro atopický ekzém

Důležité je i dodržování určitých pravidel při běžné hygieně - mýdlo by se mělo používat jen na ruce, nohy a místa, která se mohou zapařit ( pod plenkami ), voda při koupeli by neměla být příliš teplá. Po vykoupání je nutné pokožku ihned ošetřit. Aby se dítě nezapařilo, je potřeba ho oblékat do vzdušných, nejlépe bavlněných obleků.

Strava pro atopický ekzém

V kojeneckém věku je pro dítě nejdůležitější potravou mateřské mléko. Po ukončeném šestém měsíci je možné zavádět nemléčné příkrmy, vejce a lepek by však měl být zařazen až po jednom roce. Pokud se odhalí spouštěcí alergen, pak jde obvykle o základní potravinu, její striktní vysazení je pak samozřejmostí. Nicméně je vhodné omezení aromatických a alergenově agresivních potravin typu kakao, čokoláda, jakékoliv cukrovinky, citrusy, veškeré ořechy, aromatické sýry, koření sezam, kiwi, barvené a konzervované pokrmy i nápoje.

speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ma sestra pouziva prirodni organicky krem Aloe+Propolis, ktery si objednavam a nejen ji, ale i mojim znamym to velmi pomohlo na ekzem...
Obrázek uživatelky
profil
sa žiaľ nedá vyliečiť.Smajlík Je to nepríjemné ochorenie tak pre dieťa ako i pre rodičov. Mojej dcére sa objavil ako 3-ročnej - každý rok chodila do kúpeľov, ležala v nemocnici, pobyty pri mori atď. Užívala hlavne homeopatické lieky - skrátka by sa dal napísať román... Teraz má 35 r. a ekzém neustúpil.Jednoducho sa musí s tým naučiť žiťSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles