Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Barevné trendy v interiéru: Jaké odstíny ovládnou rok 2021?

12. 04. 2021 | Moderní bydlení
S příchodem každého roku se objevují i nové barevné trendy, které budou ovlivňovat různé oblasti od módy přes design až po vzhled interiérů. Letos hrají prim šedá, žlutá a hnědá. Nechte se jimi inspirovat i ve svém domově!

Svět barev je nekonečně pestrý! Zatímco tomu loňskému roku vévodila podle odborníků klasická modrá, letošek se ponese na vlně hned dvou tónů, jež se krásně doplňují a vzájemným kontrastem vytvářejí dokonalou souhru. Jedná se o jasně žlutou (Illuminating) a šedou (Ultimate Gray), které mají v následujících měsících ovládnout také interiéry. Spojení nadčasové šedé se zářivě žlutou vyjadřuje poslání nesoucí v sobě pozitivitu podpořenou odvahou. Tato barevná kombinace praktické a pevné a zároveň hřejivé a optimistické nám přináší odolnost a naději. Pro lidského ducha je zásadní cítit povzbuzení a povznesení. Důvodem, proč letos byly zvoleny výjimečně dvě barvy současně, je, že jejich spojení přináší přesně to, co v této těžké době plné změn potřebujeme: optimismus a zároveň sázku na jistotu.


Barevné trendy v interiéru: Jaké odstíny ovládnou rok 2021?Hnědá přináší klid a návrat k přírodě


Pro letošní rok vyhlásili specialisté na design
nadvládu odstínu světle hnědé (Brave Ground). Vřelý, zemitý tón vytváří pocit stability, růstu a potenciálu. Poskytuje pevný základ pro změnu a kreativitu ve vašem domově. Výběr odstínu potvrzuje návrat k přírodě a jednoduchosti a koresponduje s populárním skandinávským stylem hygge, který si klade za cíl přinášet do života pohodu a klid. Navíc se dá zemitá barva skvěle kombinovat jak s jinými odstíny hnědé, tak i s dalšími přírodními tóny jako je béžová či zelená.

 

Jak vnést do interiéru barvy roku?


Pokud vás barvy roku zaujaly a přemýšlíte, jak je zakomponovat i do svého domova, není nutné vše od základu přestavovat a investovat vysoké částky do proměny bydlení. Stačí nová výmalba, pruh tapety anebo nový ubrus, přehoz či pohodlné polštářky na gauč – a místnost dostane během chvilky nový šmrnc. Právě bytové doplňky v zářivé žluté dokážou krásně projasnit prostory! Šedá a světle hnědá mají zase výhodu, že se jedná o nadčasové barvy, které jsou „in“ nejen letos. Navíc je lze dobře kombinovat s řadou jiných barev, takže se nemusíte bát v těchto odstínech pořídit i trvalejší prvky, jako je podlaha, sedací souprava nebo nábytek, které vám budou zdobit interiér dlouhé roky a snadno je dle nálady či trendů můžete doplňovat a obměňovat jinými barvami právě prostřednictvím bytových doplňků anebo výmalby.

Pořiďte si stínění v trendy odstínech!


Další skvělou možností, jak do svého bytu či domu zakomponovat trendy barvy, je také stínění, které je neodmyslitelnou součástí interiéru a dotváří jeho celkovou atmosféru. V současnosti máte široký výběr možností nejen typů stínící techniky, ale i jejích barevných variant. Pro interiérové žaluzie lze vybírat ze široké barevné škály lamel a pro interiérové látkové rolety, vertikální žaluzie nebo japonské stěny máme na výběr mnoho barevných, jednobarevných i vzorovaných látek.
Velmi populární jsou rovněž plisse, tedy skládané látkové žaluzie, které obléknou vaše okna do slušivého kabátku a přizpůsobí se i atypickým tvarům jako jsou například kulatá, šikmá či zaoblená okna. Látky nepatří pouze do šatníků, lze s nimi také velmi účinně stínit. Pokud navíc dáte na své estetické cítění a vybere takové vzory a materiály, které budou ladit s interiérem, získáte další výzdobu vašeho bytu. A díky systému dvou látek na stejných šňůrkách ji pak můžete měnit podle momentální nálady.

 

 Co barvy roku 2021 symbolizují a jak ovlivňují naši náladu?


    • Žlutá: Zářivá a jasná barva v sobě ukrývá hřejivost slunečních paprsků a stává se tak symbolem optimismu a radosti. Vzbuzuje pocit naděje, zlepšuje náladu a interiér dokáže rozjasnit a oteplit, proto je vhodná do chladnějších místností, kam nedopadá tolik slunečního svitu. Nemělo by se to s ní však přehánět, aby nepůsobila příliš agresivně, proto by měla spíše jednotlivými prvky doplňovat design prostoru. Vesele působí v kombinaci s modrou a zelenou (například v dětském pokoji), perfektně rozjasňuje tlumené barvy jako je šedá, béžová či hnědá. 

    • Šedá: Neutrální barva je sama o sobě konzervativní a nenápadná a může evokovat rezervovanost a nedotknutelnost, ale zároveň v sobě nese také punc elegance a přizpůsobivost. Představuje ideální základ interiéru, který lze kombinovat s dalšími odstíny, zejména těmi teplými, které ji rozjasňují – žlutou, červenou, oranžovou... Ladí ale rovněž k hnědé barvě dřeva, ale i modré či mátově šedé, která vévodila loňskému roku. Šedá je nadčasová a variabilní a díky ní si můžete pohrát s dalšími akcenty bytu.

    • Hnědá: Barva půdy, dřeva a kůže odkazuje k návratu k přírodě, působí uklidňujícím dojmem a interiéru vdechuje příjemnou atmosféru domova. Symbolizuje stabilitu a vyvolává pocit bezpečí. Chcete-li zachovat elegantní vzhled, kombinujte ji s šedou, béžovou či bílou, pokud se nebojíte výraznějších barev, lze ji prozářit i žlutou či červenou. Když ji doplníte zelenou, umocníte tím přírodní vzhled svého interiéru.
 
Zdroj, foto: Pantone Color Institut


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles