Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Batolata ochutnávají vše. Pozor na otravu!

23. 09. 2013 | Dětské nemoci
Všude vleze, dosáhne, nahlédne. Zvědavosti má batole nejméně za tři dospěláky. Protože nechce věci jen obhlížet, často také něco ochutná. A to i takové „pochutiny“, které do žaludku, natož dětského, vůbec, ale vůbec nepatří.

Batolecí věk je náročný na pozornost rodičů a všech, kdo děti hlídají. Malí všetečkové si nenechají ujít jedinou příležitost, jak za našimi zády a nebo klidně i před našima očima nacpat rychle do pusy všechno, co je zrovna napadne. A pokud stihnou i polknout, je to často problém. „Můj dvacetiměsíční syn jezdil venku na odrážedle, já jsem šla v klidu za ním. Najednou zastavil a než jsem stihla cokoliv říct nebo udělal, utrhl několik bobulek z vedlejšího keře, nacpal je do pusy a spolkl. Okamžitě jsem k němu přiskočila, ale pusu měl už prázdnou,“ vypráví svou příhodu Kateřina, maminka malého Jakuba. „Utrhla jsem tedy také několik větviček s dotyčnými plody a uháněla se synem rovnou k lékaři. Poslali nás sanitkou do nemocnice, plody se ale ukázaly jako sice nejedlé, ale také nejedovaté. Takže kromě drobné nevolnosti se vlastně nic nestalo, jen jsme zůstali do večera v nemocnici na pozorování,“ popisuje Kateřina zkušenost s touhou dětí zkoumat všechno i pusou.
Příhoda paní Kateřiny je nakonec spíše úsměvná, otrava batolete může mít ale průběh i mnohem horší. A kde k otravám nejčastěji dochází? Představte si, že doma. Zejména malé děti se mohou nejsnadněji otrávit ve zdánlivém bezpečí svého domova, případně na návštěvě, kde je pro ně všechno lákavé a pozornost rodičů často ne tak bdělá.  Nejčastějším prostředkem otravy jsou léky nebo prostředky domácí chemie, různé čističe, hnojiva apod. Ze všech otrav zaznamenaných v Česku  připadá celá polovina na děti a většina z toho na batolata.

Ochutnává vše. Pozor na otravy!Léky

Dvouletá Maruška vybrala mamince plato s antikoncepcí:
„Měla jsem tam ještě asi čtyři prášky,“ říká maminka Marcela. „Dcera viděla, jak si je vždycky ráno beru a ptala se mě, co to jím. Já jí neprozřetelně řekla, že bonbónky. Pak přijdu jednoho dne ráno do kuchyně, kam si platíčko odkládám k ranní kávě. Maruška seděla na židli a prášky nikde, buňky na tabletky prázdné. Ptám se jí, kde jsou léky? ´Maruška bonbonky spapala´, prohlásila dcera a na mě šly mrákoty,“ líčí Marcela. Zavolala lékařku, ta jí odkázala na Toxikologické informační středisko. Lékařka, která měla službu, Marcelu uklidnila: v tomto množství nejsou dnešní antikoncepční pilulky nebezpečné ani pro malé dítě a pokud nebudou výrazné obtíže, není nutný ani výplach žaludku. Mohou prý nastat zažívací obtíže či nevolnost, spravit by to ale mělo živočišné uhlí. Případy s léky ale jen málokdy končí takto klidně. Smrtelnou otravu mohou dítěti přivodit například léky na chudokrevnost nebo řídnutí kostí, komplikace přinášejí léky na spaní či na uklidnění. 

Čistící prostředky

Jeden z nejhorších přípravků v domácnosti, co se otrav týče. Zejména louhy a kyseliny, které se používají k čištění odpadů či záchodů je potřeba mít na bezpečném místě, kam děti nedosáhnou. Při požití mohou dětem poleptat zažívací trakt. Pokud je děti vypijí, nenuťte je zvracet, zvratky by jen dráždily poleptaná místa. Raději děti rychle dopravte do nemocnice a vezměte s sebou vzorek toho, co vypilo. Důležité je znát přesný název nebo vzít etiketu požitého výrobku, ze které se dá zjistit složení. Čisticí prostředky, které obsahují chlornan sodný (například Savo, Domestos aj.), většinou jen podráždí sliznice. Uvolňující se chlór ale může komplikovat dýchání a zapříčinit i stav podobný astmatu.
Co se týká saponátů, nebývají jedovaté.  Při jejich požití ale nenuťte děti zvracet, největším rizikem je, aby dítě při zvracení nevdechlo pěnu z nich a nedostalo zápal plic. Nutit dítě ke zvracení se nemá ani tehdy, když vypije přípravek obsahující benzín. Jakmile vdechne i nepatrné množství této látky, hrozí mu opět zápal plic.
Počet otrav čistícími prostředky v posledních letech zřetelně stoupá. Příčinou jsou televizní reklamy, které prostředky ukazují, a především barevné lákavé obaly, jimiž výrobci lákají nás ke koupi, děti ke zkoumání. Velkým nešvarem je také přelévání čistidel nebo třeba hnojiv pro květiny do PET lahví od nápojů, takže děti mohou často čiré tekutiny zaměnit s limonádou.

RostlinyDurman

Nepěstovat doma jedovaté rostliny je asi to nejlehčí, co se dá jako prevence proti otravě malých dětí udělat. Pokud doma nebo na návštěvě přece jen malý průzkumník na nějakou jedovatou rostlinu narazí, je dobrou zprávou, že otravy rostlinami mají často příznivý průběh, protože děti obvykle ochutnají jen malé množství. Mezi nejčastěji pěstované nebezpečné rostliny patří diefenbachie, pryšec trojhranný nebo Kristova koruna; v zahradě, lese nebo parku může dítě objevit i oleandr, durman obecný, konvalinku, vraní oko, tis červený a mnoho dalšího…Nejbezpečnější je, naučit zvědavce, že nic, co roste venku, se bez společnosti někoho „velkého“ do pusy prostě nedává.

Houby

Otravy houbami sice nejsou tak časté, ale o to nebezpečnější. I malé množství houby může totiž způsobit těžkou otravu. Velkou záludností houbových otrav je opožděný nástup příznaků. Např. u naší nejjedovatější houby, muchomůrky zelené, se objevují příznaky otravy jako průjem nebo zvracení až po 12 až 24 hodinách.

Příznaky otravy

Jak poznáte otravu? Příznaky mohou být různé, provází je změny v chování. Závisí na tom, co dítě snědlo nebo vypilo. Dítě může být náhle spavé, dezorientované, zmatené, malátné, nebo naopak vybuzené. Objevovat se mohou bolesti břicha, průjem, nevolnost, zvracení, mžitky před očima, rozmazané vidění, křeče, rozvoj šoku, závratě, změna barvy kůže a jiné. Jakmile u dítěte nápadné změny v chování, jako například že usíná, padá nebo nereaguje, zpozorujete, zavolejte záchranku nebo jeďte k lékaři.  Pokud není situace ještě nijak dramatická, volejte na Toxikologické informační středisko (TIS): 224919293 nebo 224915402, kde je nepřetržitá služba. Tam umí díky databázím rychle zjistit složení velké většiny léků, přípravků a domácí chemie. A také, jaké látky obsahuje jedovatá rostlina, houba či zvíře. Zároveň poradí, co má smysl dělat a co nikoliv, například kdy vyvolávat zvracení, co dát dítěti pít a podobně. 
 

Několik statistických údajů

  • K 70 – 90 % otrav dochází doma
  • Nejnebezpečnějším místem je kuchyň, kde  dochází až ke 3/4 dětských otrav.
  • Nejčastěji se děti otráví léky, chemickými látkami (čisticími prostředky) a rostlinami
  • Houbové otravy se na celkovém počtu podílí 1 %, rtuť 3 %

Názor odborníka: MUDr. Hana Novotná

V České republice jsou děti nejčastějšími pacienty s otravami, tvoří 59 procent případů. Dospělí tvoří 38 procent a senioři tři procenta. Nejfrekventovanější výskyt otrav je u dětí  ve věku od jednoho do tří let; nejčastějšími příčinami jsou léky (42 procent), chemické  látky (29 procent) a rostliny (19 procent). Při kontaktování lékaře je dobré uvést přesný název požitého přípravku, rostliny a přesné množství, které dítě požilo.  Pokud to lze, vezměte s sebou vzorek látky, obal, v případě roztoku jeho zbytek. Je také dobré požitou látku zdokumentovat, alespoň vyfotit na mobilní telefon, pokud  možnost vzít ji  lékaři ukázat není. Totéž platí o zvratcích. U požitých neznámých tekutin se zvracení vyvolávat nedoporučuje a  vůbec  by se nemělo vyvolávat u dětí mladších půl roku. Pokud zpozorujete jakékoliv náhlé změny chování a máte podezření na otravu, dopravte dítě k lékaři. V případě ztráty vědomí apod. volejte rychlou lékařskou pomoc.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
batolata se musí hlídat 24hod. denně, jinak je málér hned..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles