Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez koberce se neobejde žádný dětský pokoj

13. 04. 2018 | Moderní bydlení
Ať už kusové, či celoplošné, koberce mají v dětském pokojíku nezastupitelné místo. Oproti holé podlahové krytině se na zemi nebude držet tolik chuchvalců prachu a dětmi vytvořený hluk bude utlumený už v zárodku. Děti totiž dokážou během hraní vyloudit pěkný rámus a dupot. Vezměte zútulnění dětského pokoje pěkně od podlahy a pořiďte svým ratolestem do jejich království pestrý koberec, který bude zároveň součástí dětské hry a nabudí dětskou představivost.

I když trendem doby je od koberců v bytě spíše ustupovat, odborníci radí zachovat ho alespoň v dětském pokoji, který má vzhledem ke svým obyvatelům četná specifika. Nejenže změkčí tvrdou podlahu, zateplí ji, ale také zmírňuje hluk a zabraňuje poletování chomáčů prachu. Zvláště pokud máte malé děti, koberec v dětském pokojíčku není jen pouhou podlahovou krytinou. Vaši potomci na podlaze tráví většinu dne, a tak si koberec můžeme představit jako takové hřiště pro ně. Často běhají po pokoji bosy a tráví spoustu času hraním vsedě č vleže – na rozdíl od jiného nábytku a doplňků se koberec stává přímou součástí her. Pocit pohodlí při kontaktu bosé nohy s měkkým a hřejivým kobercem je pro dětskou nožku k nezaplacení.

Bez koberce se neobejde žádný dětský pokojNení to tak dávno, kdy starostliví rodiče v zájmu zdraví svých potomků odstraňovali koberce v dětských pokojích a nahrazovali je snadno udržovatelnou laminátovou či vinylovou podlahou. Hlavním důvodem byla obava, že koberce jsou lapačem prachu a mohou u citlivých dětí způsobovat alergie. To už dnes dávno neplatí. Na trhu jsou dnes dostupné kobercové textilie z moderních syntetických materiálů s výbornými antistatickými vlastnostmi, které prach nejenže nepřitahují, ale dokonce odpuzují.

Koberec jako centrum dětské hry

Zatímco třeba skříň nebo stůl jsou statickou součástí dětských pokojíčků, koberce se mohou stát přímo součástí dětské hry. Proto by měl být koberec pro děti v pestrých barvách, aby přitáhl pozornost a podněcoval dětskou představivost. Úkolem vzoru a barev je v tomto případě rozvíjení fantazie a vytvoření prostoru pro hry. Nejčastějšími motivy jsou zvířátka, pohádkové postavičky anebo přímo celé výjevy. Může to být třeba často opakovaný motiv silnice a města. Některé koberce mohou být i didaktické – učí děti rozpoznávat barvy a tvary, písmena i číslice.

Umělé, nebo přírodní vlákno?

Jak dlouho koberec vydrží, závisí na jeho kvalitě a také na použitém materiálu. Pokud nám není líto zaplatit více peněz, vhodnou volbou jsou přírodní vlákna. Nejkvalitnějším materiálem pro koberce je vlna. Vyznačuje se dlouhou životností a vysokou odolností. Vlněné koberce jsou ale hodně drahé a dětský koberec se nekupuje jako investice na desítky let. Většina proto raději volí některý z umělých materiálů. Kromě příznivější ceny jsou dostupné v širší paletě barev a disponují větší odolností vůči zašpinění. Kvalitní syntetické koberce snesou větší zátěž a mají výborné antistatické vlastnosti. Důležitá je i délka vlasu koberce. Do dětských pokojů se hodí koberce nízké. Špína tak nemá šanci dostat se hluboko dovnitř, odkud ji nevytáhne ani kvalitní vysavač.

Pro zajištění maximální míry bezpečnosti odborníci doporučují vybrat koberec opatřený spodní protiskluzovou úpravou. Pokud ji nemá a vy se ho přesto nechcete vzdát, lze ho podložit speciální gumovou podložkou.

Zdroj, foto: Koberce Trend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !