Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Břišní tanec – z historie závoje

8. 07. 2010 | Pro ženy

Lehounký vlající závoj je asi nejčastější rekvizitou používanou při vystoupení břišního orientálního tance. Může být obdélníkový nebo půlkruhový, saténový, šifonový nebo hedvábný, popř. se zdobenými okraji či bez. V poslední době se také velké oblibě těší tzv. křídla Isis – dva velké kusy naskládané látky, připevněné k obojku na krku a ovládané pomocí dvou tenkých dřevěných tyček, které se drží v ruce.

I když závoj je jako taneční rekvizita v myslích Evropanů zapsán velmi hluboko, skutečnost je docela jiná. V zemích orientu se závoj nosí jako běžná součást oděvu, nepoužívá se k tanci. První průkopnicí tance se závojem byla až ve 20. století známá egyptská tanečnice Samia Gamal. Její novátorství v tanci spočívalo především v přejímání toho nejlepšího od jejích tanečních mistrů. K používání závoje ji vlastně „popostrčila“ ruská primabalerína, u které se tehdy učila. Řekla jí, že pokud bude při tanci držet nějaký kus látky, budou její ruce ladnější a krásnější. Netrvalo dlouho a tanec se závojem se mezi egyptskými tanečnicemi rozšířil jako povodeň.


Typy závojů

Jak už jsem psala v úvodu, druhů závojů je opravdu hodně. Hodně záleží na tom, pro jaký styl orientálního tance je závoj určen. Např. egyptské tanečnice stylu Raks Sharqi používají závoj jen v úvodu tance (často je při několika taktech skladby), aby se takříkajíc představily. Poté závoj odhodí a pokračují v tanci. Pro tento způsob použití jsou vhodné závoje všech tvarů a velikostí, od půlkruhu po obdélník se zubatými cípy. Lem takového závoje bývá zdoben flitry, korálky, výšivkou apod. Jde tu hlavně o efekt, nikoli o funkčnost.

Při tureckém stylu tance budete potřebovat nejlépe velký obdélník z co nejlehčího materiálu. Turecké tanečnice závoj neodhazují, ale ponechávají si ho po celou dobu tance, i když po jistý čas ho mohou mít omotný okolo těla, zastrčený za lemem sukně apod. Pro tento styl je charakteristické, že závoj víří – neustále se pohybuje. Musí být proto lehký a dobře ovladatelný. Nevyužijeme tedy závoje obšité těžkými korálky. Lem závoje může zdobit jemná výšivka, zkušenější tanečnice si mohou troufnout i na závoj olemovaný flitry.

Mezi závoje počítám i tzv. Isidina křídla, která se v mnohém používají velmi podobně jako klasický závoj. Na scénu přišla opravdu teprve nedávno, jsou typická pro Fantasy bellydance (bellydance = břišní tanec) a správně použitá vytvářejí opravdu velkolepý dojem.


Tanec sedmi závojů

Na závěr jsem si nechala krátký odstavec o původu Tance sedmi závojů. Tanec sedmi závojů se stal symbolem východního orientálního tance a to i přesto, že původně nemá s touto oblastí nic společného. Byl vymyšlen v roce 1905 pro operu Richarda Strausse Salomé. Jaho tvůrci nejspíše vycházeli z příběhu starých Summerů o bohyni Ištar, která musela cestou do podsvětí projít sedmi bránami a v každé z nich musela zanechat část svého oděvu, v pozdější verzi jeden ze svých závojů. Tanec sedmi závojů je nejčastěji spojován se směrem Romantic bellydance. Tančí se obvykle na pomalou hudbu. Tanečnice ze svého těla postupně odmotává závoje, přičemž s každým trochu zatančí a poté ho odhodí. Neodolatelný námět pro tanec svůdné Salomé, co říkáte?

 

Notburga – čtenářka

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Páni! Koukám další človíček, který miluje orientální tanec! Díky moc za článek, je v něm spousta zajímavých věcí. Miluju tanec se závojem! Smajlík
Ahoj Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles