Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bydlení: Jak efektivně uspořádat malé prostory

18. 10. 2016 | Moderní bydlení
Trápí vás nedostatek prostor a zakopáváte v bytě o ostatní členy rodiny? Ani malé prostory nemusí být nutně noční můrou. Jen je třeba trochu oplývat trochou fantazie a vynalézavosti. Řekneme vám pár vychytávek, se kterými se i malý byt stane oázou.

Rozdělení na zóny

Nejčastějším problémem, kterému čelí obyvatelé malých bytů, je nemožnost od sebe mít řádně oddělené zóny. V obydlí rozlišujeme zóny relaxační, spací a pracovní. Ty by neměly chybět a zároveň se ani vzájemně překrývat. Odpočívání u pracovního stolu a naopak pracování v posteli se totiž nedoporučuje hned z několika důvodů. Těmi hlavními jsou však snížená efektivita odváděné práce, nesoustředěnost, zdravotní problémy a stres. Lidé si však rozdělení na zóny kolikrát špatně vyloží a při nedostatku místností nad touto organizací prostoru mávnou rukou. O počtu místností to však vůbec není. Stačí jen uspořádat jednotlivé části jedné místnosti a dodržovat je. Pracovní stůl z očividných důvodů nadělá nejvíce užitku pod oknem, postel je zase vhodnější umístit do tmavší části pokoje, přičemž nohy postele by měly směřovat ke dveřím.

Bydlení: Jak efektivně uspořádat malé prostory

Optické rozdělení může vyřešit i zvolení jiných odstínů pokojové malby. Do části pracovní volte barvy, jako je zelená či žlutá, do části spací naopak barvy tlumenější, jako je šedá, tmavě modrá či fialová a do části odpočinkové se hodí všechny světlejší, pastelové odstíny. Místnost také můžete rozdělit pomocí dekorativních závěsů.

Úložný prostor

Nedostatek úložných prostor je dalším problémem, se kterým se v malých bytech setkáváme. Zde je už totiž třeba využít trochu představivosti a zároveň s tím každého metru čtverečního. Úložný prostor totiž nemusí být pouze tam, kde jsou skříně. Využít se dá například prostoru pod podlahou či nad futry. Zde je ovšem zapotřebí být trochu zručnější a navíc vizionář. Při rekonstrukci malého bytu se tyto úkony zvládnou lépe, než když jste již v plné polní nastěhováni. Abyste však ochránili všechny své věci, které budete v prostoru nad dveřmi uchovávat, pořiďte si pevné krabice, do kterých můžete vše naskládat, a nebude se na to prášit. Na Paketo.cz si navíc můžete objednat designový potisk a krabice tak mohou doplňovat dekor interiéru. Nebojte se využít ani prostor pod postelí či pod parapety, kde můžete z pár latí udělat dřevěnou otevírací skříňku, která nezabere prakticky žádný prostor, ale přitom skryje věci potřebné pro každodenní činnost jako konev na zalévání květin, uklízecí prostředky, apod.

Výzdoba

Výzdoba interiéru je u malých bytů asi nejdůležitější. Pokud totiž zvolíte špatně, celý prostor se může zvrhnout do jednoho velkého kýče. Řeč je zejména o barvách, které by se neměly navzájem tlouci, zároveň je však nevhodné vybírat jen jednu barvu. Světlé a jednolité odstíny sice místnost opticky zvětší, pokud je však trochu zkombinujete, vtisknete místnosti osobitý ráz. V poměru by tedy měla převládat barva světlá, nebojte se však na části prostor zvolit tmavší odstíny. Co se týče různých dekorací, držte své vášně na uzdě a vyvarujte se různých porcelánových sošek, panenek, trpaslíků a dalšího harampádí, které akorát zbytečně zabírá prostor a sedá na něj prach. Květin volte jen pár exemplářů, pokud se chcete vyhnout tomu, aby to u vás doma vypadalo jako ve skleníku.

Zdroj: Paketo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
super rady
Obrázek uživatelky
profil
Skvělé tipySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobré tipy
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkskveléSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborný nápadSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles